Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels uit Schamper 499

Schamper 499 verscheen op 7 maart 2011 onder hoofdredactie van Lise Eelbode.

Bekijk deze Schamper in PDF-formaat

Bekijk deze Schamper op Issuu

Het tweede masterjaar

7 maart 2011 — door Kristof Schreurs

De gesprekken rond de invoering van tweejarige masters in de humane wetenschappen slepen nóg langer aan dan de regeringsonderhandelingen. Dreigt het een tantaluskwelling te worden of slaagt men er alsnog in het volledige veld te ontmijnen? Een overzicht.

Dos Winkel vs. viswinkel

7 maart 2011 — door Bart Bruneel & Lise Beirinckx

Dos Winkel: onderwaterfotograaf, milieuactivist en orthopedisch fysiotherapeut. Ambassadeur van de zee ten voeten uit dus. Een blub interview.

Kefaya!

7 maart 2011 — door Anemoon Soete & Joost Depotter

Brecht De Smet, doctoraatsbursaal aan de vakgroep Studie van de Derde Wereld, doet onderzoek naar het sociaal en politiek protest in Egypte. Na voorbije bezoeken aan het betreffende land, is hij nieuwsgierig om in maart terug te keren en de impact van de Egyptische revolutie ten volle naar waarde te schatten.

Onzuiverheid als standaard

7 maart 2011 — door Tom De Maerschalck

Professor emeritus David Crystal is een autoriteit op het gebied van de wereldwijde invloed van het Engels. Op 24 februari gaf hij een lezing in de Blandijn over de toekomst van het Engels. Achteraf bezorgde hij ons het verhaal van zijn carrière, de mythes rond taal, cultuur en politiek, en de relevantie ervan voor ons kleine land met veel taalproblemen.

Decaan van de Week

7 maart 2011 — door Joost Vanderdeelen

Om de twee weken reikt Schamper de exclusieve en volstrekt waardeloze ‘Decaan van de Week’-award uit in ruil voor een kort gesprek. Deze week: prof. Eric Mortier van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, omdat we voor ons aambeien toch in het UZ moesten zijn.

A night to remember

7 maart 2011 — door Martijn Vermeersch

Iedereen kan geschiedenis meemaken. Dat je daarvoor niet eens een Egyptische dictator moet verjagen, probeert Davidsfonds Evenementen dit jaar voor de negende keer op rij duidelijk te maken met De Nacht van de Geschiedenis.

Over de plas en daar voorbij

7 maart 2011 — door Dominique De Meyst

“Afstand scheidt enkel de lichamen, niet de geesten”, dixit Erasmus. Dankzij het internet zijn de geesten van onze medestudenten op uitwisselingsprogramma nog dichterbij. Tussen de zwijnerij vinden ze de tijd om te schrijven over hun leerrijke ervaringen. Deze week: Domi De Meyst uit Auckland.

De verborgen schatkamer van de UGent

7 maart 2011 — door Liesa Carton

Diep in de stad, in een voormalig Dominicanenklooster, bevinden zich de etnografische collecties van onze universiteit. Deze bestaan zelfs al sinds 1825 en zijn bijgevolg ongeveer even oud als onze onderwijsinstelling zelf. Van de meer dan vierduizend niet-Westerse artefacten wordt sinds 2002 een selectie tentoongesteld in Het Pand, waaronder enkele internationale pronkstukken.

Last of the Cappadocians

7 maart 2011 — door Ans Debruyne & An-Sophie Fontaine

Professor Mark Janse is niet enkel een filologisch unicum, maar mag zich sinds vorige zomer ook Ere-Cappadociër noemen. Janse is de enige buitenstaander ter wereld die Cappadocisch spreekt, een doodgewaande Grieks-Turkse mengtaal.

Achterklap

7 maart 2011 — door Lise Eelbode

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.