Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels uit Schamper 494

Schamper 494 verscheen op 8 november 2010 onder hoofdredactie van Lise Eelbode.

Bekijk deze Schamper in PDF-formaat

Bekijk deze Schamper op Issuu

Kort

8 november 2010 — door Davy Verbeke

De 'vergeten' rector getuigt

8 november 2010 — door Joris van der Herten

Wie in de archieven Paul Lieterken opzoekt, keert onverrichter zake terug. Schamper regelde een interview met deze banneling van de Gentse beau monde. Wat volgt is een verhaal van lust, misdaad, hoogmoed en recreatief breien.

Studentendopen 101

8 november 2010 — door Nikita Vos & Lisa Dierickx

We walgen er een beetje van, vermijden directe confrontatie met de horde wemelende schachten in de straten rond de Blandijn en herhalen keer op keer dat het je reinste verkwisting is van geld en etenswaar. Maar wat is dat nu eigenlijk, die doop?

"De stad is lelijk en grijs, maar zit vol talent"

8 november 2010 — door Simon Leenknegt & Bart Bruneel

Ze kruisen zo vaak je pad, de tags, de throw-ups en de pieces. Schipperend tussen vandalisme en legaliteit komen en gaan de graffiti en street art op menige muur in Gent. Maar een kleine blik voorbij deze waas van vluchtigheid en anonimiteit toont een scene met haar driften, passies, principes en doorzettingsvermogen.

Frans de Waal, een bioloog van hoog niveau

8 november 2010 — door Lise Beirinckx

Mensen voelen zich graag speciaal, Charles Darwin merkte dat al: de reacties op zijn On the Origin of Species bleven erg gematigd, maar toen hij enkele jaren in The Descent of Man, and Selection in Relation to Sex verkondigde dat mensen en apen een gemeenschappelijke voorouder hebben, stond de wereld op zijn kop.

Hareng Saur: Ensor in MSK en S.M.A.K.

8 november 2010 — door Anemoon Soete

Het afgelopen jaar was James Ensor hot. Hij mocht de muren kleuren van tentoonstellingen in het MoMA (Museum of Modern Art) in New York en deze van het Musée d’Orsay in Parijs. Ook het MSK (Museum voor Schone Kunsten) en het S.M.A.K. toonden belangstelling en sloegen de handen ineen. Het resultaat: ‘Hareng Saur: Ensor en de hedendaagse kunst’.

"Europa zal na het Belgische voorzitterschap absoluut versterkt zijn"

8 november 2010 — door Ruben De Winne & Valérie Desmet

Wanneer hij van Poperinge tot Hasselt trekt om lezingen te geven over Europa, voelt hij zich naar eigen zeggen meer Vlaamse zanger dan missionaris. Als prof. EU-studies geeft Hendrik Vos in Schamper tekst en uitleg bij het Belgische EU-voorzitterschap en de problemen waar Europa vandaag mee kampt.

Jonge Wolven

8 november 2010 — door Simon Leenknegt

Cultuuragenda

8 november 2010 — door Ine De Jonge

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.