Talent Uit Gent: Ciska L’Ecluse
Deze week werpen we ons licht op het werk van Ciska L’Ecluse, een jonge beeldhouwster en laatstejaarstudente aan KASK – School of Arts. Geen klassieke, anatomisch correcte of vergoddelijkte lichamen, wel eenvoud en strakke vormen.
CISKA WIE?
- Beeldhouwster
- 23 jaar
- Master Beeldhouwkunde
- ciskalecluse.tumblr.com
- Volgende tentoonstelling: Graduation16 17-26/06/16 KASK Gent
Jij bent Masterstudent ‘Beeldhouwkunde’. Wat moeten we ons daar bij voorstellen?
“Master Beeldhouwkunst bestaat eigenlijk niet op het KASK. Vrije kunsten worden namelijk samengenomen onder één noemer en krijgen de titel Fine Arts. Een tiental jaar geleden werd de afdeling beeldhouwkunst terug opgenomen in het aanbod van afstudeerrichtingen, daarvoor heette die ‘installatiekunst’. De bedoeling was om de klassieke beeldhouwkunst aan te leren met de nodige technieken, zoals mouleren, steenkappen, armaturen lassen, houtkappen. Wij leren dus deze technieken en gebruiken ze elk op onze eigen manier. Er zijn echter weinig mensen die klassieke sculpturen maken zoals de meeste mensen automatisch voor ogen halen bij de titel beeldhouwkunst.”
Velen onder ons denken waarschijnlijk aan een mannenstiel. Een foute gedachte? Hoe ben jij erbij gekomen?
“Dat het een mannenstiel is, is een logische reactie. Ambachtelijk werk wordt vaak toegeschreven aan mannen, maar dat is volgens mij een nogal bekrompen gedachte. Het is fysiek zwaar werk, maar dat neemt niet weg dat vrouwen deze stiel perfect kunnen beoefenen. Het merendeel van medestudenten in mijn richting zijn trouwens meisjes. Dit jaar studeren we af met vijf meisjes en slechts één jongen!”
Heb je een voorkeur voor bepaalde vormen en materialen?
“Als beeldhouwster ligt mijn focus binnen mijn werkproces op materiaal zoals het ‘verschijnt’ in mijn blik op de wereld. Het is in deze wereld van materie dat ik handel en denk. Voor mij is de ervaring van deze perceptie op de materiële wereld het beginpunt in mijn werkproces. Ik tracht op zoek te gaan naar de wezenlijke kwaliteiten van een materiaal om deze zo waarheidsgetrouw mogelijk weer te geven in een uitgepuurde vormentaal. Het is door de vorm dat het materiaal tevoorschijn komt. De materialen die ik gebruik zijn dan ook divers van aard, ieder met zijn eigen intrinsieke waarden. Vaak kom ik dan uit bij geometrisch geconstrueerde vormen, maar ook gesculpteerde eerder organische vormen die evengoed toch ook zuiver en strak aandoen.”
Tip 1: Luister naar anderen, leer daar uit, maar blijf uiteindelijk jezelf.
Tip 2: En laat je niet ontmoedigen door fouten. Fouten bestaan niet in een artistiek leerproces.
Wie graag meer van Ciska’s werk wil zien, kan altijd kijken op ciskalecluse.tumblr.com of afzakken naar de ‘Graduation 16’ tentoonstelling tussen 17 en 26 juni.