Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels uit Schamper 533

Schamper 533 verscheen op 4 november 2013 onder hoofdredactie van Martijn Vermeersch.

Bekijk deze Schamper in PDF-formaat

Bekijk deze Schamper op Issuu

"Iedereen heeft iets te verbergen"

4 november 2013 — door Eva Van Ootegem & Arno Vanhollebeke

De NSA luistert de halve westerse wereld af, Chinese hackers doorzoeken Elio Di Rupo’s kabinet, Belgacom ziet zijn servers steeds vaker gehackt en onder Obama’s regering wordt Merkel afgeluisterd. Het internet is de nieuwe speeltuin van een moderne generatie misdadigers. Maar in onze digitale wereld zijn niet alleen de gegevens van toppolitici onveilig.

Wetenschap als kandelaar in de duisternis

4 november 2013 — door Fabrice Luyckx & Pieter Van Nuffel

Filosoof, scepticus en atheïst, vertrokken uit het land met de zetel van de Rooms-Katholieke Kerk, naar het land waar elke presidentiële speech eindigt met ‘God bless America’. Zijn conclusie na meer dan twintig jaar: er is nog veel werk. “Ik heb een aantal leerkrachten biologie ontmoet die het creationisme uitdragen. Dat is een probleem.”

Beats uit de ondergrond

4 november 2013 — door Tom De Maerschalck & Dylan Belgrado

Gent is een belangrijke stad voor elektronische muziek. De stad biedt veel kansen voor artiesten binnen verschillende genres. Ook genres van de elektronische underground, zoals minimal dubstep en breakcore, hebben een plaats in Gent. Producers ARtroniks (minimal dubstep) en Bambambam! (breakcore) delen hun passie voor en hun ervaringen met de wereld van elektronisch laweit.

Uw stem in de stad

4 november 2013 — door Wouter De Rycke & Brecht Vissers

Onbekend maakt onbemind. Een jaar nadat de vorige studentenambtenaar het voor bekeken hield, is Anneke Vanden Bulcke druk in de weer om de belangen van de student te verdedigen. Geen eenvoudige taak als we haar mogen geloven.

Simon Studiekiezer

4 november 2013 — door Tine Eeckelaert

De eerste weken van je universitaire carrière zijn achter de rug en het besef groeit dat de richting waarin je momenteel je broek verslijt toch niet zo ideaal blijkt te zijn. Wat nu? Of wat als je het hele zesde middelbaar lang het antwoord schuldig moet blijven op de vraag wat je volgend jaar gaat doen? Geen nood, Simon weet raad.

De regelgeving achter de studentendoop

4 november 2013 — door Frédéric Piccavet

Het einde van oktober wordt traditioneel gekenmerkt door de vele studentendopen. Studentendopen die vanuit binnen- én buitenland steeds meer in vraag worden gesteld door hun iets té studentikoze karakter. Onterecht zo blijkt, want in de meeste studentensteden worden ze streng gereglementeerd.

Oorlogsfotografie WO I

4 november 2013 — door Arno Vanhollebeke

De Groote Oorlog doet ons denken aan loopgraven, gaswapens en oorlogsvliegtuigen. Die laatste waren ook de ogen van het leger, iets dat onze Vakgroep Archeologie niet ontgaan is. Met de komende herdenking van WO I is hun archeologisch onderzoek brandend actueel.

Achterklap

4 november 2013 — door Tine Eeckelaert

Alle Dagen Wintertijd

4 november 2013 — door Thomas Smolders

“Alea iacta est. Wetsvoorstel is bijna goedgekeurd, voortaan alle dagen winteruur. #YOLO.” Het was een opmerkelijke tweet die Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois gisteren de wereld instuurde. Na maandenlange discussies binnen de N-VA lijkt de Nieuw-Vlaamse Alliantie voor het eerst sinds lang aan hetzelfde zeel te trekken.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.