Droomdates
Liefde, wat een onzin. Toch geloven datingsites er nog in. Sommige websites zijn eerder gericht op een wilde nacht, andere zijn gewoonweg pretentieus (kuch Elitedating). Waarop zijn deze websites gebaseerd? En waar zoekt de student naar? Een preutse bloemlezing.



Gefotografeerd door Nicolas Van Laere
Daten, wat een onzin. Doen alsof ik geïnteresseerd ben in het feit dat een net niet vreemde twee zussen heeft, maar er eigenlijk niet zo’n goede band mee heeft. Neen. Zwijg. Oké, nee, zwijg niet, ik wil seks vanavond. Of wil ik liefde? Wil ik genegenheid? Nee, ik wil wel degelijk seks. Maar ook wel wat knuffelen erna. En samen slapen. En samen wakker worden. En nog eens seks hebben. En dan samen koffie drinken en een sigaret roken. Eventueel voorstellen aan mijn ouders. Neen. Niet te snel gaan. Of ga ik niet snel genoeg?
Kent u dit probleem ook? Waarschijnlijk. U bent niet zo sociaal capabel als u zou willen, zeker niet op romantisch vlak. Iemand ontmoeten, hoe gebeurt dat? Oké, u ziet er niet slecht uit. Maar u bent ook niet zo knap dat iedereen in de Sioux rond u zwermt als een mug wanneer u op een late avond geniet van een glaasje rode wijn bij kaarslicht in de Provence. Te specifiek? Nee, iedereen kent dat gevoel. Maar we wijken af. Daten suckt, laten we eerlijk zijn. Daarom is er dan ook zo’n grote markt voor datingsites. Tinder is geen taboe meer. We zijn nog steeds niet zeker wat Grindr is, maar we weten dat het te maken heeft met homo’s en de verspreiding van soa’s. Maar hoe bepaalt zo’n site wie ‘de ware’ is voor wie? En waarom blijven mensen die datingsites ons wijsmaken dat ‘de ware’ echt bestaat, en niet gewoon is uitgevonden door datingsites zélf? Wij zochten het uit met Chris Verlinden, de persverantwoordelijke van Parship.be.
Deutsch daten
Parship heeft zijn hoofdzetel in Hamburg. Het bedrijf is een van de bekendste en succesvolste datingsites. Ze profileren zich als ‘dé datingsite voor hoogopgeleiden’. Maar hoe gaan ze juist te werk?
Chris Verlinden: “Mensen die zich bij ons inschrijven registreren zich en leggen onmiddellijk een gratis persoonlijkheidstest van 80 vragen af. Zo wordt er gepeild naar persoonskenmerken die relevant zijn voor een langdurige, harmonieuze relatie — daar ligt onze focus.”
Naast deze persoonlijkheidskenmerken, waarvan er 32 bepaald worden, peilt de test ook naar waarden en normen. Hoe belangrijk is seksualiteit? Hoe belangrijk is trouw? Wat vind je belangrijk in een relatie? Wat is het belang van uiterlijk? Daarnaast wordt ook nog gepolst naar de gewenste afstand en lichaamsbouw van de mogelijke partner. “Het is belangrijk dat dit allemaal ondervraagd wordt”, gaat Verlinden verder. “Zo kunnen twee mensen perfect overeenkomen wat betreft persoonlijkheid, maar andere waarden en normen hebben, bijvoorbeeld het belang van trouw in de relatie. Het gehele plaatje moet kloppen.”
De vragenlijst duurt een twintigtal minuten. Dat dat voor sommige mensen een drempel is, beseft Verlinden. “Dat was echter een bewuste keuze, want zo weten we zeker dat de persoon serieus op zoek is, anders zou hij of zij de vragenlijst niet vervolledigen.” Als je de volledige test gemaakt hebt, krijg je meteen de resultaten. Daarin valt uitgebreid te lezen welk soort type mens je bent: eerder emotioneel, intuïtief of rationeel. Vervolgens krijg je ongeveer anderhalve pagina uitleg, ook over hoe je omgaat met conflicten. Dat dit voor confronterende resultaten zorgt, werd duidelijk bij onze redactietest.
“De resultaten worden automatisch gematcht aan alle andere leden, rekening houdend met de parameters. Dan krijg je dus een lijst partnervoorstellen, waarnaast een cijfer staat in welke mate je matcht. Na betalen kan je dan ook foto’s zien en in contact treden. Deze test is trouwens echt specifiek van ons. Hij werd ontwikkeld door professor Hugo Schmale van de universiteit van Hamburg, die gedoctoreerd heeft in de Psychologie en Sociologie. Enkele spelers hebben geprobeerd ons daarin te kopiëren, maar daar zijn ze nog niet in geslaagd”, aldus Verlinden.
Meer dan 1/3 kans op een lief
Allemaal goed en wel, die test. We moeten toch soms onze wenkbrauwen optrekken bij bepaalde vragen. Zo zien we niet in hoe onze kamertemperatuur ons datingsavontuur kan sturen.
Het wordt tijd — we zitten hier toch in de wetenschapssectie — dat we met statistische bewijzen afkomen. Hoe vaak worden mensen succesvol gematcht? Verlinden antwoordt: “38 procent, wat vrij hoog is. Dat heeft te maken met het feit dat we relevante parameters gebruiken in vergelijking met Tinder, waar gewoon gematcht wordt op basis van uiterlijk. Uiterlijk is uiteraard belangrijk, want je moet elkaar nu eenmaal aantrekkelijk vinden.”
