Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels uit Schamper 538

Schamper 538 verscheen op 3 maart 2014 onder hoofdredactie van Martijn Vermeersch.

Bekijk deze Schamper in PDF-formaat

Bekijk deze Schamper op Issuu

Voorzitter UGent wil verhoging inschrijvingsgeld

3 maart 2014 — door Frédéric Piccavet, Arno Vanhollebeke & Tobe Steel

De politieke zwaargewichten Sas van Rouveroij (Open VLD) en Caroline Gennez (sp.a) plaatsen het financieringsvraagstuk van het hoger onderwijs bovenaan de agenda. Beiden zien een uitbreiding van het onderwijsbudget als hoogst noodzakelijk. Door een verhoging van het inschrijvingsgeld wil de liberale UGent-voorzitter extra middelen binnenhalen. Voor de socialisten is dat no pasaran en zal de Vlaamse overheid de extra centen elders moeten zoeken.

Graag eentje die past bij m’n handtas, dokter!

3 maart 2014 — door Clara Casert & Eva Van Ootegem

Angelina Jolie en Brad Pitt hebben ze graag in alle kleuren van de regenboog, in Duitsland waren blond haar en blauwe ogen een tijdje nogal hip en werkelijk niemand wil er een met rost haar en flaporen. Het is niet ondenkbaar dat koppels in de toekomst enkel een boodschappenlijstje moeten doorgeven aan de juiste geneticus om negen maanden later hun perfecte baby te mogen verwelkomen.

'Parsifal' in het NTGent

3 maart 2014 — door Tom De Maerschalck

Op acht maart gaat Parsifal in première. Het NTGent koos ervoor om het stuk van Wagner te bewerken als laatste stuk in hun trilogie rond optimisme. Eerder kwamen de bewerkingen van Aïda (Verdi) en Candide (Voltaire). Artistiek directeur Wim Opbrouck neemt opnieuw de regie en hoofdrol voor zijn rekening, in samenwerking met auteur Peter Verhelst. Zij geven hier hun visie op wat een hedendaagse ‘Parsifal’ hoort te zijn.

“Stad wil drastisch koten schrappen”

3 maart 2014 — door Joost Depotter

Dat vrezen de meer dan honderd koteigenaren, die zich sinds vorige week hebben verenigd. Ze roepen de stad op de echte krotten aan te pakken en de geregistreerde koten meer zekerheid te geven. In ruil hiervoor willen ze zich tot prijsafspraken verbinden. Schepen Tom Balthazar ontkent dat de stad gericht kamers wil sluiten, maar staat open voor een akkoord met de eigenaars.

Studeren met een functiebeperking

3 maart 2014 — door Willem-Jan Persoons, Olivier Vander Bauwede & Lisa De Pelsmaeker

Elk jaar je examens acen, het is voor velen geen evidentie. Wanneer je als student dan nog eens een functiebeperking hebt, wordt deze doelstelling nog een pak moeilijker. Gelukkig schiet de UGent deze studenten te hulp. Hoe dit in zijn werk gaat, werd ons uitgelegd door Charlotte De Lange van het Aanspreekpunt Student en Functiebeperking. De getuigenissen van Heleen (22) en Charlotte (21) leerden ons hoe het is om met een functiebeperking te studeren.

Veni. Vidi. Stuveri.

3 maart 2014 — door Frédéric Piccavet & Adel Mouchalleh

Wekenlang poerdroge aankondigingen, gratis boterkoeken, lolly’s en in sommige gevallen zelfs iPhones die te winnen zijn. Dat is wat er vanaf midden april weer te gebeuren staat in de talrijke Gentse auditoria. Dan gaan immers de tweejaarlijkse studentenverkiezingen van start.

Achterklap

3 maart 2014 — door Tobe Steel & Olivier Vander Bauwede

Beelden van Beel

3 maart 2014 — door Thomas Smolders

Wat zou je doen als je plots te horen krijgt dat je rondloopt met een tumor in je hoofd? Wanneer alles wat voorheen zo zeker leek plots onzeker wordt? “Stoppen met school en gaan reizen”, zou de jonge fotografe Luca Beel (°1990) antwoorden.

Boek

3 maart 2014 — door Sofie Steenhaut

Cultuuragenda

3 maart 2014 — door Sara Vansteenkiste

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.