Gent, 10 dagen lang in bloei
Na 30 jaar breekt de Floraliën uit Flanders Expo en keert het bloemenfestival terug naar zijn roots: de stadskern. Tien dagen lang kapen de Floraliën het centrum van Gent. Niet met geweld maar met bloemen, heel veel bloemen.
Al 200 jaar worden de Floraliën georganiseerd in Gent. Door de omvang van het festival gebeurt dit slechts om de vijf jaar.
Er was eens 200 jaar geleden een kleine herberg genaamd ‘Au Jardin de Frascati’. Hier, aan de oevers van de Coupure, ontstond het gerenommeerde bloemenfestival Floraliën. Het is trouwens niet verwonderlijk dat dit bloemenfestival in Gent ontstond. Gent en omstreken zijn al eeuwen een belangrijke naam in de sierteelt.
Terug naar de roots
De eerste tentoonstelling stamt uit 1809 toen verschillende siertelers uit Gent ongeveer 50 bloemen en plantjes samen brachten in de herberg ‘Au Jardin de Frascati’. Nu, zoveel jaren later zijn de Floraliën uitgebouwd tot een tiendaags festival met inspiratietuinen, workshops en de nieuwste trends in sierteelt en landbouw. Naar aanloop van het evenement bouwde Stijn Simaeys het STAMcafé om in Café Frascati, volledig aangekleed in bloemencreaties, om de oorsprong van dit bloemenfeest te eren.
Terwijl het bloemenevenement groeide, is de locatie verschillende keren gewijzigd. Hoewel de Floraliën ontstonden in het centrum werd dit al snel te klein. Aan het begin van de 20ste eeuw verhuisden ze naar de Floraliënhal achter het SMAK, in het Citadelpark. Toen het festival opnieuw te groot werd, namen ze de hele boel mee naar Flanders Expo, waar ze de laatste 30 jaar bleven. Tot nu. De Floraliën keren terug naar hun roots, naar de stad waar alles begonnen is. Dat brengt natuurlijk enkele nadelen met zich mee, vertelt Wiske Renders, communicatieverantwoordelijke van de Floraliën. “In een hal is het heel gemakkelijk, want alles is er al, van geluid tot licht. In de stad moeten we overal zelf constructies bouwen, zorgen dat er overal elektriciteit is, enzovoort. We proberen ook alles zo groen mogelijk te doen.”
“ De Floraliën zijn nu meer een festival. Ervoor was het meer een tentoonstelling.” – Wiske Renders, Communicatieverantwoordelijke Floraliën
De Floraliën schuiven hun duurzame aanpak sterk naar voren. Zij ondertekenden het Green Track-charter, een initiatief dat de ecologische voetafdruk van de Gentse kunstensector wil verkleinen. Wiske wijst erop dat de organisatie natuurlijk haar beperkingen heeft, maar dat ze toch waar mogelijk het festival zo groen mogelijk houden. “Bijvoorbeeld de grond die we gebruiken, komt van Vlaco. Zij bieden ons allemaal groene compost. Dat zijn tonnen die worden binnengebracht in de stad. We vinden dat zeer mooi dat dat milieuvriendelijk kan zijn. De bussen die we inleggen zijn bijvoorbeeld ook hybridebussen en die gaan ook helemaal in de bloemen zitten. We promoten ook heel hard het openbaar vervoer. Er zijn geen parkeerplekken aan de sites zelf, de bezoekers moeten buiten de stad parkeren en met het openbaar vervoer naar het centrum komen. Of de fiets nemen, we voorzien namelijk ook fietsparkings voor studenten.”
Waarom dan in godsnaam terug naar de stad gaan? Het antwoord is simpel: het geeft veel meer mogelijkheden. Met deze editie willen de Floraliën inspelen op de nieuwste trends. “Groen is ‘in’, mensen willen zich omgeven met bloemen en planten. Zelfs in een klein appartementje”, vertelt Wiske. “Ook is het boeiend omdat je bloemen en planten echt in stadslocaties gaat steken. Vroeger waren de Floraliën een vastgelegd parcours dat je twee uur later verliet. Zo’n parcours heeft wel prestige, maar daar stopt het. Nu heb je bloemen op vier verschillende locaties in Gent, buiten/binnen, aan en in gebouwen. Er is een los parcours zodat je zelf kan kiezen wat je eerst doet of wat je niet doet. Nu is het meer een festival, daarvoor was het eerder een tentoonstelling.”
