Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels uit Schamper 508

Schamper 508 verscheen op 21 november 2011 onder hoofdredactie van Pieter Van Nuffel.

Bekijk deze Schamper in PDF-formaat

Bekijk deze Schamper op Issuu

'Pact' het eens anders aan

21 november 2011 — door Nathalie Dujardin

In deze tijden is een duurzame en ecologische mentaliteit onmisbaar. Hoog tijd dus om de universitaire organen beperkingen op te leggen. UGent 1010 stelt voor: het duurzaamheidspact, een unicum in België.

Allons enfants de la patrie

21 november 2011 — door Dieter Bauwens, Ann-Sophie Vandaele & Ine Van Nuffel

Ah, de communautaire crisis! Er mag dan een akkoord zijn over BHV, toch lijkt het alsof de tegenstellingen tussen de gemeenschappen in ons land nog nooit zo groot waren. Sommigen pleiten voor een federale kieskring, “om elkaar beter te leren kennen”, anderen gaan voor de directe aanpak.

Sketchy industry

21 november 2011 — door Lise Eelbode & Maarten Van Praet

De graphic novel-familie kreeg er onlangs twee krasse broertjes bij: Craig Thompson baarde een Arabisch sprookje en doopte het ‘Habibi’, Brecht Evens beviel van het bonte ‘De Liefhebbers’. Recentelijk verenigd tijdens een avond in Vooruit, deze week in Schamper.

Zwaartekracht ontkracht?

21 november 2011 — door Pieter Van Nuffel

Al sinds Einstein zijn snaarfysici op zoek naar de sleutel om gravitatie en kwantummechanica te verenigen. Met een nieuwe kijk op de oorsprong van de zwaartekracht forceerde Erik Verlinde meteen het slot.

Durf Ondernemen

21 november 2011 — door Anemoon Soete

UGent lanceerde aan het begin van vorig academiejaar een ondernemersstatuut voor studenten. Daarbij krijgen studenten een duwtje in de rug om als echte Belgen de eerste baksteen van hun bedrijf neer te leggen, nog tijdens hun studies.

Posttraumatisch geblaat

21 november 2011 — door Yves Masscho

De klok van het postgebouw staat al veel te lang verkeerd. We moeten niet uitleggen dat het voor enige verwarring zorgt. Maar vooral: er gebeurt al lange tijd helemaal niets meer met het postgebouw. Dat zorgde ervoor dat een studente communicatiewetenschappen een Facebookgroep oprichtte (want die groepen veranderen tegenwoordig de wereld, kuch). Zo werd Red het Gents Postgebouw geboren.

"Wie weet waar komen we uit tegen de volgende plaat"

21 november 2011 — door Tom De Maerschalck

Op vrijdag 11 november speelde het intussen alombekende School Is Cool in Vooruit. De band heeft net hun eerste album uit, met een aantal nieuwe nummers. Eclecticisme en intertekstualiteit klinken als geleerde begrippen, maar hun muziek draait errond en is toch erg toegankelijk. Na het optreden lichtten ze dat even toe.

In het Kader van U

21 november 2011 — door Stijn Bruneel

Om de twee weken gaat Schamper (mét kader) op zoek naar mensen die uw leven als student aangenamer maken. Deze week: Peter, mede-uitbater van frietkot De Gouden Saté.

I Love Techno: een verslag

21 november 2011 — door Bram Lemmerling & Dieter Bauwens

Ondanks de niet uitdagende line-up slaagde de hoogmis van de elektronische muziek er wederom in volledig uit te verkopen. Maar liefst 35 000 man gaf zich afgelopen zaterdag helemaal over aan de goden van loeiharde beats en vlammende synths. Dat de affiche een halve kopie was van voorgaande edities leek de massa echter niet te storen, zo bewezen de vele ontblote basten en weelderig verspilde lichaamsvochten.

Speuren naar de ouderdom van kunst

21 november 2011 — door Laura Van Brussel & Bart Bruneel

In 2005 ontdekte een archeologische missie rotskunst in Qurta, een plaatsje in Boven-Egypte. Het zou gaan om de oudste kunst uit Noord-Afrika die tot op heden bekend is. Pas dit jaar kon men ze dateren. Aan de UGent dan nog wel.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.