Getuigenis bevestigt klachten seksuele intimidatie Gentse professor
“Ik heb nooit getuigd omdat ik wist dat dit op alle niveaus zou worden gesust.” Zo komt een anonieme ex-doctoraatstudent van de betrokken professor naar voren. Hij bevestigt de doofpottheorie van online nieuwsmedium Apache. Maar het gaat nog verder volgens hem: “Het eigenlijke verhaal beperkt zich niet tot één betrokken professor, maar gaat vooral over kromme universitaire structuren en hiërarchieën die machtsmisbruik in stand houden én verzwijgen.” Al ontkende rector van de Universiteit Gent Anne De Paepe formeel het bestaan van een doofpotoperatie in een gesprek met onze redactie.


“Veegt UGent klachten over seksuele intimidatie onder de mat?” Zo kopte het onderzoeksartikel van Apache afgelopen vrijdag. Zij kwamen een klachtenreeks over machtsmisbruik en seksuele intimidatie op het spoor die volgens hen onder druk van Universiteit Gent richting vergetelheid werden geschoven: een verhaal dat onze redactie al sinds eind februari 2016 volgt. De UGent sprak de beschuldigingen geuit door Apache onmiddellijk met kracht tegen, en beweerde dat rector Anne De Paepe nog maar sinds april 2016 weet had van de beschuldigingen.
Rector wist al veel langer van de feiten
Een dag later kwam de rector al terug op haar woorden en beweerde ze dat ze al van januari 2016 weet had van problemen rond de professor in kwestie. Schamper kreeg echter inzage in e-mails die aantonen dat rector De Paepe al sinds september 2015 op de hoogte was van de kwestie. Anne De Paepe bevestigde dit formeel aan onze redactie: “Het klopt dat daar een aantal maanden zijn over gegaan, omdat men eerst die mensen heeft moeten overtuigen om te komen praten. Naar mijn aanvoelen is de situatie binnen die vakgroep ook al veel langer gaande dan het ogenblik waarop ik daarover ingelicht werd.” Op 9 oktober 2015 stuurde het secretariaat van de rector een uitnodiging naar twee voormalig medewerkers die hadden getuigd tegen professor Literatuurwetenschap Jürgen Pieters van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, vakgroep Letterkunde, om hun verhaal bij de rector te doen. Eén van hen kreeg op 30 november 2015 na herhaaldelijk aandringen een e-mail van de directieassistente van de rector met de boodschap dat haar getuigenis voor de rector niet meer vereist is. Een pijnlijke afwijzing, volgens de persoon in kwestie. De bewering van Anne De Paepe dat ze alle getuigen zou gehoord hebben, klopt dus niet volgens onze getuige.
”Naar mijn aanvoelen is de situatie binnen die vakgroep al lang aan de gang” — De Paepe
De rector verdedigt zich in dezen rechtstreeks in hetzelfde gesprek met onze redactie: “Ik wist genoeg om te begrijpen waarover het ging. Uit de communicatie was het voor mij duidelijk dat er een zeer hoge drempel was om met ons te komen praten. Ik had voldoende informatie, en wilde dat meisje niet nog eens confronteren met de situatie. Ik was zelf enorm aangeslagen, gechoqueerd zelfs, en zou als vrouw in die situatie ook niet de energie hebben om daarover met eender wie te gaan praten. Ik heb met twee doctorandi contact opgenomen en er is één van die twee mensen langsgekomen. Die heeft haar hele verhaal gedaan en sprak de facto voor hen beiden.”
De naam van professor Pieters werd tot nu toe nog niet genoemd. Onze getuige bevestigde ons echter formeel dat het dossier rond deze professor draait – iets wat onze redactie ook door een ACOD-afgevaardigde, die het dossier opvolgt, én Bart Keunen, de ombudsman van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, waar professor Pieters actief is, werd bevestigd. Ook rector Anne De Paepe wond hier geen doekjes om: “Ik dacht, als dat waar is, dan kan dat toch niet zo blijven duren? Ik wou Jürgen Pieters zelf spreken, ik wou hem hiermee confronteren. Ik kreeg immers zeer gemengde reacties, ik hoorde ook heel wat positieve zaken: hij zou goed functioneren, een verstandig man zijn. De verhalen die ik hoorde waren boven alles gemengd.”
