
Uw licht in de duisternis.
Heb je nachtmerries overgehouden aan de eerste examenperiode? Barst je nog steeds spontaan in tranen uit telkens je geconfronteerd wordt met de derde letter van het alfabet? Zie je door het bama-bos de bomen niet meer? Ben je na het opmaken van een to do-lijstje de wanhoop nabij? Geen nood! Schuif je doos kleenex opzij en vergeet die driedubbele dosis valium want sinds oktober heeft onze alma mater een schare mental coaches in dienst die met plezier je handje vasthouden in barre tijden: de studietrajectbegeleiders.
Het pas ingevoerde bama-systeem impliceert een flexibilisering van het onderwijs: de keuzemogelijkheden worden verbreed en overstappen wordt vereenvoudigd. Op zich is die versoepeling heel mooi, maar ze brengt praktisch gezien heel wat organisatiewerk met zich mee: de extra keuzemogelijkheden zorgen ervoor dat het programma verandert in een ingewikkelde labyrint. Om al te veel verwarring te vermijden is er een project opgezet waarbij er een heel netwerk werd uitgebouwd. Iedere faculteit kreeg een studietrajectbegeleider die op die manier alle studenten van het begin tot het einde kan volgen, begeleiden en bijsturen indien nodig.
Netwerking
Dit netwerk wordt geleid door twee centrale begeleiders, Brunhilde Borms en Annick Eelbode, die vanuit het adviescentrum een oogje in het zeil houden. Zij hebben een coördinerende functie: “we werken met een stuurgroep en werkgroepen waarin adviezen en ideeën worden aangereikt rond verschillende thema’s”, zegt Brunhilde Borms. “Momenteel zijn er twee werkgroepen actief, één die werkt aan een elektronisch informatiesysteem en een andere die werkt rond studievoortgang. Verder is er ook een overlegplatform gecreëerd waardoor we proberen tot een interfacultaire visie te komen en gemeenschappelijke initiatieven te ontwikkelen.”
De taak van de trajectbegeleiders bestaat natuurlijk uit meer dan netwerking en het verspreiden van identikits. Ze trachten de studenten te volgen tijdens hun carriëre aan onze alma mater. “Enerzijds wordt er gekeken naar de huidige studieresultaten”, vertelt Annick Eelbode. “Er wordt gekeken hoe het zit en of het geplande haalbaar is, zodanig dat de studenten niet nodeloos blijven ronddwalen zonder juiste feedback of correcte informatie over de verschillende mogelijkheden. Het is de bedoeling om samen met de student te kijken of hun keuze wel de juiste was, zodanig dat ze geen tijd verliezen in een richting die hen eigenlijk niet ligt. Anderzijds is het de bedoeling dat men door onderzoek en enquà¨tes de studenten die nieuw binnenkomen beter gaat informeren om er voor te zorgen dat de zwaarte en inhoud van de verschillende opleidingen realistisch wordt ingeschat. Op die manier kan men bijschaven of indien nodig op tijd een andere keuze maken. Dus de studietrajectbegeleiders hebben ook een informatieve taak. Er worden, in samenwerking met het adviescentrum, ook initiatieven genomen om het studierendement te verhogen zoals infosessies over studievaardigheden en faalangsttrainingen.”
Kinderschoenen
De trajectbegeleiders werken nauw samen met de studiebegeleiders omdat hun taken voor een deel overlappen. “We zitten inderdaad voor een groot stuk op elkaars domein”, bevestigt Brunhilde Borms, “Maar bij de studiebegeleiding gaat het vooral over het inhoudelijke aspect van de studie: studiemethode, studieplanning en dergelijke, terwijl het bij de trajectbegeleiders gaat over het proces van de studiekeuze en de studievoortgang. Ze gaan voornamelijk de studenten bijsturen in hun keuzes, maar ze doen ook onderzoek en gaan informatie verstrekken over de gehele opleiding. Omdat die verschillende domeinen soms moeilijk te scheiden zijn, is het wel een geïntegreerd netwerk geworden, om een systeem van voortdurende doorverwijzing te vermijden.”
“De studietrajectbegeleiding staat bovendien nog in haar kinderschoenen en moet nog groeien. Naarmate het bamasysteem verder opschuift, zullen de trajectbegeleiders in het verdere systeem werken, terwijl de studiebegeleiders zich vooral gaan concentreren op eerste bachelor. Dus nu lijkt het dat die studietrajectbegeleiders op het domein van de studiebegeleiders zitten, maar naarmate het nieuwe systeem geïntegreerd raakt zullen zij zich moeten bezighouden met de verschillende keuzemogelijkheden, de mogelijke spoorwisselingen, schakelprogramma’s, doorstroomprogramma’s et cetera.
”
Lopende band
Het trajectbegeleidingsproject is dit jaar opgestart in de eerste bachelor en aangezien er daar nog niet zoveel keuzemogelijkheden zijn, is de taak van UGent als mental coaches voorlopig nog beperkt tot het bewaken van de algemene studievoortgang. Op dit moment gaat het vooral om feedbackgesprekken. Nu je de codes voor de eerste examenperiode gekregen hebt, kan je een gesprek aanvragen met de studietrajectbegeleider om die samen te bekijken. Als je betere resultaten verwacht had, kan je samen op zoek gaan naar de oorzaak en kijken of er iets moet veranderen. Er zijn ook heroriënteringsgesprekken met mensen die hun motivatie ergens onderweg verloren zijn of hun studie niet meer zien zitten. Ook met bepaalde vragen rond faalangst en studieproblemen kan je aankloppen. Dus als je even in een dip zit en je het allemaal niet meer ziet zitten, ga dan op zoek naar de studietrajectbegeleider in je faculteit. Haast en spoed zijn voor één keer goed, want voor je het weet sta je samen met Wesley, Britney, Kenny en Debby aan de lopende band, gezellig keuvelend over je getunede opel corsa en je hakkend uitgangsleven.