“Wij proberen het woord ‘kunstenaar’ zo veel mogelijk te vermijden”
De Russische kunstenaar Wassily Kandinsky zou dit jaar 150 jaar geworden. Fien Deman, studente-zangeres eert hem met een totaalwerk ‘Hoera Kandinsky’. Wat betekent zijn pionierswerk in de abstracte kunst nu nog voor jonge kunstenaars?
Het begon allemaal als stageproject voor de 21-jarige Fien. U kent haar misschien zelfs, als frontvrouw van de Gentse band I will, I swear. Maar ook beeldende kunst laat haar niet onberoerd. Als studente Sociaal Werk mocht zij al voor de tweede keer stage doen bij KUNSTWERKT, een organisatie die verschillende evenementen organiseert voor jong en oud met een hart voor beeldende kunst. Zo zijn er tentoonstellingen, geleide atelierbezoeken, en had KUNSTWERKT met ‘The Big Draw’ al een drempelvrij tekenfestijn. Ook het event ‘Hoera Kandinsky’ circuleert al goed op sociale media. Wij wilden daar even het fijne van weten.
Voorvechter van innovatie
Fien Deman heeft ervoor gekozen om een evenement uit te werken rond Kandinsky omdat ze denkt dat die naam bij mensen wel een belletje moet doen rinkelen. Ze vindt hem sowieso ook een goede kunstenaar die in alles een voorloper was. Hij is geëvolueerd van figuratief tekenen naar abstractie en daarenboven hield hij ervan om de schotten tussen kunst om te gooien, en dat rebelse en innovatieve spreekt mensen tegenwoordig aan. Bovendien zou hij dit jaar net 150 geworden zijn – de ideale aangelegenheid voor een verjaardagsfeest.
Volgens Deman is er, naast een feest, geen betere manier om iemand te eren dan door iets te doen rond zijn werk. Daarom is er ook een wedstrijd verbonden aan het evenement: iets creatiefs maken met één van de foto’s uit het fotoalbum van Kandinsky.
Kunstenaar? Wie, ik?
“Wij houden er niet zo van het woord kunstenaar te gebruiken, in de communicatie vinden we dat ook belangrijk om niemand uit te sluiten. Het is voldoende om graag bezig te zijn met kunst en iets met volle goesting te willen maken: ik vind plezier kunnen halen uit het werk minstens even belangrijk als technische vaardigheden”, benadrukt Fien Deman. Dus, geen excuus om niet mee te doen: het is voldoende om graag creatief bezig te zijn en iets te willen maken, of het nu voor het eerst is of niet. Of, zoals Deman het zelf verwoordt: “We staan hier open voor alle soorten talent. Met ‘The Big Draw’ bewezen we al dat iedereen effectief kan tekenen. Je moet het gewoon doen.”
De winnaars van de wedstrijd krijgen een centrale rol op het feest: hun werken worden tentoon gesteld en er wordt ook aandacht aan hen besteed door de presentator, Thomas Huyghe. Daarnaast krijgen ze een artikel in het magazine van KUNSTWERKT waarin ze voorgesteld worden en er een link gemaakt wordt naar hun andere werken, als die er zijn. Deman hoopt dat dit voor hen de opstap kan zijn naar – wie weet – een carrière. In ieder geval is het feest zelf de perfecte gelegenheid om in contact te komen met de juryleden en andere kunstliefhebbers en gezellig te praten over de tentoongestelde werken.
Liever voetbal dan kunst?
Op de vraag of er al dan niet veel interesse voor beeldende kunst bestaat bij jongeren antwoordt Deman dat het wel meevalt, al zijn er andere dingen waar jongeren sneller mee aan de slag gaan zoals muziek en sport. Tegenwoordig zijn er ook meer jonge collectieven, zoals SOSCASTOA en Mynt die evenementen organiseren waar veel mensen op afkomen. Onder andere SOSCASTOA zal ook de werken van de wedstrijd jureren. Het probleem voor jongeren is vooral dat er in het middelbaar concrete momenten en aanleidingen worden aangereikt om te kunst te maken, zoals bijvoorbeeld in de lessen PO. Eenmaal ze verder gaan studeren, vergeten velen hun bepaalde passie, en een event als dit kan dat weer oprakelen. Het feest is ook gratis en open voor iedereen, dus mensen kunnen gewoon toevallig voorbij komen en zo opnieuw in contact geraken met kunst.
“We staan hier open voor alle soorten talent”
Ontdekkingstocht op het toilet
Welk deel van de avond er absoluut niet te missen valt? Eigenlijk is het een totaalevenement en hoopt de organisatrice dat iedereen alles meepikt. Omdat Kandinsky zelf bezig was met de grenzen tussen verschillende kunstvormen te doen vervagen, is er geprobeerd om veel verschillende vormen aan bod te laten komen. Kom om 20 uur en je krijgt de volledige belevenis. Dan kan je eerst op je gemak de werken bekijken terwijl er dj’s spelen. Later presenteert Thomas en kan je luisteren naar de optredens van de bands. En als je naar het toilet gaat, ga je meer te weten komen over Kandinsky. Mensen gaan ook aangespoord worden om zelf iets te tekenen en iets te doen rond Kandinsky, en dat allemaal met een stuk taart in hun hand. (Ja, er zal gratis taart zijn! red.). Je kan ook eens langs gaan bij de Postfabriek voor gepersonaliseerde kaartjes in de stijl van Kandinsky; zo krijgt iedereen ook een aandenken mee naar huis om het evenement nooit te vergeten.
“Als je naar het toilet gaat, zul je meer te weten komen over Kandinsky”
Ben je tussen 18 en 30 jaar oud en heb je nog tijd voor wat revolutionair knip- en plakwerk? Neem dan deel aan de wedstrijd via http://www.hoerakandinsky.be/ Meedoen kan tot en met zondag 17 april.
Nieuwe reactie inzenden