“Wat Jan Dumolyn in Apache beweert, staaf ik”, aldus onze getuige, “aan de vakgroep Letterkunde heerst een echte machocultuur waarin het normaal wordt gevonden dat professoren affaires hebben met doctorandi.” Ook Anne De Paepe bevestigde deze cultuur formeel aan Schamper: “We hebben nog een lange weg te gaan. Er is te lang een machocultuur geweest. We moeten durven praten. Ik probeer en wil daar verandering in brengen, maar dat is niet gemakkelijk.”
”We hebben nog een lange weg te gaan. Er heeft te lang een machocultuur geheerst.” — De Paepe
“Binnen de vakgroep is al jarenlang geweten dat Jürgen Pieters geregeld met de grenzen van het toelaatbare flirtte”, vervolgt onze getuige, “hij maakte er overigens ook geen geheim van. Het gebeurde geregeld dat hij openlijk met zijn veroveringen kwam pronken in onze lokalen. Natuurlijk gaat het hier over volwassen mensen, maar je kan je de vraag stellen in welke mate dergelijke affaires deontologisch, of zelfs ethisch correct zijn.”
Onze getuige schetst een onthutsend beeld van de vermoedelijke dynamiek binnen de vakgroep Letterkunde, waar een klein aantal mensen de feitelijke macht in handen heeft: “Wat je moet begrijpen is dat binnen zo’n vakgroep een kleine groep van vastbenoemde professoren kan bepalen wiens carrière succesvol wordt. Het begint al met de relatie tussen doctoraatsstudent en promotor: als doctoraatsstudent ben je zeer afhankelijk van de goede wil van jouw begeleidende promotor. Of je teksten worden nagelezen en worden gepubliceerd, of je je doctoraat kan verdedigen of niet … Alles hangt af van die promotor: het is een soort feodale patroon-cliëntrelatie. Zo’n relatie is de ideale voedingsbodem voor machtsmisbruik. Dat machtsmisbruik stopt overigens niet na het behalen van het doctoraat: wie daarna verder wil werken in de academische wereld, blijft afhankelijk van goodwill: vakgroepen beslissen bijvoorbeeld zelf over de inhoud van vacatureteksten, waardoor vooraf bepaald wordt of mensen al dan niet in aanmerking komen voor verdere benoemingen. Stel je even voor wat dit betekent voor mensen die hun hele leven in het teken hebben gesteld van een universitaire carrière.” Anne De Paepe wijst erop dat het probleem inderdaad wijder gaat dan enkel doctorandi: “Uit de verhalen die ik hoorde, blijkt dat het probleem van machtsmisbruik niet enkel doctoraatsstudenten trof, maar ook medewerkers.” Professor Pieters mag intussen volgens de rector overigens niet meer zonder begeleiding omgaan met zijn doctoraatsstudenten.
”De relatie promotor-doctoraatsstudent is een soort van feodale patroon-cliëntrelatie binnen die vakgroep.”
“Jarenlange manipulatieve verhoudingen met collega’s en medewerkers”
Zijn er dan geen structuren die dit soort misbruik kunnen aankaarten? Jawel, maar volgens onze getuige werken die niet, of moedigen ze net het stilzwijgen aan. Zo hebben facultaire ombudspersonen vaak een zwakke positie en weinig impact: “Er moet meer controle komen op de vakgroepen; sterkere ombudspersonen die ook reële macht en invloed hebben en duidelijkere, meer ernstige straflijnen dan er vandaag zijn.” Zolang er geen publieke formele klachten zijn, kunnen ombudspersonen geen maatregelen afdwingen en ze zijn er vooral op gericht om de zaken binnenskamers op te lossen. Dit wordt gestaafd door mailverkeer dat Schamper kon inkijken. Daarin toont de ombudsman van de vakgroep zich verontwaardigd over het stilzwijgen van de rector ten aanzien van een van de slachtoffers van Pieters, en heeft hij het over het publieke geheim van “jarenlange manipulatieve verhoudingen met collega’s en medewerkers”. Hij belooft in de e-mail de situatie nogmaals aan te kaarten bij de universitaire ombudspersoon en de rector. Hierna gebeurde er volgens onze bron echter geen verdere communicatie vanuit de UGent.
