Wetenschapskort
Triobaby
Onder het motto ‘wetenschap boven alles’ moet het team van vruchtbaarheidsspecialist John Zhang zich voor het eerst gewaagd hebben aan een nogal controversiële methode om genetische aandoeningen te bestrijden. Stiekempjes, maar met succes. Zo bericht de New Scientist over de nieuwste wetenschappelijke primeur: de tot sinds kort verzwegen geboorte van de nu al vijf maanden oude ‘baby met drie ouders’. De wettelijke moeder is namelijk drager van het syndroom van Leigh dat een defect veroorzaakt in het mitochondriale DNA van haar eicellen. Deze vrij geringe portie DNA heeft als taak de cellen van energie te voorzien. Bijgevolg zou een defect via overerving een tekort aan energie in de hersencellen van het kind kunnen veroorzaken. Problematisch! Gelukkig bevinden de mitochondriën zich niet in de celkern, waardoor de gezonde celkern van de moeder in een anonieme eicel met intacte mitochondriën kon worden ingebracht. Die gezonde eicel werd toen bevrucht door gezond zaad. Einde van een zware tocht voor de ooievaar. Resultaat: een van gezondheid blakende baby boy.
Hersenen voor Google Translate
Heuglijk nieuws voor alle taalleken en tamzakken onder ons! In de nabije toekomst zullen jullie je eigen hersenen niet langer hoeven te gebruiken om tot acceptabele vertalingen te komen. Sinds het ontstaan en gebruik van onlinevertaaldiensten — en dan hebben we het vooral over de beruchte werking van Google Translate — is het nu immers zo dat de resultaten voor het eerst min of meer betrouwbaar en bijgevolg een gradatie minder gênant zullen zijn. Door de inzet van een kunstmatig neuraal netwerk streeft Google momenteel naar een nieuw systeem dat zo’n 55% tot 85% minder fouten dan zijn voorganger zal produceren: Google’s Neural Machine Translation. Dergelijke netwerken zijn opgebouwd uit kunstmatige eenheden, uit ‘neuronen’ die door middel van een computerprogramma de eigenschappen van echte biologische neuronen imiteren. Met andere woorden zal jouw computer voortaan nog meer hersenactiviteit van je kunnen overnemen. Durf te denken, maar je Macbook denkt toch sneller.
Don’t worry, bee happy
Eet een stukje chocolade, en je wordt vrolijk. Het suikergehalte veroorzaakt bij de mens een innerlijk geluksgevoel dat zich uit in een zichtbaar optimistische houding. Hierdoor nemen we sneller en meer overtuigd beslissingen. Uitgaande van dat feit onderzocht Clint Perry of insecten ook emoties hebben. In het labo stelde hij cilinders op in twee verschillende kleuren en creëerde zo twee types. Het ene bevatte plat water, het andere gesuikerd water. Vierentwintig bijen werden getraind in het herkennen van de kleuren en locaties en wisten dus waar ze hun beloning (lees: suiker) konden vinden. Vervolgens werden de gekende cilinders gesloten en werd er een nieuwe, neutraal gekleurde cilinder op een random plek geplaatst en geopend. Ten slotte werden de bijen, waarvan de ene helft suiker toegediend gekregen had, vrijgelaten. En wat bleek? De ‘suikerbijen’ gingen veel sneller op de nieuwe cilinder af! Dat suggereert dat suiker hen, net zoals mensen, een optimistische houding bezorgt die hen sneller doet beslissen. Of bijen geluk ook innerlijk waarnemen, blijft voorlopig nog een onbeantwoorde vraag.