Flower Power
Vier locaties en vier thema’s maken samen Floraliën 2016. De standaardroute vertrekt aan het station, ideaal voor bezoekers die niet in Gent wonen. Hier word je al onmiddellijk in de bloemen gegooid met het werk van floraal artiest Stef Adriaenssens. Vandaar loop je via de Koning Albertlaan naar de Bijloke. Aangezien Japan gastland is van de Floraliën, staat De Bijloke volledig in het teken van “East meets West”. Wie geen geld heeft om naar het land van de rijzende zon zelf te gaan, kan hier een Japanse tuin bezoeken, bloemenkunst van grootmeesteres Akane Teshigahara ontdekken en bekende nationale flora bezichtigen zoals bonsais en Ikebana (de Japanse kunst van bloemstukken maken). Hier komen ook andere bloemen met Aziatische roots zoals de uit China afkomstige azalea aan bod. Als afsluiter kan je nog een koffietje drinken in Café Frascati.
Wanneer je verder wandelt langs de Coupure kom je aan de site van de Leopoldskazerne waar alles in het teken staat van de symbiose tussen bomen en stad. Hier ontdek je groene stadstrends zoals verticaal tuinieren, mobiele tuinen en groene gevels. De Floraliën maakten een pop-up bos vol mythologische figuren om de kinderen te vermaken, maar ook de Harry Potter-generatie zal zich hier ook perfect thuis voelen. De volgende site is het Sint-Pietersplein. Verleden en toekomst komen elkaar tegen door de geschiedenis van de bloementeelt in Gent te tonen samen met de nieuwste innovaties in standslandbouw en microtuinieren. Op deze site bevinden zich ook de workshops, een nieuwigheid op het festival.
“Een nieuw aspect van de Floraliën is de focus op kunst. Het MSK is de hub waar kunst met bloemen speelt.”
De laatste stop is het Citadelpark, vanwaar je terug naar het station kan wandelen. Hier gaan de bloemisten terug naar de essentie: de emotie van bloemen en planten. Een project dat hierop inspeelt, is ‘planten met een verhaal’ in de Floraliënhal. Voor dit project lanceerden de Floraliën een oproep om bloemen en planten in te sturen met een verhaal erachter, planten die emoties met zich meedragen. Het belang van flora in vroegere tijden, zoals een oorlog, wordt in deze hal belicht. Wat was het belang van bloemen in de loopgraven? Daar zullen er ook inspiratietuinen aanwezig zijn die elk focussen op een bepaald maatschappelijke onderwerp. Zo komt er een tuin voor blinden en slechtzienden waarin je een tuin kan ervaren zoals een slechtziende dat doet.
Een nieuw aspect van Floraliën is de focus op kunst. Het MSK is de hub waar kunst met bloemen speelt. Daar komen een paar projecten onder de noemer ‘Flower Power’. Frederiek van Pamel koos kunstwerken uit de vaste collectie van MSK als inspiratie voor zijn moderne bloemencreaties. Ook op de andere sites komt het kunstaspect naar voren. Op het Sint-Pietersplein zal er bijvoorbeeld een land art installatie van Bob Verschueren te zien zijn in de Abdijtuin, een populaire picknickplek bij studenten. Land art is kunst die je gewoon in de natuur plaatst en waarbij het kunstwerk steeds in dialoog gaat met de natuur. Verschueren is gekend voor zijn land art met wilgentakjes die hij gewoon in een wei of een bos plaatst.
En wat met de studenten?
De Floraliën bezetten gedurende tien dagen het studentencentrum van Gent. We zullen dus niet alleen met alle wegenwerken rekening moeten houden, maar ook met een gigantische hoop bloemen die de weg versperren naar de les Statistiek op maandag of jouw aperitiefje aan de Graslei. Om zelf een kijkje te nemen op het festival zal je als student 22 euro moeten neertellen. Als je mama wil meekomen, zal zij zelfs 35 euro moeten betalen!
De Floraliën schudde op het laatste moment nog een tovertruc uit haar mouw om de studenten te lokken: late entry-tickets
De Floraliën schudden daarom op het laatste moment nog een tovertruc uit hun mouw: late entry-tickets. Met een Engelse term moeten we zeker studenten aantrekken, dachten ze bij de organisatie. Deze tickets kosten 9,5 euro. Hiermee kan je vanaf zeven uur ’s avonds overal binnen. Late entry-tickets zijn wel enkel beschikbaar voor de tweede week, van maandag 25 april tot en met zondag 1 mei. In plaats van je date mee te nemen naar de cinema, kan je haar meteen trakteren op een romantische avondwandeling op enkele unieke locaties in Gent die tjokvol bloemen staan. Als ze dan nog niet met jou mee naar huis gaat, ligt het echt wel aan jezelf.