Anne De Paepe weerlegde in haar gesprek met Schamper deze bewering fel: “We onderzoeken met de Cel Sociaal Welzijn hoe we meldingen op niveau van de faculteiten kunnen verbeteren. Die drempel moet naar beneden, en we hebben meer meldpunten nodig in de vertrouwde omgeving.” Daarnaast stelde de rector dat, of er nu één ombudspersoon is, of vijf, de maatschappelijke drempel om over zo’n zaken te praten heel hoog blijft.
”Die drempel moet naar beneden, we hebben meer meldpunten nodig in een vertrouwde omgeving” — De Paepe
“Destijds ben ik daarom naar de overkoepelende universitaire ombudspersoon gestapt, zoals anderen ook gedaan hebben”, zet onze getuige uiteen. “De ombudspersoon heeft me toen op het hart gedrukt dat er twee mogelijkheden waren: ofwel kon ze mijn klacht noteren, zonder dat er verder iets mee gebeurde, ofwel kon ik een formele klacht neerleggen. Als ik dat laatste zou doen, zou er een lange procedure in gang gezet worden waarbij ik publiek moest getuigen en waarbij alle partijen zouden worden gehoord. Die ombudspersoon heeft me toen ook heel duidelijk gezegd: “Kijk, als je die piste volgt, moet je niet denken dat je hierna nog aan de universiteit kan werken. Je naam zal verbrand zijn.” Daarom heb ik beslist dit verhaal niet publiek te brengen. Zo’n publieke brandmerking voor slachtoffers maakt de drempel om een officiële procedure te starten bijzonder hoog. Daarnaast is het ook niet evident om met externe mensen te praten over dergelijke traumatische ervaring.”
”Je moet niet denken dat je hierna nog aan de universiteit kan werken. Je naam zal verbrand zijn.”
Tijdens het gesprek met onze redactie bevestigt rector De Paepe dat ze niet kan handelen omdat geen van de betrokkenen een officiële klacht heeft neergelegd: “Ik kan Pieters alleen vragen om een stap opzij te zetten. Het ligt buiten mijn bevoegdheid om hem daartoe te verplichten: dat kan alleen een rechtbank of een tuchtcommissie.”
Jürgen Pieters was zelf niet bereikbaar voor commentaar.
Mensen die na het lezen van dit artikel over hun ervaringen wensen te getuigen in deze of een andere zaak kunnen dit gegarandeerd anoniem via schamper@schamper.ugent.be
Reacties
Schamper bevindt zich met
Op 14 juni 2016 om 11:00 door Allen SmitheeSchamper bevindt zich met publiceren van dit artikel op heel glad juridisch ijs. Wat ze rapporteren is een getuigenis van één anonieme bron. Daarnaast bevestigt de ombudsman van de Faculteit, Bart Keunen, dat er wel degelijk goed werk inzake dit dossier is geleverd door de rector Ann De Paepe. Schamper heeft absoluut niet het recht om de naam van de professor in kwestie zo maar online te gooien, zonder daarvoor eerst de ombudsman en rector te raadplegen. Nu lijkt dit op een karaktermoord, die voor zover we dit artikel kunnen beoordelen, in gang is gezet door één anonieme persoon en ondersteund door de redactie van Schamper. Ik wil de redactie eraan herinneren dat er nog geen enkele officiële klacht is ingediend tegen de professor in kwestie én dat de situatie van machtsmisbruik die zij beschrijven lang niet enkel aan deze faculteit plaats vindt: ik nodig de “journalisten” van dit artikel dan ook uit eens een doorlichting te doen van de Faculteit Rechten en Economie, en dan hetzelfde te doen aan de KUL, de VUB, de UA en alle andere grote universiteiten en bedrijven. Is dit daarom rechtvaardig en juist? Absoluut niet, maar laten uitschijnen dat dit enkel gebeurt aan de Faculteit LW van de UGent is een heel misplaatst en naïef beeld, waarmee u een heel ongenuanceerde berichtgeving aan de dag legt. Met het vermelden van de naam van deze professor hebben jullie een grote misttap begaan: mochten er geen officiële klachten ingediend worden, en het dossier correct afgehandeld blijken door de rector, dan zie ik geen enkele reden waarom jullie niet zouden moeten, ja echt moeten, juridisch aangeklaagd worden voor smaad en eerroof. Wanneer er wel degelijk iets van deze aanklachten zwart op wit kunnen bewezen worden, dan hebben jullie het recht om dit artikel, in een weliswaar wél genuanceerde vorm, opnieuw te publiceren. Tot die tijd zou ik voorstellen om vanaf nu niet meer dergelijke publieke digitale schandpalen op te richten om specifieke personen te kelderen, zonder enige vorm van bewijs. De “journalisten” tonen zich absoluut niet van hun meest intelligente kant bij dit schrijven, en hebben zware deontologische fouten gemaakt tegen de regels van de journalistiek. Eigenlijk is dit niets meer dan een rioolartikel dat men zou verwachten te lezen in een roddelblad, zoals Dag Allemaal of dergelijke. Een zonde, een schande voor een blad gemaakt door universiteitsstudenten, waarvan ik toch alleszins zou verwachten dat ze meer nuance en professionaliteit aan de dag zouden leggen dan dit vod van een artikel.
