Axolotl als huisdier
‘Huisdieren niet toegelaten.’ Een zinnetje dat in menig huurcontract staat, maar dat nogal vaak “per ongeluk” over het hoofd wordt gezien. Sommigen doen het wellicht omdat ze hun beestje niet kunnen missen, anderen voor de adrenalinerush die gepaard gaat met het breken van de regels. Sommigen houden het op Meneer Snoezels de siamese kat, anderen zoeken het exotischer op.





Neem nu het geval van Nijntje. Zij studeert Biowetenschappen en is bezig aan haar laatste jaar. Al jaren huisvest ze illegaal huisdieren op haar kot. Het begon allemaal met een hamstertje, dat door kenners vaak gezien wordt als een gateway huisdier. Voor Nijntje en haar vriend Musti was een hamster toch nog steeds te mainstream, en daarom adopteerden ze een befaamde Ambystoma mexicanum, ook wel gekend als de axolotl (uitgesproken als ax-oo-lot-tul). Het beestje werd door een vriend van Musti gevonden in een beekje, waarop Musti het mee naar huis nam.
Voor zij die niet bekend zijn met de underground wereld van tropische huisdieren geven we de volgende info mee: de axolotl is door zijn onderhoudsgemak en lange levensduur van wel 25 jaar een populair amfibie om als troetelbeestje te houden. Veel meer dan wat eten om de zoveel dagen en af en toe een verversing van het water van zijn aquarium heeft het niet nodig. Maar onderhoudsvriendelijk of niet: als het niet mag van de wet (of van je huurcontract), dan mag het niet. Hoe geraken studenten dan toch verzeild in dit soort praktijken?
“Het was too little too late”
Nijntje: “Drie jaar geleden had ik een konijntje gevonden, en dat was direct het beste gevoel van de wereld! Het zachte vachtje tussen je vingers, die oogjes die recht in je ziel lijken te kijken, het schattig geknabbel op alles wat het vindt. Nu besef ik hoe verslavend dat eigenlijk was, maar toen was het gewoon een leuk gevoel. Mijn mama ging daar natuurlijk niet mee akkoord, en van haar moest ik het beestje wegdoen. Maar ik vrees dat het wat too little too late was.”
Nijntje is toen naar de dierenwinkel gegaan, en heeft zo haar ouders toch kunnen overtuigen haar een hamstertje te laten houden. “Dat hamstertje is nu een paar weken geleden gestorven, maar sinds vorige week heb ik een nieuwe,” aldus Nijntje. “Als je dat gevoel eenmaal gewend bent, is het moeilijk om terug te stappen naar een wereld zonder huisdieren.” Juleke de axolotl is strikt gezien niet van Nijntje. Haar lief Musti dropte Juleke bij haar om voor hem te zorgen tijdens zijn stage van drie maanden in Israël. “Dat is nu negen maanden geleden, en kijk, ons Juleke zit hier nog!”
“Als je dat gevoel eenmaal gewend bent, is het moeilijk om terug te stappen naar een wereld zonder huisdieren”
De combinatie van een hamster en een axolotl is voor Nijntje geen grote aanpassing. Nijntje: “Dat is geen werk eigenlijk. Een axolotl kan wel vijf weken zonder eten. Dan ziet hij er echt slecht uit. Meer dan één keer om de twee of drie dagen voederen lukt gewoon niet. Juleke is een moeilijke eter. Mijn hamstertje onderhouden vraagt ook weinig werk: elke ochtend wat zaadjes geven en het is tevreden.” Dat betekent dat zij haar beestjes tijdens het weekend gewoon op kot kan laten. Ook moet zij er niets voor opofferen, zoals haar sociaal leven of haar studies, wat niet gezegd zou kunnen worden als ze pakweg een hond zou hebben. “Zo erg is het bij mij nog niet,” klinkt het.
Verbieden is niet de enige oplossing
Vaak mogen studenten geen huisdieren op kot houden. Nijntje is dan ook op de hoogte: “Kijk, ik weet dat dat meestal niet mag volgens het huurcontract. Maar om eerlijk te zijn, heb ik er indertijd niet echt op gelet, en zolang mijn huisbaas er niets op zegt, ga ik er zeker niet over beginnen. Ik vermoed dat hij wel weet hoe dat gaat, en dat hij daarom wat meer à l’aise is. Het is toch tenslotte maar een axolotl en een hamster? Die vormen geen problemen, die hebben mij gewoon nodig.”
“Persoonlijk vind ik het verbod op huisdieren op kot zever. Natuurlijk kunnen huisdieren op kot overlast veroorzaken. Maar dat betekent niet dat dat verbieden de enige oplossing is. Als kotbazen het zouden legaliseren, dan kunnen zij er regels rond maken om te voorkomen dat er stank is of andere lastige zaken. Maar zolang het een taboe blijft, krijg je situaties waarin mensen huisdieren verbergen, en dat zorgt dan voor een omgeving waar alles zijn vrije gang kan lopen, en zo krijg je natuurlijk vaak minder leuke situaties,” klinkt Nijntje strijdvaardig.
Over haar sociale leven maakt Nijntje zich geen zorgen. Toch heeft een huisdier wel invloed op de perceptie die mensen hebben over haar. “Een axolotl is natuurlijk iets dat mensen niet vaak zien. Meestal als ik mensen hier uitnodig, trekken ze wel hun neus eens op, en roepen ze ‘Zo een vies ding’ of ‘Amai da ziet eruit als een misvormde kikker!’” Outsiders appreciëren ze weinig, maar langs de andere kant weet je zo direct wie je vrienden zijn, wie je blijft steunen, door dik en dun,” klinkt het.
Maar what’s next? Tot wie kan iemand met huisdieren op kot zich wenden voor hulp? “Een echte hulplijn hebben we niet. Soms helpen je ouders nog, maar ik heb zoveel geluk niet. Ik draai zelf op voor alle kosten en alle eventuele problemen die eruit zouden volgen. Niet dat ik het ze kwalijk kan nemen, want wie wil nu medeplichtig zijn? Maar ik red het wel. Het kan tenslotte erger, toch? Zolang ik geen kat neem, vind ik niet dat ik een reden heb om mij zorgen te maken.”
Nijntje en Musti zijn fictieve namen, om de anonimiteit van getuigen te behouden.
Indien je zelf kampt met huisdieren op kot, kun je tolvrij terecht bij 1-800-273-METAFOORVOORDRUGS, 7 dagen op 7, 24u op 24.