Hoogmis van de democratie
- editie
- 568
- categorie
- nieuws en reportages
In het Ufo werden op 4 mei de resultaten van de studentenverkiezingen bekend gemaakt. Het draaide uit op een toneel met meer tragiek dan de doorsnee Shakespeare-opvoering. Een drama in vier bedrijven.
“Het worden de grootste verkiezingen ooit!” klonk het een aantal weken terug enthousiast bij de Gentse Studentenraad, die de organisatie ervan op zich neemt. Een recordaantal kandidaat-studentenvertegenwoordigers (stuvers) schreven zich in voor de verkiezingen op centraal en facultair niveau. Helaas trokken een heel pak studenten hun kandidatuur terug in. Toch spaarde de Studentenraad kosten noch moeite om een zo groot mogelijke opkomst te verkrijgen. Missie geslaagd?
Proloog
In vergelijking met de vorige verkiezingen in 2014 namen 2% meer stemgerechtigden de moeite om even de verkiezingstool open te klikken. Zowel voor de Raad van Bestuur (RvB) als voor de Sociale Raad (SoRa) strandde de opkomst op 28%. Zo’n 23% procent bracht effectief zijn of haar stem uit, de rest stemde blanco. De Faculteit Farmaceutische Wetenschappen en de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur kende de grootste opkomst (respectievelijk 41% en 40%). De Farma staat al lang bekend als een van de actievere faculteiten van onze universiteit. Desondanks complimenten voor Celine Segers en studentenraad StuFF die de verkiezingen daar in goede banen hebben proberen leiden. De Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen is de slechtste leerling van de klas met een opkomst van 24%. “Onze faculteit is één van de slechtst vertegenwoordigde faculteiten”, legt Joachim Waterschoot, voorzitter van hun studentenraad PPSR uit. “Ook de studentenraad is hier niet echt gekend, maar het gaat de goede kant uit.” De lage opkomst is deels te wijten aan het feit dat onze toekomstig psychologen graag zelf in hun luie zetel liggen. De lessen worden er toch opgenomen. Hoewel ze daar aan de Watersportbaan al heel wat stappen in de goede richting zetten, aangezien er tenminste verkiezingen waren.
“Onze faculteit is één van de slechts vertegenwoordigde faculteiten” – Joachim Waterschoot (PPSR)
Iets wat niet vanzelfsprekend is: de studenten aan de Faculteit Wetenschappen en aan de Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen hoefden zelfs niet naar het stemhokje te trekken. Het aantal mandaten overtrof het aantal kandidaten, waardoor iedereen zeker was een plaatsje. En dat voor de politici van morgen.
Eerste bedrijf: de inzet
Het is nog maar de vraag of dit een reden voor feestgedruis is. Eén van de voornaamste redenen voor de lage opkomst is dat veel studenten niet eens weten waar de kandidaten voor staan. Occasioneel duikt een kandidaat op om vijf minuten de les te verstrooien, maar het is onmogelijk om alle auditoria aan te doen. Een kleine tip: het is misschien geen slecht idee om in de verkiezingstool zelf de standpunten van de kandidaten te integreren met behulp van een korte bio. Dit zou alvast het aantal blancostemmen terugdringen. Ook de proffen en assistenten werkten niet echt mee, ondanks een interne mail van hare majesteit Anne De Paepe zelf. Het was de bedoeling dat zij voor elke les de studenten zou oproepen om te stemmen. Het promotiefilmpje dat de Gentse Studentenraad maakte, is nauwelijks vertoond. En tot slot: shame on you.
Tweede bedrijf: de strijd
Volgens de Kiescommissie is de campagne van de kandidaten over het algemeen goed verlopen, op een paar kinderachtige incidenten na. Affiches van tegenkandidaten werden vervangen door eigen posters en stapeltjes flyers verdwenen op mysterieuze wijze. De klachten krijgen geen staartje, omdat er geen officieel campagnereglement is. Er zijn plannen om bij de volgende studentenverkiezingen wel een kader uit te bouwen, maar dan nog blijft het erg moeilijk om dat te controleren. Vooral de campagne van Michiel Haegeman was erg aanwezig. Fijn dat hij zo gemotiveerd is, maar hopelijk zorgt dat niet voor wrevel bij zijn tegenkandidaten die nu collega’s worden. Tim Hautekiet, die zetelde in de kiescommissie, pleit ervoor om het cumuleren van kandidaturen, dus opkomen voor zowel de Raad van Bestuur als voor de Sociale Raad, onmogelijk te maken. Wie nu opkomt voor beide krijgt een dubbel kiesbudget, iets waar de nodige vragen over rijzen.
