Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels uit Schamper 522

Schamper 522 verscheen op 3 december 2012 onder hoofdredactie van Joost Depotter.

Bekijk deze Schamper in PDF-formaat

Bekijk deze Schamper op Issuu

Daniël Termont

3 december 2012 — door Tobe Steel & Joost Depotter

Vanaf 2 januari krijgt Gent een nieuw stadsbestuur met sp.a, Groen en Open VLD. Socialist Daniël Termont doet er nog zes jaar bij als burgemeester en vertelt over de studenten die draagvlak verliezen in de Arteveldestad.

Quota are a girl's best friend

3 december 2012 — door Thomas Jacobs & Fabrice Luyckx

Gender is hot stuff. En niet alleen door Joëlle Milquets ideeën over seksisme, ook in de academische wereld stormt het. Het idee van genderquota is al een aantal jaar oud, maar de kwestie kwam begin dit academiejaar in een stroomversnelling. Studentenverenigingen, professoren, ministers en de media moeiden zich met de zaak. Quota, quasi quatsch?

Een vrouw met kindjes die zich wat amuseert

3 december 2012 — door Clara Casert & Hannah Van den Bossche

“Hey mannen,” zei professor Christine Van Broeckhoven toen ze tijdens de koffiepauze wat vreemd werd aangekeken in haar begindagen als onderzoekster, “’t is lekkere koffie, hoor. Ge moet maar eens proeven!”. ’s Lands bekendste alzheimerspecialiste weet al langer dan vandaag hoe the battle of the sexes in elkaar zit.

En Roodkapje leefde nog lang en (on)gelukkig

3 december 2012 — door Lieselot Le Comte

Mama mag nog zo vaak gewaarschuwd hebben: “Niet met vreemde mannen meegaan!” Maar wat als die vieze, vuile boze venten zelf naar je toekomen?

Eva Mouton, prentjesmaakster

3 december 2012 — door Wouter De Rycke & Lieselot De Taeye

Eva Mouton heet ze, en ze maakt niet alleen graag tekeningetjes. Dat zullen we geweten hebben. Zaterdag in de krant, morgen op de planken en heden in uw lijfblad. Een gesprek met een eeuwig jong talent.

Gif beïnvloedt het hart

3 december 2012 — door Sebastian Ippolito

In het theaterstuk Gif ontmoeten een man en een vrouw elkaar weer na vele jaren. Tijdens een vreemde stoelendans in de schouwburg ontdekt de toeschouwer beetje bij beetje hun tragische verleden.

Jake Bugg, niet zomaar een broekventje

3 december 2012 — door Dominique De Meyst & Charlotte Vercruysse

26 november 2012. Op Twitter gonst het vanjewelste: Jake Bugg speelt vanavond in Café Video in Gent. Zijn debuutalbum is een goeie maand uit, maar de muziekwereld weet: dit is een blijver. Wij waren erbij op zijn eerste echte (en gratis) optreden op Belgische bodem.

Straffe zielen, die topsportstudenten

3 december 2012 — door Jeroen Bauters & Tine Eeckelaert

“Deze week moet ik zeker nog eens gaan lopen.” Het wrange gevoel van moeten en toch niet willen, u kent het zeker. Maar wat moet onze elite dan niet zeggen? Na urenlang trainen kruipen zij nog achter de boeken. Straf volk, die topsportstudenten. Schamper was aanwezig op de jaarlijkse infovergadering voor topsporters van de Universiteit Gent, waarop maar liefst acht Olympische atleten gehuldigd werden.

Wetenschap door het volk

3 december 2012 — door Lise Beirinckx

Citizen science, of ‘burgerwetenschap’ in schoon Vlaams, is de nieuwe trend in wetenschapsland: mensen van overal kunnen ongeacht hun achtergrond meewerken aan wetenschappelijke projecten. Vaak volstaat een internetverbinding.

Achterklap

3 december 2012 — door Dieter Bauwens & Esther Sevens

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.