Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels uit Schamper 541

Schamper 541 verscheen op 21 april 2014 onder hoofdredactie van Martijn Vermeersch.

Bekijk deze Schamper in PDF-formaat

Bekijk deze Schamper op Issuu

Tweede zit in januari

21 april 2014 — door Arno Vanhollebeke & Frédéric Piccavet

Een grote hervorming van het academiejaar staat de komende jaren mogelijks op stapel. De tweede zit zou daarbij meteen volgen op de eerste. Zo krijg je niet drie, maar vier examenperiodes per jaar. Het is nog niet duidelijk of iedereen ermee akkoord gaat, wanneer het zover zou zijn, en of een hervorming überhaupt wenselijk is.

“Als ik muziek schrijf, denk ik zo weinig mogelijk na.”

21 april 2014 — door Arno Vanhollebeke

Akoestische folk, elektronische beats en een hemelse falsetstem. Drie simpele componenten die Ásgeir samen gooit om er een eigen unieke mix van te maken. Nog piepjong en de wereld ligt al aan zijn voeten. Per ongeluk, zo blijkt.

It's not just a cup of coffee

21 april 2014 — door Yana Morren & Eva Christiaens

Hoewel Ethiopië de bakermat is van koffie met een unieke smaak en fleurige toets, gaat de kwaliteit erop achteruit. Kassaye Tolessa, een Ethiopische doctoraatsstudente aan onze universiteit, onderzoekt hoe biochemische analyse de kwaliteit van koffie kan voorspellen en verbeteren. Maar kan wetenschap de kwaliteit van koffie wel bepalen? Thomas Labath, eigenaar van koffiehuis Labath, denkt er alleszins anders over.

4,75 miljoen voor extra proffen

21 april 2014 — door Tobe Steel

De UGent begroot 4,75 miljoen euro extra voor de aanwerving van bijkomende proffen. Dat besliste de Raad van Bestuur van de universiteit op 4 april. Door deze meeruitgaven zal vanaf 2017 een structureel tekort ontstaan. Er zal elders gezocht worden naar extra middelen om toch een begroting in evenwicht te behouden.

Studentenappartementen oplossing voor samenwonende studenten?

21 april 2014 — door Frédéric Piccavet & Adel Mouchalleh

Gezinswoningen dienen niet om studenten te herbergen. Studentenappartementen en hospitawoningen zouden dat wel kunnen doen. Zo wil Tom Balthazar, Gentse schepen van Wonen, de reguliere woonmarkt behouden voor gezinnen, terwijl hij aan studenten de mogelijkheid biedt om op een diverse manier samen te leven.

UGent als miljoenenonderneming

21 april 2014 — door Tobe Steel

Vorig jaar boekte de universiteit een overschot van 16,8 miljoen euro. De UGent is financieel gezond, zo blijkt uit de jaarrekening 2013 die Schamper kon inkijken. Toch liggen er enkele uitdagingen in het verschiet met de inkanteling van de hogescholen, onzekerheid over het pensioenplan en de ontoereikende overheidstoelagen.

Studentenverkiezingen voor Sociale Raad en Raad van Bestuur

21 april 2014 — door Thomas Jacobs

Van 5 tot 9 mei houdt de UGent verkiezingen. Na het debacle dat de rectorverkiezingen vorig jaar waren, zouden die voor de Raad van Bestuur, de Sociale Raad en de Faculteitsraden iets vlotter moeten verlopen. Vermits we niet zouden willen dat rode Kameraden per ongeluk op een liberaal stemmen of vice versa, presenteren we u de kandidaten.

Edito

21 april 2014 — door Tobe Steel

Wie niet snel is, moet slim trainen

21 april 2014 — door Fabrice Luyckx & Michiel Geldof

De lente gaf zijn eerste prik en hopla, daar zijn de eerste amateurlopers langs de Coupure. Of ze het juist aanpakken, dat vragen we aan professor Jan Bourgois. Een gesprek over genetische mutanten, Tia Hellebaut en de juiste trainingsmethode.

Achterklap

21 april 2014 — door Frédéric Piccavet

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.