Iedereen is onschuldig tot
Op 16 juni 2016 om 2:43 door Lode GoukensIedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Wat niet wil zeggen dat Schamper dat als doelgroep de Ugent-studenten niet beter naam en toenaam geeft dan de wilde verhalen die al lang de ronde doen binnen de faculteit Letteren en Wijsbegeerte verder te voeden. Al denken veel studenten onder invloed van hormonen al snel dat de professor iets heeft met zijn assistente. Het hele beeld zit blijkbaar in de geesten verankerd. Er worden al snel zaken “gezien” die enkel interpretatie blijken. Hetzelfde doen werknemers over de baas en de secretaresse. Meestal klopt het verhaal niet. Ik let op de fysieke afstand tussen twee mensen en vooral de hoofdbewegingen om te zien of er een intieme relatie is en meestal kan je meteen zien dat het merendeel roddel en achterklap is. Wat echter niet wegneemt dat velen niet met macht omkunnen. Ook die lager in de pikorde ten opzichte van studenten.
Excuseer, maar uw reactie
Op 12 juli 2016 om 0:08 door A VDKExcuseer, maar uw reactie vertoont nogal wat naïviteit wat betreft zaken rond seksueel misbruik of ander machtsmisbruik. Heel wat mensen durven gewoonweg geen officiële klacht neer te leggen wegens angst om hierop gepakt te worden. Heel wat mensen worden ontslagen wanneer ze hun mond open doen om gerechtigheid aan te kaarten. Moest men die getuigen 100% bescherming kunnen aanbieden, dan zouden ze waarschijnlijk wel willen spreken voor het gerecht. Het probleem is gewoon dat die professor macht en connecties heeft die ervoor zorgen dat mensen niet zullen getuigen.
Je moet echt wel meer informatie opzoeken rond machtsmisbruik en seksuele intimidatie.
Ik ben persoonlijk enorm blij dat Schamper het lef heeft getoond om dit artikel te schrijven ja! Er zijn duizenden zulke verhalen te horen van slachtoffers overal in ons land, maar omdat men te bang is (zowel slachtoffers als kranten) om te spreken, hebben we er geen weet van.
Hoeveel verkrachtingsslachtoffers die de naam van hun dader willen uitroepen omdat die niet werd veroordeeld, omdat hun zaak werd geseponeerd door ons laks justitiesysteem, maar die dit niet doen omdat ze vrezen zelf veroordeeld te worden voor laster en eerroof. Vind je dat terecht? Vind je dat rechtvaardig? Ik vind dat godverdomme nu es super hypocriet en dit is de samenleving waar we momenteel in leven.
Ik heb geen medelijden met die prof, net zoals ik geen medelijden heb met mijn 2 verkrachters. Voor mijn part schrijf ik hun namen in steen zodat iedereen het kan lezen, want het justitiesysteem heeft mij gefaald en laat zulke perverten in de vrije wereld lopen...
Dus nog eens: ik ben blij dat dit artikel er is, want dit is waarschijnlijk de enigste manier voor die slachtoffers om iets van rechtvaardigheid te krijgen in deze fucked up maatschappij.