Derde bedrijf: strijd tussen de seksen in de Raad van Bestuur
De grote winnaar van de studentenverkiezingen is Michiel Haegeman. De stemmenkampioen behaalde met zijn groots opgezette campagne een recordaantal van 3964 stemmen voor de RvB, wat bijna de helft van het aantal uitgebrachte stemmen is. “Ik ben hier erg van verschoten, maar ik vind alle steun die we hebben gekregen heel fijn”, klinkt het bij hem. Het grote aantal stemmers voor Michiel is voor veel mensen juist niet zo verrassend. Bij het stuverdebat werd hem gevraagd waarom hij opkomt voor zowel de RvB als de SoRa, terwijl hij weet dat hij niet in beiden zal kunnen zetelen. Er werd hem verweten dat het leek alsof hij hiermee een zo groot mogelijke achterban wilde bereiken: samen met zijn twee opvolgers had hij namelijk drie grote faculteiten achter zich. Dries Van Langenhove, tweede op de lijst, behaalde 1560 stemmen. Ook hij was tevreden. “Mijn campagne is een mooi voorbeeld geweest van de mindset waarmee ik in de RvB wil zetelen. We hebben het minste geld uitgegeven en toch een zeer mooi resultaat neergezet. Meer doen met minder middelen dus!” Sarah Van Acker was één van de twee meisjes die al zeker was van een zitje, dit dankzij de genderquota. Toch voerde ze actief campagne en zette ze een zeer sterk resultaat neer. Sarah behaalde maar liefst 1370 stemmen, 30 stemmen meer dan Lennert Noppe, de vierde op de lijst. Toch zal Lennert volgend jaar niet zetelen in de Raad van Bestuur: door de genderquota moeten er twee vrouwelijke en twee mannelijke studenten worden verkozen. Hierdoor gaat het vierde zeteltje naar Patricia Kostadinov, die ‘maar’ 203 stemmen behaalde. “Ik had dit lage cijfer verwacht, want ik heb geen campagne voor mezelf gevoerd”, claimt Patricia. “Aangezien de vrouwelijke kandidaten al verkozen waren, heb ik opgeroepen om de programma’s van de mannelijke kandidaten goed te lezen en op hen te stemmen. Ik ben blij met de opkomst, maar vind het wel jammer dat Lennert er niet bij is.”
“Omdat de vrouwelijke kandidaten al verkozen waren, heb ik opgeroepen om op de mannen te stemmen” – Patricia Kostadinov
Ook op Facebook lieten veel studenten hun ongenoegen over deze situatie merken. Freddy Mortier, die liet weten dat hij heel blij is met de opkomst dit jaar, benadrukt dat genderevenwicht een algemene regel aan de universiteit is. “De regels zijn de regels en waren voor de verkiezingen al bekend. Genderquota zijn geen tekortkoming aan de democratie. Wat er gebeurd is, is spijtig, maar correct.”
“Wat gebeurd is, is spijtig, maar correct” – Freddy Mortier
De andere mannelijke kandidaat die uit de boot viel is Alexandre t’Kint. Hij behaalde 181 stemmen en sluit daarmee de rangen. Toch kijkt hij met een goed gevoel terug op de afgelopen verkiezingen. “Ik ben heel blij met dit resultaat, 181 stemmen is zeker niet slecht voor een eerstejaarsstudent”, klinkt het bij hem.
Vierde bedrijf: de lijken in de kast van de Sociale Raad
In de SoRa beloofde alles zeer gemoedelijk te verlopen. Officieel waren er vijf kandidaten: drie vrouwelijke en twee mannelijke. Anouk Gorris, een van de vrouwelijke kandidaten, liet echter weten dat ze geen campagne zou voeren en haar kandidatuur graag wilde terugtrekken. Dit gebeurde pas na de deadline, waardoor ze alsnog werd opgenomen in de communicatie rond de verkiezingen en ook op de kieslijsten werd gezet. Toch leek het voor de verkiezingen al vast te staan dat de zitjes naar de overige kandidaten zouden gaan, die wel campagne hebben gevoerd. Grote plottwist bij de bekendmaking echter: Anouk Gorris heeft met 314 stemmen toch een zitje weten te veroveren. Faye Bonte, die 1005 stemmen had behaald, studeert aan dezelfde faculteit als Bakou Mertens, die 1369 stemmen achter zijn naam ziet, en zou daarom sowieso niet verkozen kunnen worden. Er kunnen namelijk geen twee stuvers van eenzelfde faculteit in de SoRa zetelen. Deze regel kan enkel opzij worden gezet om het genderevenwicht te vrijwaren. Uiteindelijk besloten Anouk en haar plaatsvervanger Stefanie Martens om hun ontslag in te dienen waardoor Faye, de eerstvolgende op de lijst, toch haar mandaat zou kunnen opnemen. Faye en haar plaatsvervanger Tara Galmart lieten op hun Facebookpagina weten opgelucht te zijn. “Nu kan ik met de volle motivatie mijn mandaat opnemen en uitvoeren. (...) De verkiezingen zijn nu gedaan, maar het echte werk begint hier pas.”
“De verkiezingen zijn gedaan, maar het echte werk begint hier pas” – Faye Bonte
Epiloog
De twee uitersten van het politieke spectrum samen in de RvB, dat gaat vuurwerk opleveren. De ideeën van Dries Van Langenhove en Sarah Van Acker zijn (op papier) weinig compatibel. Als je weet dat de studenten samen maar vier stemmen hebben in de Raad van Bestuur, is het nog maar de vraag of ze erin zullen slagen om als één blok de belangen van de studenten te behartigen. Als dat maar niet tot ‘wafelijzerpolitiek’ leidt. Extra pittig detail: de verkozenen moeten onder elkaar uitmaken wie naar het Bestuurscollege mag. Stof genoeg voor een sequel dus. Wij hopen alvast op een happy end. Zoniet, dan levert de tragedie volgens Aristoteles nog altijd een katharsis op.
Nieuwe reactie inzenden