Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Cultuur: kunst en theater

Beestenbos is boos

10 oktober 2016 — door Lieselot Le Comte & Sofie Steenhaut

Kunstenaars, dat zijn toch linkse rakkers gehuld in biologisch katoen die minstens een vegan lifestyle aanhangen? Niet echt, zo blijkt. ‘No animals were harmed while making this art’ is een label dat vaak niet van toepassing is. Van goudvissen in de blender tot verhongerende honden in het museum, hoe ver kunnen en mogen kunstenaars gaan?

Theaterkort: Liefde

10 oktober 2016 — door Ruben Matthys

Met zijn nieuwe stuk ‘Liefde’ buigt dichter, romancier en theatermaker Peter Verhelst zich over het thema van de oorlogsmisdadiger als vader.

Talent uit Gent

25 april 2016 — door Sarah Van Meel

Schilderes Joëlle Dubois zet met haar felle kleurgebruik en een flinke scheut humor ons gebruik van sociale media en andere typische menselijke (on)deugden in de verf.

“Wij proberen het woord ‘kunstenaar’ zo veel mogelijk te vermijden”

11 april 2016 — door Laura Massa & Veera Voordeckers

De Russische kunstenaar Wassily Kandinsky zou dit jaar 150 jaar geworden. Fien Deman, studente-zangeres eert hem met een totaalwerk ‘Hoera Kandinsky’. Wat betekent zijn pionierswerk in de abstracte kunst nu nog voor jonge kunstenaars?

Talent Uit Gent: Ciska L’Ecluse

11 april 2016 — door Chelsea Bulteel

Deze week werpen we ons licht op het werk van Ciska L’Ecluse, een jonge beeldhouwster en laatstejaarstudente aan KASK – School of Arts. Geen klassieke, anatomisch correcte of vergoddelijkte lichamen, wel eenvoud en strakke vormen.

Het politieke feest van de kunstenaar

11 april 2016 — door Elisabeth Goethals

Onder het alom onbekende mom van stadsresident maakte Michiel Vandevelde ook in Gent naam als gerespecteerd kunstenaar. Waar raken kunst en politiek? Kan een kunstproject uitgroeien tot een politieke partij? Maar voornamelijk, wat the fuck is een stadsresident?

It's not vulgar, it's vulva!

14 maart 2016 — door Lieselot Le Comte, Elise Onderdeur & Veera Voordeckers

Niemand schrikt meer op van blote vrouwen op tv, in reclames of porno. Voor velen komt de shock pas later, als ze oog in oog staan met een echte vulva. Over waarom deze schatkamertjes zo angstaanjagend zijn en wat kunst ertegen kan doen.

Talent Uit Gent

14 maart 2016 — door Sarah Van Meel

Julie Pollet aka Polly Pollet is een tekentalent dat stilaan Gent verovert met haar één maand oude project FUKIT. Maar voor wie zijn al die middelvingers eigenlijk?

Boekkort: Het smelt

15 februari 2016 — door Laura Massa

Piaf

15 februari 2016 — door Sarah Van Meel

EXPO 'Amai Email'

14 december 2015 — door Laura Massa

"Ik wil niet dat Oogst een bron van frustratie wordt"

30 november 2015 — door Sofie Steenhaut & Adel Mouchalleh

Jozefien Van Beek en Frederik Willem Daem richtten bijna een jaar geleden ‘Oogst’ op. “Een tentoonstelling op papier die op elk moment bezocht en gelezen kan worden,” aldus de slogan die op elk nummer prijkt. Oogst is met andere woorden enkel op papier te lezen. Een persoonlijke keuze, zo blijkt, en een bold move in tijden van digitalisering.

Kunst in het digitale tijdperk

30 november 2015 — door Sofie Steenhaut & Marie Van Oost

Talloze filters leveren zelfs een foto van de kat van je buren duust likes op, en steeds meer musea springen op de digitale kar met een app. Is er nog wel sprake van authenticiteit of verliest kunst door die digitalisering aan waarde?

Talent uit Gent

30 november 2015 — door Laura Massa

Onze redactie selecteert voor u een jonge artiest uit Gent die naarstig verder timmert om de grote K voor zijn kunst te krijgen.
Deze week: Robin Ramael, als dichter verbonden aan het collectief Omfloerst.

Op het eerste gezicht

30 september 2016 — door Nicolas Van Laere & Marie Van Oost

Ben je een liefhebber van figuratieve schilderkunst? Of heb je het meer voor abstract kleurenspel? Iedereen vindt zijn goesting wel in de nieuwe tentoonstelling ‘These Strangers … Painting and People’ in het S.M.A.K..

Museum Dr. Guislain stelt tentoonstelling 'Museum Dirk De Wachter' voor

9 juli 2016 — door Shauni De Gussem

Samen met het Museum Dr. Guislain zette Dirk De Wachter een kunsttentoonstelling op poten en hij gebruikte daarvoor zijn boek ‘Borderline Times’ én zijn eigen personencultus als losse basis. De tentoonstelling met resulterende titel ‘Museum Dirk De Wachter’ loopt nog tot 25 september.

Oh snap! 100 jaar Leica

29 juni 2016 — door Sarah Van Meel

En dat we grote ogen getrokken hebben op de nieuwe fototentoonstelling in de Sint-Pietersabdij. Als eerbetoon aan het 100-jarige bestaan van dé Leica, heeft de gelijknamige Duitse producent een fototentoonstelling op poten gezet. Deze toert rond door heel Europa en heeft – o wonder – gekozen voor tussenstop Gent vooraleer ze verder reist naar de grote kleppers zoals Madrid en Porto.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.