Tanguy Serraes laat het vroegtijdig sneeuwen in Gent
De ene student spendeert zijn vrije tijd in de Overpoort, de andere blokt zich dag in dag uit kapot. Toch zijn er andere manieren om je extracurriculaire activiteiten in te vullen. Student-ondernemer zijn is daar een van.
Amper drie uur per nacht slaapt Tanguy Serraes. De overige uren staan in het teken van het produceren van sneeuwballen. Een heerlijk wolkje van vanille, omhuld met een dun chocoladelaagje en afgewerkt met poedersuiker. Twee jaar geleden nam hij Confiserie Larmuseau over na een gouden tip van zijn vader. Twijfel was er niet, enkel ambitie en een passie voor food.
Geen gemis
Tijd voor een echt studentenleven heeft Tanguy niet meer. Toch heeft hij hier geen spijt van. “Ik heb er vroeger al genoeg van geprofiteerd. Misschien is het juist goed zo. Ik amuseer mij nu op een andere manier.” Een goede student vindt Tanguy zichzelf niet. Zijn bedrijf heeft dan ook vanaf het begin geprimeerd. De studie Marketing is een puzzel die nog niet af is. Stuk voor stuk wordt hij momenteel gevormd. Weliswaar aan een traag tempo aangezien de productieperiode volop aan de gang is tot en met maart. Het behalen van een diploma is geen must, maar wel een zekerheid voor later die hij niet links wil laten liggen. Het blijft nog steeds een certificaat dat er voor zorgt dat je meedraait.
De toekomst
Vanaf het begin werd Tanguy begeleid door zijn vader en het agentschap King George. Samen hebben ze er dan ook voor gezorgd dat de volgende zet hen steeds bekend was. Afwachten was geen optie. Innoveren is het doel. “Ik heb steeds gezegd dat we van een 19e-eeuws bedrijf een modern 21e-eeuws bedrijf moesten maken, maar zelfs dat is al achterhaald. We moeten een 22e-eeuws bedrijf worden.” Dit jaar nog moeten de sneeuwballen in heel België bekend zijn. De komende jaren volgen de Europese landen om tot slot te eindigen als een wereldspeler.
Zelfkennis
Over de vraag wat zijn sterke en zwakkere kanten als student-ondernemer zijn, moet er niet lang nagedacht worden. Ondanks zijn jonge leeftijd slaagt Tanguy erin om met een team van verschillende, vaak ook oudere mensen, samen te werken. Hij staat op zijn strepen en is een leidinggevend persoon. Tegelijkertijd staat hij tussen hen zélf de sneeuwballen te maken. Je moet stevig in je schoenen staan om twee jobs op hetzelfde moment uit te oefenen. “Ik ben zowel de bakkersjongen, als de persoon die instaat voor het opvolgen van bestellingen, de financiën en dergelijke.” Zijn drive is dan ook één van zijn grootste troeven naar de markt toe. Enthousiasme geeft vertrouwen. Het overtuigt de consument van de kwaliteit van het product. Zijn zwakste punt, de financiële kant, heeft hij omgevormd tot a strength door zich te omringen door een boekhouder en een adviesraad. Een beslissing die geleid heeft tot een bloeiend bedrijf.
Tips
“Het is misschien erg cliché, maar doe het! Geef er alles voor op.” Dit raadt Tanguy nieuwe student-ondernemers aan. Op voorwaarde dat je ten minste voor 110 % achter je project staat. Denken dat je opnieuw het warm water uitgevonden hebt, is geen garantie op succes. Enkel de wil van een vechter garandeert een glimp op de eindmeet. Verder is het aan jou om er te geraken. “Dit is het moment om de sprong te wagen. Nu moet je je nog geen zorgen maken over extra kosten zoals een huurprijs. Thuis wonen als student-ondernemer heeft veel voordelen.”
De Sneeuwballen zijn nog tot maart te verkrijgen. Tanguy belooft dat Confiserie Larmuseau binnenkort met stunts en studentenacties naar buiten komt om jongeren over de streep te trekken. “Proef! Dat is het enige wat ik kan vragen. Geef het een kans.”
Hou de komende maanden zeker Tanguy in de gaten voor zijn bekendmakingen. Hij lijkt op weg te zijn naar zijn tweede groot succes. Tanguy – vechter in het Keltisch – doet zijn naam eer aan.