Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Cultuur: film

Film Fest Gent

10 oktober 2016 — door Marie Van Oost, Sofie Steenhaut & Jolan Paredis

Het is weer zo ver, het jaarlijkse Film Fest Gent gaat van start. Even wanen we ons in Cannes met een coupe champagne in de ene hand en een signeerpen in de andere. Helaas. We zullen het moeten stellen met goedkope cava en een uitzicht op de grauwe Leie in plaats van een azuurblauwe zee. Waarom het Film Festival in Gent toch zeker ook de moeite is, leest u hier.

FILMKORT EVERYBODY HAPPY

26 oktober 2016 — door Sarah Van Meel

Burn-out, depressie, met jezelf in een gesofisticeerde zeemansknoop zitten … Geef toe, klinkt niet bepaald als een frisse cocktail waarvan je zou willen nippen, genietend van die laatste zwoele zomerdagen. Tenzij dit gecombineerd wordt met de regiekunsten van Nic Balthazar, het talent van een topcast (o.a. Peter Van den Begin, Barbara Sarafian en Josse De Pauw), stand-up comedy en een goede soundtrack.

Move over Hollywood, there's a new cinema in town!

9 mei 2016 — door Shauni De Gussem

Er zit iets in het water van Denemarken waardoor de ene geniale cineast na de andere uit de Kopenhaagse kanalen komt gesprongen en de wereld verovert met absurde humor, spannende verhalen en grensverleggende ideeën. En dat doen ze muisstil, maar dodelijk efficiënt.

The Jungle Book

25 april 2016 — door Emiel De Spiegeleer

Belgica

14 maart 2016 — door Loïs Savat

Filmkort: The Danish Girl

15 februari 2016 — door Shauni De Gussem

The Danish Girl

15 februari 2016 — door Sarah Van Meel

Have yourself a Chewie Christmas

14 december 2015 — door Sofie Steenhaut, Shauni De Gussem, Brecht Vissers & Wouter De Rycke

Kerstlichtjes in de bomen. Kerstmarkten met hun kraampjes. Maar nee, jij kan niet, want het is blok. Daarom selecteerden wij voor u de leukste kerstfilms om u eraan te herinneren welk deel van het jaar u altijd moet missen. Lees: bekijk de volgende films, omdat alles altijd beter is dan blokken.

FFG16: A Serious Game

18 oktober 2016 — door Sander Lefere & Veera Voordeckers

Afgezien van de schare fans van Downton Abbey zat niemand echt te wachten op een ‘turn of the 20th century’ kostuumdrama. Toch waagde regisseuse Priscilla August zich eraan in deze verfilming van de Zweedse klassieker van Hjalmar Söderberg. ‘A serious game’ – of ‘Den alvarsamma leken’ voor de hipster Zwedenkenners onder u – is één van de betere films in het genre van de afgelopen jaren.

FFG16: Land of Mine

18 oktober 2016 — door Olivier Vander Bauwede

Deense cinema stelt zelden teleur, zo bewijst ook hun inzending voor de komende Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Under Sandet, cynisch vertaald naar Land of Mine, is een aangrijpend anti-oorlogsdrama over jonge Duitse krijgsgevangen die tot de levensgevaarlijke taak gedwongen werden om mijnen op te ruimen.

FFG16: Glory

18 oktober 2016 — door Suzanne Grootveld

Het recht van de kleine man tegenover de grote corrupte maatschappij: het centrale thema in wat uiteindelijk een trilogie gaat worden van Bulgaarse co-directors, Kristina Grozeva en Petar Valchanov. Na ‘The Lesson’ komen ze nu met ‘Glory’, een nieuwe stille rebellie tegen een cynische wereld.

FFG 2016: Cartas da Guerra

17 oktober 2016 — door Nicolas Van Laere

Ted Grant zei ooit: “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in black and white, you photograph their souls!” Of dat daadwerkelijk zo is, dat zijn mijn zaken niet, maar Ivo Ferreiro en João Ribeiro, de regisseur en director of photography van Cartas da Guerra, dachten er blijkbaar hetzelfde over. Maar dan met filmen, uiteraard. De term ‘moving picture’ werd niet voor niets gekozen.

FFG16: Hermia & Helena

16 oktober 2016 — door Alexandra Matthys

De nieuwe film van regisseur Matías Piñeiro geeft u mooie beelden, maar slaagt er niet in om te ontroeren. Bereid u voor op een licht snurkend publiek en een pijnlijk besluiteloos hoofdpersonage.

FFG16: Sully

15 oktober 2016 — door Olivier Vander Bauwede

Een verfilming van een onderzoek naar een vliegtuigcrash? Dat klinkt niet meteen als een box-office hit in Hollywood. Voeg er echter Clint Eastwood, Tom Hanks en een ‘true story’ aan toe, en je weet dat dit een gemakkelijke landing in Oscarland wordt.

FFG16: Voyage of Time

15 oktober 2016 — door Wouter De Rycke

De eerste documentaire van Hollywoods bekendste mysticus Terrence Malick neemt kosmische proporties aan, maar staart tegelijkertijd te veel naar de eigen navel. Tot de verbeelding sprekende natuurbeelden worden nodeloos verzwaard met metafysische platitudes.

FFG16: Le Ciel Flamand

13 oktober 2016 — door Marie Van Oost

Wie ‘Offline’ (2012) zag, wist het al, maar Peter Monsaert heeft met zijn tweede langspeler nogmaals bewezen dat hij weet hoe hij films moet maken. Hij loodst zijn publiek genadeloos binnen in de donkere wereld van ‘Le Ciel Flamand’, een bordeel aan de Franse grens.

FFG16: Personal Shopper

12 oktober 2016 — door Nicolas Van Laere

We vermoeden dat Olivier Assayas niet goed wist wat voor film hij wilde maken en dat hij daarom maar alle genres in één film propte. We verwelkomen u bij de screening van de eerste horror/thriller/murder-mystery/familiedrama/modefilm ooit gemaakt.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.