Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels uit Schamper 540

Schamper 540 verscheen op 31 maart 2014 onder hoofdredactie van Martijn Vermeersch.

Bekijk deze Schamper in PDF-formaat

Bekijk deze Schamper op Issuu

De nachtwacht

31 maart 2014 — door Eva Van Ootegem & Sofie Steenhaut

Hoewel de studenten dit misschien niet altijd zullen beamen, is de UGent het wel degelijk waard om beschermd te worden. Deze opdracht wordt weliswaar niet uitgevoerd door ons proffenkorps, maar door het permanentiecentrum van de universiteit. Tijd om deze spierbundels te vergezellen op hun nachtelijke ronde van onze alma mater.

Over de doden niets dan goeds

31 maart 2014 — door Sara Vansteenkiste & Tine Eeckelaert

Ga op tour door het prachtige gebouw aan de Bijloke, waar de vakgroep Gerechtelijke Geneeskunde is gelegen en maak kennis met de onbekende (en onbeminde) wereld van de gerechtelijke geneeskunde. Onze gids van dienst is Michel Piette, de man die al 35 jaar lang onderzoek doet voor de vakgroep en onlangs op pensioen ging als wetsdokter.

Stop leaning against the wall, it’s wet

31 maart 2014 — door Thomas Jacobs

De associatie tussen street art enerzijds en vandalisme, illegaliteit en het ’s nachts taggen onder spoorwegbruggen anderzijds, zit in ons collectief geheugen ingebakken. Compleet onterecht. Als u uw vooroordelen over graffiti, kunst in het straatbeeld, de spuitbus als penseel en de muur als medium in stand wil houden, dan is dit artikel helaas niets voor u.

Het leven zoals het is: de onderzoeksrechter van Gent

31 maart 2014 — door Nathalie Dujardin & Yana Morren

Criminaliteit in Gent omsluit meer dan de occasionele fietsendief en de snoepjespikker uit het Kruidvat. In onze studentenstad worden ook ernstige misdrijven beslecht zoals straf- en moordzaken. Specialist ter zake is onderzoekrechter Jean-Claude Claeys.

Dealen in de Overpoort

31 maart 2014 — door Tobe Steel

Hoe moeilijk is het om in Gent aan harddrugs te raken voor wie niet beschikt over een uitgebreid netwerk? Twee studenten, Emma en Daan, waren benieuwd en trokken het nachtleven in om het uit te zoeken. Ze deelden hun speurtocht met Schamper.

Getuigenissen van slachtoffers

31 maart 2014 — door Brecht Vissers, Tobe Steel & Lieselot Le Comte

Een criminele Schamper-editie zou niet compleet zijn als de slachtoffers van zowel kleine als grote misdaden niet aan het woord zouden komen. In enkele pittige gesprekken, getuigen verschillende Gentse studenten over hun ervaringen. Let op: sommige van deze gruwelijke verhalen zijn niet bestemd voor gevoelige lezers.

"Uitgaan moet leutig zijn"

31 maart 2014 — door Lisa De Pelsmaeker & Willem-Jan Persoons

Overvallen worden na een nachtje stappen. Heel wat studenten krijgen ermee te maken. Afgelopen weken hebben de media het beeld opgehangen dat onze geliefde stad eigenlijk niet meer zo veilig is en dat studenten een makkelijk slachtoffer vormen. Misschien heeft het beruchte YouTubefilmpje er iets mee te maken? Perswoordvoerster Veerle Dhont van de Politiezone Gent ontkracht het onveiligheidsgevoel.

Misdaad onder de scanner

31 maart 2014 — door Fabrice Luyckx & Olivier Vander Bauwede

Vijf hersenen staan elk in een bokaal opgesteld voor uw neus. Een van de hersenen behoorde ooit toe aan een crimineel. Zou u de moordenaar er kunnen uit halen? Kunnen we überhaupt wel iets aanvangen met die hersenen?

Er zit meer in de radio dan je denkt

31 maart 2014 — door Thomas Smolders & Adel Mouchalleh

“All we hear is Radio Ga Ga”, klonk het in de hit van Queen. Op 28 maart 2014 mocht de Belgische radio honderd kaarsjes uitblazen. Een eeuw nadat vanuit het paleis in Laken de allereerste uitzending in de ether ging wordt er door miljoenen mensen afgestemd op Studio Brussel, Radio 1 of Q-Music. Ook in Gent wordt er radio gemaakt, voor en door studenten: Urgent.fm.

"Druggebruikers niet criminaliseren"

31 maart 2014 — door Arno Vanhollebeke & Willem-Jan Persoons

Studenten en drugs. De twee lijken vandaag de dag nog steeds goed samen te gaan. Tijdens een avondwandeling door de Overpoort en omstreken zijn de verslavende aroma’s van cannabis niet meer weg te denken, evenmin de ladderzatte studenten.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.