Het politieke feest van de kunstenaar
Onder het alom onbekende mom van stadsresident maakte Michiel Vandevelde ook in Gent naam als gerespecteerd kunstenaar. Waar raken kunst en politiek? Kan een kunstproject uitgroeien tot een politieke partij? Maar voornamelijk, wat the fuck is een stadsresident?


Onder Brusselse wolken zwanger van de regen spraken we met de man achter dit gedachtegoed. Terwijl onze neuzen de dampen van drie Parisiaansgeprijsde theetjes opsnoven, spraken we over zijn belangrijkste en grootste project, ‘The Political Party’.
Stadsresident, it’s not a thing
In 2012 kregen vijf kunstenaars, waaronder Michiel, de overstelpende eer zichzelf voortaan ‘stadsresident van Gent’ te kunnen noemen. Bij elkaar geharkt door toenmalig programmator van de Vooruit Maarten Soete hadden de stadsresidenten één taak: de Vooruit uit zijn comfortzone slepen. “De Vooruit is heel goed in het communiceren en het presenteren van dans-, theater- en muziekvoorstellingen maar had weinig ervaring met projecten die interactiever zijn met de omgeving. De stadsresidenten vormden zo een soort van collectief met de stad als inspiratie”, verklaart Michiel. Helaas bleek de Vooruit hier niet echt klaar voor. Communicatie over de projecten liep stroef, waardoor de projecten nooit echt het publieke oor bereikten. “Binnenkort plant de Vooruit wel nieuw leven in het begrip van stadsresident te blazen, door zich meer op de stad dan op de kunstenaar te focussen.”
‘The Political Party’, een viering van politieke filosofie
Veel ideologie doet z’n ronde wanneer het onderwerp politiek in gezelschap van een stevige St-Bernardus Abt 12 wordt aangesneden, maar weinigen van deze ideeën zien het daglicht. “Als je idealisme werkbaar wilt maken, kan je drie dingen doen: je kan een bedrijf ondernemen, een politieke partij opstarten, of je kan een lobbygroep beginnen. The Political Party is een fusie tussen die laatste twee.” Tot nu toe werd er bij The Political Party vooral op denktanks gericht, waarbij mensen samenkomen om alternatieven op huidige politieke situaties bedenken. Er is een ook een busje, dat geconverteerd werd tot bibliotheek/werkplaats/ontmoetingsruimte, waar men politiek-filosofische boeken uitleent om ze later te bespreken. Daarnaast werd er in 2014 ook een magazine gepubliceerd over The Political Party, dat doorheen Europa werd verspreid.
“De eigenlijke bedoeling van The Political Party is om effectief een politieke partij op te starten”
Productief gefilosofeer?!
“De eigenlijke bedoeling van The Political Party is om effectief een politieke partij op te starten,” vertelt Michiel,” maar bij de eerste editie ontdekten we dat we enkel een selectief publiek aantrokken, die niet goed wisten hoe ze over politiek debatteren moesten. Daarom komen zowel het busje als de denktanks terug.” Alleen zullen de denktanks niet langer een algemene discussie zijn over het falen van de democratie, maar zich richten op specifieke aspecten van onze maatschappij. Dat is de eerstvolgende stap richting het uiteindelijke doel, een politieke partij ontstaan uit een kunstproject.
Onder Brusselse wolken zwanger van de regen spraken we met de man achter dit gedachtegoed. Terwijl onze neuzen de dampen van drie Parisiaansgeprijsde theetjes opsnoven, spraken we over zijn belangrijkste en grootste project, The Political Party.
Stadsresident, it’s not a thing
In 2012 kregen vijf kunstenaren, waaronder Michiel, de overstelpende eer zichzelf voortaan ‘stadsresident van Gent’ te kunnen noemen. Bij elkaar geharkt door toenmalig programmator van de Vooruit Maarten Soete hadden de stadsresident één taak: de Vooruit uit zijn comfortzone slepen. “De Vooruit is heel goed in het communiceren en het presenteren van dans-, theater- en muziekvoorstellingen, had weinig ervaring met projecten die interactiever zijn met de omgeving. De stadsresidenten vormden zo een soort van collectief met de stad als inspiratie”, vertelt Michiel. Sommige projecten resoneerden meer dan andere, maar het publiek bereik en het aanzwengelen van een debat rond stedelijkheid was altijd eerder beperkt. Binnenkort plant de Vooruit nieuw leven in het begrip van stadsresident te blazen. Ik ben benieuwd wat dat gaat geven!”
‘The Political Party’, een viering van politieke filosofie
Veel ideologie doet z’n ronde wanneer het onderwerp politiek in gezelschap van stevige St-Bernardus Abt 12 wordt aangesneden, maar hoe breng je die in de praktijk? “Als je ideeën wil verspreiden, kan je bijvoorbeeld het volgende doen: je kan een bedrijf ondernemen, een politieke partij opstarten of je kan een lobbygroep beginnen. The Political Party is een fusie tussen die laatste twee.” Tot nu toe werd er bij Political Party vooral op denktanks gericht, waarbij mensen samenkomen om alternatieven op huidige politieke situaties bedenken. Er is een ook een busje, dat geconverteerd werd tot bibliotheek/werkplaats/ontmoetingsruimte, waar men politiek-filosofische boeken uitleent om ze later te bespreken. Daarnaast werd er 2014 ook een magazine gepubliceerd over Political Party, dat doorheen Europa werd verspreid.
Productief gefilosofeer?!
“De eigenlijke bedoeling van Political Party is om effectief een politieke partij op te starten,” vertelt Michiel,” Maar dat zie ik pas over een jaar of 10. Tegen de volgende verkiezingen in België zou ik graag een tweede krant uitbrengen met een nieuwe versie van het ‘partijprogramma’. Daaraan gekoppeld zullen er nog enkele denktanks georganiseerd worden en een groter symposium. In de tussentijd blijf ik reizen met de bibliotheek!”