Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels uit Schamper 539

Schamper 539 verscheen op 17 maart 2014 onder hoofdredactie van Martijn Vermeersch.

Bekijk deze Schamper in PDF-formaat

Bekijk deze Schamper op Issuu

Faculteitsraden slinken door tekort aan vrouwen

17 maart 2014 — door Tobe Steel, Adel Mouchalleh & Arno Vanhollebeke

Tegen 1 oktober 2014 moet de samenstelling van alle officiële raden van de UGent genderevenwichtig zijn, zo stelt het genderdecreet. Na de universitaire verkiezingen in mei zullen de faculteitsraden fors inkrimpen zodat voldoende vertegenwoordigende vrouwen gevonden kunnen worden. Rector Anne De Paepe en vicerector Freddy Mortier verdedigen hun genderplan: “Anders liepen we het gevaar om in de illegaliteit te verzeilen.”

Eeuwige pijn

17 maart 2014 — door Nathalie Dujardin & Dylan Belgrado

Met je teen tegen een stoelpoot botsen, je hoofd tegen een heel laag plafond stoten of tijdens je maandstonden, iedereen ervaart regelmatig wel eens pijn. De meeste mensen ervaren pijn slechts voor korte duur, maar beeld je eens in dat die pijn maanden, jaren tot zelfs levenslang aanhoudt? Professor Geert Crombez en professor Jacques Devulder, ook directeur van de pijnkliniek in Gent, lichten toe wat chronische pijn precies is en hoe patiënten ermee kunnen omgaan. In hun geval is leren leven met de pijn en hun nieuwe handicap aanvaarden namelijk de grootste uitdaging.

TUMULTINGENT #2

17 maart 2014 — door Tom De Maerschalck & Olivier Vander Bauwede

Vanwege het overdonderende succes van editie #1 brengt het Gentse cultuurproject Tumult dit jaar weer de kunsten gratis tot bij de student, dit keer met maar liefst 49 locaties. Omdat we vermoeden dat u door de bomen het bos niet meer zou zien, bieden we een selectie aan, uitgestippeld in twee routes.

Go Ghent Gators!

17 maart 2014 — door Willem-Jan Persoons

Wie vorige week zondag besloot zijn of haar namiddag aan de Watersportbaan door te brengen, kon zich voor enkele uren op de Super Bowl gewaagd hebben. Onder een warme lentezon aanschouwden we een sport die ons allen bekend, maar evengoed onbekend is: American Football. Vastberaden om onze sportkennis uit te breiden, trokken we eropuit.

Aan wie heeft, zal gegeven worden

17 maart 2014 — door Brecht Vissers & Eva Christiaens

We zullen het inschrijvingsgeld moeten verhogen om het hoger onderwijs socialer te maken. Dat is een allesbehalve tegendraadse redenering volgens Ides Nicaise, hoofd van de HIVA-onderzoeksgroep Onderwijs en Levenslang Leren en hoofddocent aan de KULeuven.

UGent herontdekt genderstudies

17 maart 2014 — door Lisa De Pelsmaeker

Vanaf volgend academiejaar gaat de nieuwe, eenjarige master Gender & Diversiteit van start. Door het samenwerkingsverband tussen UGent, VUB, KU Leuven, UAntwerpen en UHasselt profileert Vlaanderen zich eindelijk op het vlak van vrouwen- en genderstudies. Rector Anne De Paepe, vicerector Freddy Mortier en professor Longman delen hun visie.

Recyclage in de ruimte

17 maart 2014 — door Thomas Jacobs, Tine Eeckelaert & Willem-Jan Persoons

Vandaag is recycleren voor ons de normaalste zaak van de wereld. Maar ook in de ruimte begint hergebruiken erg in de mode te raken. Alleen komt daar een pak meer bij kijken dan hier op aarde. Ook aan de UGent wordt er onderzoek gedaan naar recyclage in de ruimte.

Rex gered?

17 maart 2014 — door Clara Casert

In de schaduw van het Sint-Pietersstation staat een oude bioscoop verborgen: de Rex. Tegenwoordig gaat het pand gesluierd onder lagen vuil en slechte verbouwingen, maar ooit was het de parel van de Stationswijk. Actiegroep Red de Rex ijvert voor de heropleving van het historische gebouw.

Edito

17 maart 2014 — door Tobe Steel

Achterklap

17 maart 2014 — door Frédéric Piccavet

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.