Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels uit Schamper 542

Schamper 542 verscheen op 5 mei 2014 onder hoofdredactie van Martijn Vermeersch.

Bekijk deze Schamper in PDF-formaat

Bekijk deze Schamper op Issuu

Vande Lanotte sluit de rangen

5 mei 2014 — door Joost Depotter, Arno Vanhollebeke & Frédéric Piccavet

“Ik ben niet voorzichtig. Ik doe veel, als ik daarom electoraal wat moet inboeten, dan is dat maar zo.” Wat volgt is een gesprek over politieke strategie met vicepremier en minister van Economie, Consumentenzaken en Noordzee Johan Vande Lanotte. Vrijblijvend wordt het nooit. “Een oppositiekuur zou beter zijn, maar dat willen we niet. De sp.a heeft de verantwoordelijkheid om beleid te voeren.”

Wetenschappen anno 2114

5 mei 2014 — door Nathalie Dujardin, Yana Morren & Fabrice Luyckx

Zullen we op een dag onze smartphone kunnen vervangen door een contactlens? Zal kanker ooit de wereld uit geholpen worden? En zullen we ooit weten hoe het universum is ontstaan? Enkele professoren en onderzoekers kijken in hun glazen bol en vertellen ons wat de toekomst zal brengen voor hun vakgebied.

"Wij maakten Lykke Li rijk, niet omgekeerd"

5 mei 2014 — door Arno Vanhollebeke & Olivier Vander Bauwede

Neem een mes, wat theekopjes, een glas, een poppy plaat en een doorgedreven rock ‘n roll band. Meer was het niet, maar toch betekende dit voor Triggerfinger de internationale doorbraak. ‘The loudest band of Antwerp’ trekt met een nieuwe plaat de wereld in. “Als het live misloopt, kan dat ontzettend schoon zijn.”

Van masterdiploma tot werkloosheid

5 mei 2014 — door Tobe Steel & Iris Jiang

Deze zomer stroomt weer een nieuwe lichting afgestudeerden de arbeidsmarkt op. Toch biedt een universitair diploma al lang geen garantie meer op werk. Veel hooggeschoolden aanvaarden noodgedwongen een job onder hun niveau, maar daardoor duurt het langer vooraleer ze een passende baan vinden en bovendien verdringen ze zo de laaggeschoolden.

“Pintjes aan nen euro”

5 mei 2014 — door Arno Vanhollebeke

Het is zover. Neen, de UGent sluit zijn deuren niet. En neen, het inschrijvingsgeld gaat — voorlopig — niet de hoogte in. Wat dan wel? Uitgaan zal goedkoper worden, want volgend academiejaar opent een nieuwe Gentse fakbar de deuren. “Het is negentig procent zeker dat het in orde komt.”

Studying behind the wall

5 mei 2014 — door Lisa De Pelsmaeker

“We are free, but limitedly.” Checkpoints, ondervragingen en geweld zijn dagelijkse kost als je aan de universiteit van Birzeit wil studeren. Dat stadje ligt in het noorden van Ramallah, het hart van de Westelijke Jordaanoever, waar Palestijnen thuis zijn. Studenten van Birzeit University vertellen hoe het is om te studeren onder de Israëlische bezetting.

Rapport studentenvertegenwoordigers

5 mei 2014 — door Thomas Jacobs

De verkiezing van de nieuwe stuvers is hét moment om eens te kijken naar wat de vorige zoal realiseerden. Met Bert Debaecke, een van de vier studenten in de Raad van Bestuur van de UGent, overlopen we de verwezenlijkingen van onze studentenvertegenwoordiging: wat was goed, wat kon beter, wat trok op geen zak.

Edito

5 mei 2014 — door Martijn Vermeersch

Studeren en politicus spelen, valt dat te combineren?

5 mei 2014 — door Thomas Jacobs & Selin Bakistanli

Op 25 mei kiest u tussen het PS-model, het N-VA-model en, afhankelijk van uw politieke voorkeur, nog een aantal andere modellen. Niet alleen oude postjespakkers nemen een engagement op, maar ook een paar jonge wolven. Wij laten de toekomst van onze politiek aan het woord.

Achterklap

5 mei 2014 — door Frédéric Piccavet

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.