Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels uit Schamper 543

Schamper 543 verscheen op 22 september 2014 onder hoofdredactie van Frédéric Piccavet.

Bekijk deze Schamper in PDF-formaat

Bekijk deze Schamper op Issuu

"Wetenschap is geen nieuwe religie"

22 september 2014 — door Pieterjan Schepens, Lieselot Le Comte & Laurens Speeckaert

Een nieuw Schamperjaar, een nieuw jaar voor de wetenschapssectie. Een goeie manier om af te trappen, leek ons om de vraag te stellen wat wetenschap nu in feite is. Maarten Boudry (UGent) nam ons mee op reis doorheen de ‘philosophy of science’.

Op avontuur in Zuid-Korea

22 september 2014 — door Jessie Van Cauter & Frédéric Piccavet

Op 1 september kreeg de UGent er een kleine zus bij: de Ghent University Global Campus (GUGC), gelegen in de Zuid-Koreaanse stad Incheon. Hiermee wil Zuid-Korea de braindrain tegengaan en creëert de UGent een afzetmarkt voor haar postdocs.

Balanceren tussen journalistiek en fictie

22 september 2014 — door Tom De Maerschalck & Simon Hoebeke

Journaliste en schrijfster Ann De Craemer publiceerde onlangs haar derde roman. Na een debuut waarin ze verslag deed van haar reis door Iran, speelt Kwikzilver zich af in de kleine wereld van een West-Vlaams dorp. Toch weerlegt ze de kritiek van ‘banale Vlaamse Heimatliteratur’. “In een dorp zit evengoed een hele wereld.”

Rien ne va plus?

22 september 2014 — door Arno Vanhollebeke & Frédéric Piccavet

Alea iacta est. Na weken van relatieve stilte, laat de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) van zich horen. De aangekondigde besparingen van Bourgeois I zullen niet aanvaard worden. “De instellingen staan met hun rug tegen de muur, de kwaliteit van ons hoger onderwijs ligt onder vuur.”

Faculteit Wetenschappen groeit gestaag

22 september 2014 — door Arno Vanhollebeke & Suzanne Grootveld

Sinds 2012 zou het beruchte STEM-actieplan ervoor zorgen dat we met meer ingenieurs en dokters zullen eindigen dan met afrikanisten en filologen. Een nobel doel dat langzaamaan bereikt zal worden. Dat leren ons de voorlopige inschrijvingscijfers aan de Universiteit Gent.

De kwaliteit van de Gentse koten

22 september 2014 — door Tom Cassauwers

Het begin van het academiejaar staat weer voor de deur. Wat naast een (prettig) weerzien met medestudenten, proffen en je cursussen ook de terugkeer van een aanslepend Gents probleem betekent: de kotenproblematiek.

ALS: Hype of menslievendheid?

22 september 2014 — door Suzanne Grootveld & Helena Van Den Driessche

We zijn nu wel allemaal collectief bakken met ijswater over onze hoofden aan het gieten, maar waarom eigenlijk? Wat is ALS? Hoe kom je aan deze ziekte? Wat zijn de symptomen en is er al een geneesmiddel voor? En vooral: heeft dat zin, al die Ice Bucket Challenges?

Edito

22 september 2014 — door Frédéric Piccavet

Kaderstuk PFK

22 september 2014 — door Thomas Jacobs

Xavier Samyn, Student Kick-Off

22 september 2014 — door Willem-Jan Persoons & Silke Beurms

De ene student spendeert zijn vrije tijd in de Overpoort, de andere blokt zich dag in dag uit kapot. Toch zijn er andere manieren om je extracurriculaire activiteiten in te vullen. Student-ondernemer zijn is daar een van.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.