Leuven versus Gent op GVSK
- editie
- 2015 online
- categorie
- sport
Deelnemen is belangrijker dan winnen! Op de Grote Vlaamse Studentenkampioenschappen (GVSK) denken veel studenten daar toch anders over. De bloedinzameling van het Rode Kruis krijgt nog meer naamsbekendheid want ook op deze tiende editie van het GVSK ging het er weer bloedserieus aan toe. Het is elk jaar uitkijken naar de tweestrijd tussen de UGent en de KU Leuven. Wie ging dit jaar met de meeste trofeeën naar huis?
Gefotografeerd door Thomas D'hiet
De sportvoorzieningen van de Gentse universiteiten en hogescholen dienen dit jaar weer als schouwtoneel voor de Grote Vlaamse Studentkampioenschappen, een tornooi dat georganiseerd wordt door de Vlaamse Studentensportfederatie (VSSF). Onze redactie kon het zich niet veroorloven om elke sporttak op deze finaledag (4 maart) te voorzien van een reporter. Wij als journalisten vragen immers schandalig veel geld per aangeleverd artikel — niet dus, maar zo heb ik het idee toch nog eens laten vallen. Ik sta er vandaag bijgevolg alleen voor. Op aangeven van de organisatie trek ik naar Campus Schoonmeersen. Hier wordt voor eeuwige roem gestreden in de onderdelen volleybal en basketbal.
Tussen jodelen en smashen
Er zijn meer deelnemers dan toeschouwers in de sporthal maar dat laten de spelers niet aan hun hart komen. Elke wedstrijd kent een flinke dosis spanning. De herenfinale volleybal straalt zelfs een lichte overdosis uit want dit is een rechtstreeks duel tussen de twee topfavorieten: de KU Leuven en de UGent. Zo begint de wedstrijd evenwel niet. De Leuvenaars zetten al snel twee sets achter hun naam. Dat merk je ook aan hun gezang. Dit moet de enige sport zijn waarbij de spelers zelf voortdurend hymnes uitbrullen. Zie je Messi al een penalty geven terwijl Xavi, Iniesta en Piqué aan de zestien meter staan te zingen? Het werkt wel aanstekelijk, dat geef ik graag toe. Ook tijdens mijn sanitaire stop sta ik onbewust één van de Gentse deuntjes mee te neuriën. Dat lijkt te helpen want na mijn bathroom break vinden de Gentenaars hun tweede adem. Ze pakken de derde set en voorkomen zo een blamage.
Bloed, zweet en driepunters
Met één oog volg ik ondertussen ook de mannelijke basketfinale tussen de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen en de Universiteit Gent. Ik voel me wat subjectief want ook mijn tweede oog richt zich al snel op deze vinnige contactsport. Bij basketbal hoopt het publiek altijd op wat geduw, getrek en een dunk of twee. Mijn verwachtingen worden overstegen. We krijgen een achterwaartse dunk en een bloedneus te zien. De score is jammer genoeg minder spannend. De delegatie uit Antwerpen toont aanvallend meer geduld en loopt al snel een achttal punten uit. Die voorsprong blijft de hele finale ongeveer dezelfde maar in de vierde set beginnen de haastige counters van de UGent hun vruchten af te werpen. De Gentenaars naderen tot op één punt in het laatste kwartier. Toch moeten ze hun meerdere erkennen in de Antwerpse hogeschoolstudenten. Met 50-40 wint AP Hogeschool Antwerpen haar enige trofee van het tornooi.
Terug naar volleybal dan, want hier heeft de UGent inmiddels een vijfsetter afgedwongen. De KU Leuven zakt als een pudding in elkaar want ook de laatste set gaat naar de Gentenaars. Met 15-7 leggen ze nog één van de gebeeldhouwde trofeeën op de Gentse stapel. Wie wil weten hoe hoog die stapel geworden is, moet naar de prijsuitreiking in het Universitair Sportcentrum (GUSB).
En de winnaars zijn…
Het leeuwendeel van de deelnemers doet duidelijk niet mee aan Dagen Zonder Vlees. Het is zoeken naar een doorgang in de menigte die buiten staat te wachten op hamburgers en hotdogs. Ook binnen gaat het er plots minder gezond aan toe. Sportdrank heeft plaatsgemaakt voor gerstenat. De sportievelingen zijn als logisch gevolg maar moeilijk stil te krijgen bij de aanvang van de prijsuitreiking.
Het wordt snel duidelijk dat de Universiteiten uit Gent en Leuven weer met de meeste prijzen gaan lopen. Aan het eind van de optelsom is het de KU Leuven die met de meeste trofeeën (6) naar huis terugkeert. Kleine nuance vanuit het Gentse kamp: de KU Leuven doet aan veel sportonderdelen mee als “associatie”. Dat betekent dat hun teams ook vaak studenten van Thomas More of Odisee bevatten. Een strategie die de UGent (eervol) minder toepast.
Na elke uitreiking slinkt het toeschouwersaantal in de zaal. Wanneer er aan het einde twee gratis vaten worden aangekondigd, volgt ook het overgebleven, respectvollere publiek. De afterparty kan beginnen. Organisatoren en deelnemers blazen voldaan uit met een glas en een hapje. “Een geslaagde editie” vindt ook sporttechnisch coördinator Joeri Ghijsels. “Het is wel jammer dat we enkele forfaits kenden. Topsporters mogen vaak niet deelnemen van hun achterban door de kans op blessures. Ook andere deelnemers vinden is vaak geen pretje voor de vertegenwoordigers. Vooral hogeschoolstudenten kunnen weinig lessen missen. Een universitair kan hem dat wel al eens permitteren.” Zijn woorden worden bekrachtigd door de studenten van de UGent en KULeuven die op de achtergrond al dansend hun prestatie vieren. Het gratis bier gaat er vlot over de toog. Laat ons hopen dat deze atleten geen bloed gingen geven vandaag.
OVERZICHT PRIJSUITREIKING
Volleybal Dames: Ass. U.H. Limburg
Volleybal Heren: UGent
Waterpolo: UGent
Handbal Dames: UGent
Handbal Heren: Ass. UGent
Basketbal Dames: UGent
Basketbal Heren: AP Hogeschool Antwerpen
Hockey: KdG Antwerpen
Korfbal: KdG Antwerpen
Voetbal Dames: Thomas More/Odisee
Voetbal Heren: KU Leuven
Tennis Dames: KU Leuven
Tennis Heren: Ass. KU Leuven
Rugby Sevens: Ass. KU Leuven
Rugby fifteens: Ass. KU Leuven
Futsal Dames: Ass. KU Leuven
Futsal Heren: Ass. U.H. Limburg