Pokémon Go: Are You Not Entertained?
Pokémon Go was zowel bij de modale mens als in de media de rage van deze zomer. In juli en augustus was het Citadelpark een vaak bezochte hotspot waar er op sommige dagen honderden jongeren te vinden waren. Oktober lijkt echter de hype te hebben beeïndigd. Is Pokémon Go zo dood als de haters verklaren?
Pokémon Go als misdaadpreventie
Tijdens de zomermaanden waren veel artikels en opiniestukken lyrisch over het spel. Een van de meest gehoorde argumenten pro was dat het spel gamers eindelijk uit hun ‘luie zetel’ krijgt en hen dwingt om aandacht te besteden aan de nabije natuur. Dat argument sloot mooi aan bij de ontstaansgeschiedenis van het spel aangezien Pokémon-bezieler Satoshi Tajiri voor zijn digitale mormels geïnspireerd werd door de vele insecten die hij als kind ving in de natuur rond zijn geboortedorp. Voorstanders loofden ook de sociale cultuur rond het spel en haalden daarbij het uitdrukkelijke teamgevoel aan dat de labels Valor, Instinct en Mystic creëerden. Het werd zelfs als een efficiëntere dating-app dan Tinder beschouwd. Daarnaast slaagde het spel er volgens onder andere Het Nieuwsblad erin om het beruchte Citadelpark veilig te maken. De aanwezigheid van trainers die zowel dag en nacht pogingen deden om iets anders te vangen dan een zoveelste meelijwekkende Pidgey bleek een goede misdaadpreventie. Een laatste argument was de niet aflatende nostalgische kracht van het spel die op een schaal van flippo’s tot geblokkeerd worden op MSN Messenger niet te vatten is.
There is no team in manmeat
Toch ontstond er ook sterke tegenkanting tegen het spel. Zo beschuldigde men trainers ervan parken ernstig te vervuilen en ook vanuit de Gentse homogemeenschap klonk protest. Het Citadelpark is namelijk een befaamde cruisin’ zone. “Mannen die er ‘s nachts rondlopen, zoeken seks. Maar dat lukt voorlopig dus niet, want de honderden Pokéhunters lopen in de weg”, aldus HLN. Zo zie je maar, there is no team in manmeat. Ook in Antwerpen zorgde het spel voor problemen. Veel jagersroedels zakten in groten getale af naar Lillo. Dit gehucht van een handvol straten en bijna evenveel inwoners, werd meermaals overrompeld door de Pokémon Go-spelers omdat er een groot aantal zeldzame Pokémon te vinden waren. Na verscheidene klachten over agressief gedrag en wildplassen riep Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever de spelers meermaals tevergeefs op om hun gezond verstand te gebruiken en de “schrijnende toestand” stop te zetten. Hij beklaagde zich ook over het gebrek aan steun van Niantec, het bedrijf verantwoordelijk voor de hype. Die laatste ontkende zelfs dat er Pokémons in Lillo te vinden waren. Recent kwam er dan toch verlossing voor het polderdorp. Het nieuw politiereglement verbiedt het spel namelijk tussen 22u en 7u ‘s nachts. Wie tussen die tijdstippen toch niet van zijn Pokéballs kan blijven, riskeert een GAS-boete.
“Het Citadelpark is een befaamde cruisin’ zone voor de holebigemeenschap”
Even in coma
Wie tegenwoordig ’s nachts het Citadelpark wil doorkruisen, kijkt maar beter uit. De honderden jongeren die er hun vakantie doorbrachten om er gemuteerd ongedierte en groteske zangvogels te vangen, zijn nu nergens meer te bespeuren. We vinden enkel nog verloren gelopen twaalfjarigen en studenten die zo aan hun smartphone zijn gekluisterd dat ze niet beseffen dat het academiejaar alweer begonnen is. Niemand lijkt er echter nog zo enthousiast over te zijn als een paar maanden geleden. Ligt het aan het druilerige weer? Het massaontslag bij ING? Of een plots besef dat er in de Overpoort ook nog andere soorten ‘Pokémons’ te vangen zijn? (wink wink) Wanneer we aan een laatste volhouder vragen of Pokémon Go dood is, klinkt het niettemin overtuigd: “Dood? Nee, gewoon even in een coma.”
Nieuwe reactie inzenden