Schamperlab laat u rillen
Een fluistering, een kietelend zuchtje in het oor, een zacht getik, en dan … de subtiele rilling over de rug. Geen succesvolle eerste date, wél filmpjes waarin audio-en visuele triggers voor uw relaxatie instaan. Zweverige nonsens of de perfecte happy ending na een zware dag? Wij testen het uit.


Het internet is overgenomen door ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response). Via filmpjes wordt er gefluisterd, getikt en gekrabd. De filmpjes met vriendelijk fluisterende vrouwen (met een decolleté om ‘u’ tegen te zeggen) zijn razend populair. De gedachte dat het eerder om een tinteling gaat die zuidelijker gericht is, schiet door het hoofd. Ook filmpjes waarin uw haar wordt gekamd of waarin een hoofdmassage wordt gesimuleerd horen bij het genre. Het zou ontspannend werken bij de kijker en er kan een rilling ontstaan ter hoogte van de hoofdhuid die tot aan de ledematen doorloopt.
“Ik wil het voelen!”
Rillen en beven
Bijzonder aan het fenomeen is dat de rillingen, anders dan bij het horen van uw favoriete nummer, doorheen de tijd niet afnemen. Een bepaalde trigger zou een bijna constante rilling bij een individu. Toch is er weinig onderzoek gedaan naar het fenomeen. Pas sinds kort zijn de eerste wetenschappelijke artikels over ASMR uitgebracht. Door middel van hersenscans werd de hersenactiviteit van proefpersonen die naar ASMR-filmpjes keken onderzocht. De resultaten waren duidelijk: het zogenaamde ‘terugvalnetwerk’ in de hersenen — het gebied dat vooral actief is in rust — lichtten harder op bij proefpersonen die naar ASMR keken. Ook waren de connecties met de actieve delen van de hersenen duidelijk zwakker bij deze personen. Toch is er meer onderzoek nodig om de aard van de ontspanning en de rillingen te onderzoeken. Om de wetenschap een handje te helpen, zetten wij vanuit onze eigen redactie een onderzoek op. Geen dank wetenschap, het is ons een plezier.
Bibberen en sidderen
Elke goede onderzoeker moet grondig voorbereid zijn. Dus, gewapend met een kop koffie, begin ik het internet af te struinen naar filmpjes. Laat die ontspannende rillingen maar komen. De smoezende meisjes zijn — bij mij persoonlijk — geen succes. De niet-gesproken filmpjes aan de andere kant doen hun werk beter. Een stuk zeep wordt tot een beeldje geschaafd en dat voelt op een vreemde manier ontspannend aan. Toch blijft een rilling jammer genoeg achterwege. Het filmpje waarbij silicone-oren betast worden veroorzaakt bijna een rilling, toch lijkt het erop dat een diepe relaxatie niet bereikt zal worden.
Aangezien mijn mening er maar eentje is en iedereen die een basiscursus Statistiek gevolgd heeft kan begrijpen dat er meer dan één individu nodig is in een succesvol onderzoek, zoek ik proefkonijnen op onze eigen redactie. Tien nietsvermoedende redactieleden krijgen een vragenblad onder hun lieve neusjes geduwd. Het is een kleine test of ze al eens eerder een ervaring hebben gehad met ASMR. Vervolgens bekijken ze vier zeer zorgvuldig uitgekozen filmpjes. Elke trigger komt langs: fluisteren, tikken, krabben, visueel …. Na het bekijken van de filmpjes is er een tweede vragenlijst die peilt naar de ervaringen van het redactielid. Ziezo, een eigen onderzoek, wetenschap kan zo gemakkelijk zijn.
Huiveren en zinderen
Vijf meisjes en vijf jongens worden, met koptelefoon op, achter een computer gezet. Gelijkheid is ook voor dit onderzoek van groot belang. Na de eerste vragenlijst kan de ASMR-ervaring van start gaan. Een paar bedachtzame blikken, soms een klein kreetje of wat gegiechel, het zijn maar een paar van de vele reacties die teweeggebracht worden.
Van de tien redactieleden hadden drie al eens eerder ervaring gehad met ASMR. Fluisteren en krabben zouden in het verleden een reactie uitgelokt hebben. Jammer genoeg zijn onze overige redacteurs een bende pessimisten. Op de vraag of ze een rilling verwachten zijn er maar twee die positief antwoorden, in de letterlijke woorden van een van de redactieleden: ‘Ik kan in bepaalde situaties wel een rilling krijgen, ja.’ Dat klinkt al veelbelovend.
“‘Eng’ en ‘nachtmerrie’ zijn termen die in de mond genomen worden”
“De niet-gesproken filmpjes zijn het grootste succes”
Na het bekijken van de filmpjes wordt een ding al duidelijk: de fluisterende meisjes zijn geen groot succes. ‘Eng’ en ‘nachtmerrie’ zijn termen die in de mond genomen worden. Maar toch, een proefpersoon linkt het geblaas in het oor en het gefluister met een mogelijkheid tot positieve rilling. De niet-gesproken filmpjes zijn het grootste succes. Bij een van de proefpersonen was er zelfs sprake van een lichte trilling boven de slapen bij het kijken naar het stuk zeep. Bij anderen was het hygiënische aspect van het stuk zeep blijkbaar aangenaam om naar te kijken. Het grootste succes van het onderzoek is een tinteling in het midden van de rug bij een van de proefpersonen bij het bekijken van het filmpje waarin de oren ‘gecupt’ worden. ‘Een gevoel van geborgenheid, alsof ik terug zit in de baarmoeder’, dat klinkt als een kleine doorbraak.
De conclusie van het onderzoek is dat ASMR daadwerkelijk een reactie kan uitlokken bij enkele redactieleden. Op de vraag of ze ooit nog opnieuw naar ASMR-filmpjes zouden kijken, wordt er twijfelachtig gereageerd. Toch kan er van een duidelijk succes niet gesproken worden, al werd er hard geprobeerd. ‘Ik wil het voelen’, staat er op een van de antwoordformulieren. Wetenschappelijk onderzoek kan niet altijd voor iedereen voldoening gevend zijn, zo blijkt maar weer.
Nieuwe reactie inzenden