Somos Flamencos
- editie
- 563
- categorie
- alfawetenschappen
Statistisch is de kans groot dat u Sevilla op de kaart kan aanwijzen, een zomerhoed al eens een sombrero durft te noemen en met trots een tweetal woorden van La Macarena kan meezingen. Recentere statistieken stellen namelijk vast dat Spanje de meeste Erasmusstudenten van heel Europa uitzendt en opvangt, met een verdienstelijke tweede en derde plaats voor Duitsland en Frankrijk.


Wij moesten alvast niet bekomen van de verrassing. Itxaso Astigarraga, studente Psychologie uit San Sebastian en momenteel op Erasmus in Gent, ook niet.
Waarom koos je voor België, en specifieker voor Gent?
“In het laatste jaar van het middelbaar deden we een reis door Europa: Parijs, Brugge, Amsterdam, München, Nice en Monaco. Bij het bezoek van Brugge werd ik onmiddellijk verliefd op de stad. Bij mijn opties voor Erasmus wilde ik sowieso lessen volgen in het Engels, dus onder andere Duitsland was daardoor al uitgesloten. In België was er Gent, dat na wat opzoekingswerk voor mij net op Brugge leek, maar dan met meer studenten. Toen dan ook nog eens bleek dat de Gentse faculteit voor Psychologie op de 32ste plaats stond van de wereldranglijst was ik helemaal verkocht. Daar moet ik naartoe! Nu voel ik mij hier al helemaal thuis. Het is een prachtige stad en de sfeer zit heel goed. Alleen de eerste week was wat moeilijk door het slechte weer en de heimwee. Nu ben ik blij dat ik gekozen heb hier zo lang te blijven, ik heb al veel vrienden in tranen naar huis zien vertrekken.”
Zijn er ook minder rooskleurige aspecten?
“Bij een beurs krijg je van de Spaanse overheid sowieso geld voor vijf maanden, ook al ga je een jaar zoals ik. Dat is echt niet genoeg. Voor de crisis was er meer geld en waren de beurzen dus ook groter. Gelukkig krijg je in het Baskenland nog een aparte beurs, en daarmee kom ik al beter rond. Ik heb hier wel veel vrienden die het zonder een extra beurs moeten doen, wat het natuurlijk moeilijker maakt. Ook blijft het risico bestaan dat een deel van de studenten in het buitenland blijft, omdat daar betere beroepsvooruitzichten liggen. In Spanje is dit met de crisis wel een reëel probleem. Door de uitwisselingen is de stap om in een ander land te gaan werken veel kleiner. Dat kan ik nog altijd doen als ik met mijn diploma Psychologie thuis geen werk vind, dus voor mij persoonlijk is het mooi meegenomen.”
Wat denk jij dat de reden is dat de meeste Erasmusstudenten uit Spanje komen?
“Voor mij persoonlijk is het vooral traditie. Iedereen kent mensen die op Erasmus geweest zijn en allemaal zijn ze er enthousiast over. In het derde of vierde jaar heb je de keuze om naar het buitenland te gaan, en gewoonlijk doe je dat ook gewoon wel. Waarom niet? Het is natuurlijk ook een manier om zelfstandig te worden. Je bent in een nieuwe omgeving, weg van je ouders, en je hebt meer mogelijkheden om verschillende vakken te studeren die niet overal worden aangeboden. Het helpt ook om vreemde talen te leren en je Engels te oefenen. Voor mij is het vooral een belangrijke levenservaring.”
Waarom is Spanje zo populair als bestemming?
“In vergelijking met Erasmusstudenten die ik hier ken uit andere landen, bieden de Spaanse universiteiten veel meer plaatsen aan, overal in Europa. Gezien het om wederzijdse uitwisselingen gaat tussen universiteiten is dit ergens wel logisch. Ik denk dat de clichés van feesten, goed weer en weinig studeerwerk toch de grootste rol spelen. Dat heb ik toch al gehoord van mensen hier in Gent.
Eerlijk gezegd denk ik niet dat veel studenten op uitwisseling gaan voor de studie op zich, maar eerder voor de ervaring en het studentenleven. Voor mij is het ook zo. De eerste week ging ik heel veel uit. Daarmee bedoel ik bijna elke dag. Dan viel het mij in dat ik ook naar de les moest gaan. Ik volgde vijf vakken, waarvan ik sommige interessant vond, andere helemaal niet. Nu mag ik een stage doen in plaats van die vakken, wat mij beter ligt. Ze zeggen over sommige landen dat ze bijna zomaar punten geven en je helemaal geen moeite moet doen. Hier is dat helemaal anders. De eerste dag dat ik hier was sprak de rector ons toe om duidelijk te maken dat de Erasmusstudenten niet op een voorkeursbehandeling konden rekenen en dat er dus echt gewerkt moest worden. En het is ook echt veel werk.”
Kloppen de vooroordelen die vele studenten hebben over het onderwijs in Spanje?
“In mijn eerste jaar Psychologie had ik een vak samen met enkele Erasmusstudenten. Daar merkte ik wel dat ze bevoorrecht werden door de leerkracht en er weinig van hen verwacht werd, dus in dat opzicht klopt het misschien wel. Ik weet niet of het overal in Spanje zo is, dat hangt volgens mij af van de universiteit.”
Zijn de lessen hier heel anders?
“Toch wel. Ik was gewend aan veel feedback en contact met leerkrachten, terwijl hier vooral ex cathedra les wordt gegeven. Gelukkig zijn veel vakken voor uitwisselingsstudenten hierop een uitzondering, want ik vind het belangrijk om discussies te kunnen voeren over de inhoud van de les. Iedereen is hier wel erg behulpzaam. Al vanaf de eerste dag deed iedereen, leerkrachten en medestudenten, zijn best om mij te helpen met eender wat. Dat heeft bij mij wel een goede indruk gemaakt. Voorlopig is dat nog altijd zo en ik hoop dat het zo blijft.“