Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels uit Schamper 2015 online

Schamper Daily: 2015 Weltschmerz en hoongelach voor de massa

Haar Naam was Sarah

20 februari 2016 — door Selin Bakistanli

Het amateurgezelschap Hoger Streven bracht gisteren de première van Haar Naam was Sarah. Als liefhebber van de gelijknamige roman kon ik dit niet aan mij laten voorbijgaan.

Blok@Therminal erkend als religie

4 januari 2016 — door Pieter De Smet

Met honderden zijn ze dagelijks. De studenten die naar de Therminal trekken om er gezamenlijk te blokken. Om verschillende, niet allen onomstreden, redenen dienden de organisatoren een erkenningsaanvraag in om als religie te worden erkend. Die erkenning wordt hen nu verleend.

Lezersbrief

19 december 2015 — door Geert Cool

Het in Schamper 562 verschenen artikel Het kastenstelsel is een Westers construct zorgde voor heel wat ophef. Na de reactie van Balu’s onderzoeksgroep willen ook de mensen van Tamil Solidariteit graag hun standpunt in de kwestie verduidelijken.

Een open brief aan Schamper

15 december 2015

De onderzoeksgroep Vergelijkende Cultuurwetenschap schreef een reactie op het ophefmakende artikel Het kastenstelsel is een Westers construct uit Schamper 562.

Home sweet Home?

3 december 2015 — door Adel Mouchalleh

“Durf Denken ... maar zwijg” staat te lezen op de Facebook-pagina van het Home Konvent (HK), de studentenorganisatie die zich bezig houdt met de waarborg, beheer van de sfeer en sociale cohesie op de homes van de Universiteit Gent. Met een lang bericht wil het HK protesteren tegen het voorstel over de afschaffing van cantussen en fuiven op de homes, en de inperking van de andere activiteiten tot ten laatste 12 uur ‘s nachts.

"Let's talk about sex ... and HIV"

30 november 2015 — door Pieter Gordts

Asociale zakken zijn het: zij die de sociale overeenkomst op de tram verbreken en mensen aanspreken. Wat is er gebeurd met het tramstoeltje; troon der veroordelende blikken? Waar is het schamper gesnuif bij het opstappen van nog ‘n hipstertroela gebleven? Luid dreunende iPod-oortjes, neen? Oh tempora, oh mores!

Uit de vlucht gegrepen

26 november 2015 — door Anke Heyerick

Maandagavond vond het vluchtelingendebat plaats. Voor de gelegenheid had Politeia een interessant panel samengesteld met vertegenwoordigers van N-VA, Open VLD, CD&V, Groen, Sp.a, Vlaams Belang en PvdA. Het actuele en complexe thema vluchtelingen zorgde voor voldoende verbale steekspelletjes en stof tot nadenken. Dat het thema vaak bekeken wordt vanuit een what’s in it for us-standpunt, werd pijnlijk duidelijk. Een relaas van de avond.

Liefde in het selfietijdperk

14 november 2015 — door Elena De Bacquer

We hebben de wilde veronderstelling dat u Sresko Horvat niet kent. U kent Sresko Horvat inderdaad niet óf u studeert Oost-Europese talen en culturen. Als Kroatische filosoof, schrijver van een tiental boeken en getipt als een van de meest vernieuwende stemmen van zijn generatie is hij een rondreizende bron van wijsheid waarmee rekening dient gehouden te worden. Zoals het iemand afkomstig uit de Balkan betaamt, steekt hij al graag eens de lont aan het kruitvat met zijn provocerende en hyperkritische analyse van de huidige samenleving. Op donderdag 12 november stelde hij in het Ufo de vraag wat de invloed van de technologische vooruitgang is op liefde en relaties, en of dit al dan niet een positieve evolutie is.

Mo money mo problems (longread)

10 november 2015 — door Koba Ryckewaert

Zondag 8 november kopte Veto dat de Universiteit Gent overweegt om naar de beurs te stappen. Het echte verhaal is net iets complexer. Een korte spoedcursus economie is nodig om te weten of u al dan niet verontwaardigd bent. Bij dezen, zet u schrap.

Radio Modern's Haunted Halloween

2 november 2015 — door Anke Heyerick

Op vrijdag 30 oktober was er Radio modern’s haunted halloween in de Vooruit. Dat het niet een zoveelste tacky halloweenfuif was, maar een feestje om ‘u’ tegen te zeggen, kunnen wij alvast bevestigen! I see dead people. En dat dat niet aan de verdovende middelen ligt!

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.