Volgens Verlinden kan je de test vergelijken met wat er in ‘Blind getrouwd’ gebeurd is. “Dat programma werd ook op basis van een test door relatietherapeuten gemaakt, en je ziet dat deze mensen goed bij elkaar passen en goed naar elkaar toegroeien. Uiterlijk is een belangrijke parameter, maar op basis hiervan kan je geen langdurige relatie onderhouden”, verklaart Verlinden. 38% is geen mis percentage, maar wat wil dat cijfer zeggen?
Verlinden: “We bepalen of een match al dan niet geslaagd is door te vragen om feedback wanneer een lid zijn of haar lidmaatschap beëindigt. Zo kunnen we vrij accuraat inschatten wat de reden van hun vertrek is. Ofwel is het niet wat ze verwacht hadden, ofwel hebben ze hun partner gevonden. Voor 55-plussers ligt het slaagpercentage iets lager.”
Arme 55-plussers, maar wij schrijven voor studenten. Bevinden zij zich in de doelgroep van Parship? Verlinden benadrukt dat ze niet echt focussen op zeer jonge mensen. “Onze betaalmethode is ook creditcard. Vroeger lag de focus in de marketing vooral op 30+. We zien nu, ook omdat onze website zeer mobiel gedreven is, dat we ook een jonger publiek meer aanspreken. 30% van onze leden situeert zich tussen de 25 en de 35 jaar. 20% ligt boven de 55 jaar, en de rest ligt tussen de twee. We zien duidelijk drie types van singles. De eerste wordt ‘The Next Generation’ genoemd. Dat zijn de jongere mensen. Tinder maakt appeltjes rijp voor sites als de onze, wat betreft gebruik op smartphones. In de jonge generatie is het ondertussen zo gewoon om een partner online te zoeken. Het is onderdeel geworden van het sociaal leven”, zegt Verlinden.
“Online daten is een onderdeel geworden van het sociaal leven.” – Chris Verlinden
Polygamie is not done
Als je over zoveel data beschikt, is het natuurlijk verleidelijk om te veralgemenen. Waar ziet Parship de grootste verschillen? “Het grootste verschil zien we eigenlijk tussen verschillende leeftijden. Je ziet dat tussen 30 en 40 trouw heel erg belangrijk is, en voor mensen boven 55 jaar is het weer minder belangrijk. Niet dat ze het onbelangrijk vinden, maar ze gaan eerder kiezen voor ‘zo trouw mogelijk’. Deze mensen komen misschien uit een gebroken huwelijk, en hebben daardoor een realistischer beeld over relaties. Maar voor mensen voor wie trouw absoluut niet belangrijk is, zijn er andere sites”, dixit Verlinden. Berg uw clichés over vrije liefde in het studentenleven dus maar op.
Het is natuurlijk ook interessant om onderzoek op grotere schaal te doen. Ook Parship engageert zich voor hiervoor: “We doen inderdaad regelmatig analyses, bijvoorbeeld de vergelijking Vlaming tegenover Nederlander. Op seks na een eerste date zegt de Vlaming nee, maar de Nederlander heeft hier minder probleem mee. Soms geeft men dan wel sociaal wenselijke antwoorden. Dat proberen we in de test ook te elimineren.”
“Een Nederlander heeft minder problemen met seks op de eerste date dan een Vlaming”- Chris Verlinden
“Ook wordt er rekening gehouden met complementariteit
Een samenvatting van de test zou kunnen zijn: ‘Wees zo gelijk mogelijk, en zo verschillend als nodig’. Er moet voldoende complementariteit zijn, maar zeker genoeg gelijkheid. Gelijkheid situeert zich dan eerder op basis van waarden en normen, bijvoorbeeld of er een gelijke kinderwens is.”
“Wees zo gelijk mogelijk, en zo verschillend als nodig.”- Chris Verlinden
Proefpubliek
Gelukkig was er nog een klein beetje volk op de 12-urenloop, zodat we toch een paar schaapjes (Much love GSR, néén het wordt nooit Gentse Studentenraad) om te ondervragen. De rondvraag was wel extreem saai: uw medestudent blijkt serieel monogaam, burgerlijk en preuts te zijn. Als voornaamste waarde in een relatie noemen ze het neokatholieke ‘vertrouwen’. Ook het woord ‘intellect’ valt meermaals. Toch was één individu enthousiaster. Joris, toen nog in festivaloutfit, vond het jammer dat hij geen aandacht van de meisjes kreeg. Hij dacht dat dat misschien te maken had met het feit dat hij heel de tijd ‘Hoereuu’ riep. Op onze suggestie om eens een andere leuze te scanderen, riep hij luid: “Ik heb respect voor vrouweuu!” Missie geslaagd. Dank u, Schamper.
Op de vraag of de studenten op een datingsite zaten, antwoordde niemand positief. Tot we vroegen: “Ook geen Tinder?” Daarop slaagde een student erin doodserieus te antwoorden: “Ah ja, is dat ook een datingsite? Ik zit daarop voor mijn egoboost.” Echt waar.
Nieuwe reactie inzenden