Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels uit Schamper 511

Schamper 511 verscheen op 20 februari 2012 onder hoofdredactie van Pieter Van Nuffel.

Bekijk deze Schamper in PDF-formaat

Bekijk deze Schamper op Issuu

MuMo, Museum voor Morfologie, ontleed

20 februari 2012 — door Dominique De Meyst

Op 24 februari vindt voor de eerste maal de Nacht van de Universitaire Musea plaats. Een van de deelnemende instellingen is het Museum voor Morfologie op de campus Dierengeneeskunde in Merelbeke. Het huisvest tegenwoordig de onderkaak van Theofiel de Potvis.

Taptoe doet de deuren toe

20 februari 2012 — door Dieter Bauwens & Joost Depotter

Luk De Bruyker is bij zowat alle Gentenaars bekend als Pierke Pierlala. De figuur waarmee hij vereenzelvigd wordt, is echter ‘slechts’ een nevenproject. De Bruykers levenswerk was Theater Taptoe, waarvoor de subsidiëring enkele jaren geleden stopte.

Koten eten!

20 februari 2012 — door Kristin Van Damme

Kookboeken domineren de boekenverkoop, televisiezenders vechten om koks ... en ook bij studenten is koken weer helemaal hip. Het cliché van de student met prefabpizza en lasagne-in-de-oven staat zeker nog terecht overeind, maar hier en daar duiken nieuwe initiatieven op die het studentenleven en culinaire experimenten doen samensmelten. Enkele nieuwe eetgewoontes bij jongeren, à la carte.

Overal espressobars

20 februari 2012 — door Stefaan Glorieux & Sebastian Ippolito

Sinds de Vereenigde Oost-Indische Compagnie in 1711 aanmeerde met een vracht koffiebonen, raast de cafeïne door de aderen van Europa. Tegenwoordig wil iedereen het zwarte goud claimen: de student die met een volle thermos probeert de nacht door te komen, de hipster die dat zwart mooi vindt passen bij z’n witte laptop… Gelukkig is er voor iedereen wel een koffiehuis of espressobar te vinden.

Anathema sequitur

20 februari 2012 — door Tom De Maerschalck

In de vorige Schamper brachten we een interview uit met bibliothecaris Benn Deceuninck van de verhuizende kunstbib. Hij was niet overtuigd van de centraliseringsplannen. Decaan Freddy Mortier en faculteitsbibliothecaris Saskia Scheltjens bieden graag weerwoord.

"We leven in een verwijtcultuur"

20 februari 2012 — door Pieter Van Nuffel

Nu de examens achter de rug zijn en iedereen zijn puntenbriefje heeft gezien, beklagen sommigen zich dat ze niet wat meer hebben gestudeerd. ‘Stop daarmee’, klinkt het bij professor Jan Verplaetse. In zijn boek ‘Zonder vrije wil’ trekt hij de conclusie dat het zinloos is om onszelf of iemand anders iets te verwijten.

Drop je kind bij UGent

20 februari 2012 — door Nathalie Dujardin

Anticonceptie is niet voor honderd procent betrouwbaar en bovendien is een ongelukje snel gebeurd. Maar wat als je enkele maanden later terug naar de les moet? Gelukkig zorgt onze Alma Mater ervoor dat studenten de hoogste prioriteit krijgen bij de dienst Kinderopvang.

Alternatieve energie, wat brengt de toekomst?

20 februari 2012 — door Lise Beirinckx & Sebastian Ippolito

Het zwarte goud is allang niet meer zo’n wondermiddel als vroeger gedacht werd: het raakt stilaan op en vervuilt onze omgeving. Daarom is men meer en meer op zoek naar alternatieve energie, en natuurlijk kon de UGent niet achterblijven. Schamper snuisterde even rond in de labo’s en vond energie op de zotste plaatsen!

Arbeit macht frei!

20 februari 2012 — door Lise Beirinckx

Bijna elke student gaat af en toe wel eens aan de slag als jobstudent. Al kan het wel handig zijn om een beetje de nieuwe regelgeving daaromtrent te kennen, zo kom je later zeker niet voor verrassingen te staan.

"Mijn vrienden zijn voor Brugge"

20 februari 2012 — door Dieter Bauwens & Benjamin Ponsaerts

Hannes Van der Bruggen is achttien en studeert Frans-Spaans aan de UGent. Daar is niets bijzonders aan, ware het niet dat hij daarnaast ook een basisplaats bemachtigd heeft bij AA Gent, tot nader order de nummer drie van de Jupiler League.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.