Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels uit Schamper 521

Schamper 521 verscheen op 19 november 2012 onder hoofdredactie van Joost Depotter.

Bekijk deze Schamper in PDF-formaat

Bekijk deze Schamper op Issuu

Zes dagen rondjes rijden

19 november 2012 — door Karel Ronse

Van 20 tot en met 25 november zullen homo’s een andere plaats moeten zoeken voor hun nachtelijke avontuurtjes. Het Citadelpark wordt immers de ganse week overstelpt door wielerliefhebbers. In ’t Kuipke — pal in het Gentse stadspark — heeft dan de 90ste editie van de Zesdaagse van Gent plaats. Iljo Keisse en Patrick Sercu, beiden ex-winnaars, hebben een speciale band met hun Zesdaagse.

De relevantie van opera

19 november 2012 — door Tom De Maerschalck

De Vlaamse Opera in Gent of Antwerpen zal moeten sluiten als de subsidiëring niet opgetrokken wordt. Intendant van de opera Aviel Cahn weet hoe hij een statement moet maken, zoals blijkt uit de pers van 22 oktober. Hij is sinds 2009 de jonge engelbewaarder van de opera en ze moeten wel tevreden zijn met hem, want hij mag de komende zes jaar aanblijven voor een tweede termijn. We vroegen hem naar zijn aanstelling en zijn visie op de noodzakelijkheid van opera in het kunstlandschap.

De Gentse Supercomputer

19 november 2012 — door Sebastian Ippolito & Michiel Geldof

“The only difference between boys and men is the cost of their toys.” En de mannen van het DICT zijn alvast in de wolken met hun nieuwe speeltje, een Tier 1 supercomputer. Gelukkig houden ze hun nieuwste aanwinst niet enkel voor zich, maar delen ze het met hun vrienden.

De slag om het Gravensteen

19 november 2012 — door Hannah Van den Bossche & Wouter De Rycke

Vier frank voor een pint. Meer aanleiding hadden studenten drieënzestig jaar geleden niet nodig om urenlang het Gravensteen bezet te houden tegenover politie en rijkswacht. Een bravourestuk dat sindsdien elk jaar gepast wordt herdacht.

Wat niet weet, niet deert?

19 november 2012 — door Karel Ronse, Fabrice Luyckx & Bart Bruneel

Werkt die incontinentiepil bij u ook niet zo goed als zou moeten? Wetenschappelijk onderzoek dezer dagen blijkt niet altijd rozengeur en maneschijn te zijn. Te veel positieve resultaten zien het daglicht, terwijl de mislukkingen de zon nooit zien. Tijd om de pen eens diep in de wonde te porren.

Ze zijn toch zo overlastig, die studenten

19 november 2012 — door Joost Depotter & Tine Eeckelaert

Gent is naast studentenstad ook een bruisende grootstad, waar jonge dertigers zich met hun pasverworven kroost durven te vestigen. Dat samenleven vereist logischerwijs een beleid om een teveel aan overlast te vermijden. Hier en daar neemt dat beleid jammer genoeg een gedaante aan dat door veel studenten als onredelijk wordt ervaren.

Samenwonen = betalen

19 november 2012 — door Tobe Steel

Vanaf volgend academiejaar zullen studenten die samen een gezinswoning huren daarop een tweede verblijfsbelasting moeten betalen. Dat heeft de nieuwe Gentse coalitie beslist.

Achterklap

19 november 2012 — door Fabrice Luyckx & Lieselot Le Comte

Als je brein het begeeft

19 november 2012 — door Tine Eeckelaert

Het menselijke brein is iets magisch. Met zijn slechts 1.4 kg is het in staat miljarden prikkels per dag op te vangen, te verwerken en eventueel te onthouden. We leggen dagelijks contacten, lezen de krant, studeren of werken en dit gaat zonder al te veel moeite. Tot je op een dag een gesprek niet meer kan volgen en je auto niet meer vindt…

Boek

19 november 2012 — door Jago Kosolosky

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.