Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels uit Schamper 544

Schamper 544 verscheen op 6 oktober 2014 onder hoofdredactie van Frédéric Piccavet.

Bekijk deze Schamper in PDF-formaat

Bekijk deze Schamper op Issuu

De Paepe feat. Torfs

6 oktober 2014 — door Thomas Jacobs, Pieterjan Schepens & Frédéric Piccavet

“Hoe krachtiger het “nee”, hoe coherenter het protest, hoe meer we samen protesteren, met de studenten en alle instellingen, hoe meer kans we hebben er goed uit te komen.” De rectoren van de twee grootste Vlaamse universiteiten strijden met hart en ziel voor hun alma mater.

Een negen gehaald? Sleep de school voor de rechter!

6 oktober 2014 — door Brecht Vissers & Eva Van Ootegem

De tijden dat je als avondmaal een welgemikte oorvijg kreeg als je met slechte punten durfde thuiskomen, is wellicht voorbij. Nu is het de onderwijsinstelling die een oorvijg ontvangt, en wel een gerechtelijke.

"Ik had graag in het Victoriaans tijdperk geleefd."

6 oktober 2014 — door Laetitia Mouton

Bij de jaarlijkse uitreiking van de Gouden Boekenuil leek de strijd al lang op voorhand gestreden. Recensenten bombardeerden La Superba van Ilja Leonard Pfeijer en Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans tot de enige kansmakers. Maar het was Joost de Vries (31) die er met 25.000 euro en een schilderij vandoor ging. Venit, vidit, vicit en zo verandert alles wat deze jonge veldheer aanraakt in goud.

't Unief onder vuur?

6 oktober 2014 — door Willem-Jan Persoons & Axel de Haas

Het Gentse uitgaansleven telt sinds de eerste week van het academiejaar een nieuw café: ‘t Unief. De Gentse Studentenraad (GSR) wil met dit initiatief studenten, proffen en ander universitair personeel dichter bij elkaar brengen. Een nobel streven, maar niet iedereen lijkt even enthousiast. Vanuit de leden van de Vergadering der Konventsvoorzitters (VKV) weerklinkt voornamelijk scepsis.

“UGent is duurzaamste universiteit van het land”

6 oktober 2014 — door Arno Vanhollebeke, Katrien Bernard & Thomas Jacobs

Op 13 oktober presenteert de UGent haar eerste duurzaamheidsrapport, waarin alle inspanningen van de universiteit rond het thema zijn opgelijst. Conclusie: de UGent en duurzaamheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Edito

6 oktober 2014 — door Frédéric Piccavet

Flexibiliseren: wie zijn best doet, zal het leren

6 oktober 2014 — door Eva Christiaens & Jessie Van Cauter

Steeds meer studenten spreiden hun studies over een langere termijn en bepalen hun eigen studietraject. De slaagpercentages dalen en in de huidige besparingscontext komt het debat rond hervormingen van de flexibiliseringsmaatregelen weer op de voorgrond. “De flexibilisering is te ver doorgeslagen.”

Studentenprotest echt van start

6 oktober 2014 — door Arno Vanhollebeke

Kortrijk, Antwerpen, Brugge, Hasselt, Leuven, Gent en ga zo maar verder. Van overal kwamen studenten naar Brussel om er Hilde Crevits (CD&V) een duidelijke boodschap mee te geven: “Hilde wees wijs, investeer in onderwijs.”

Synth Jacob

6 oktober 2014 — door Jan Delaeter

Reeds twee jaar lang maakt Synth Jacob talloze Gentse cafés onveilig met zijn spontane jamsessies. Maar wie is Synth Jacob eigenlijk? Een zeldzaam interview met dit opkomend talent.

"Niet alleen voor geneeskundestudenten"

6 oktober 2014 — door Willem-Jan Persoons, Yarah Van Rompaey & Selin Bakistanli

De ene student spendeert zijn vrije tijd in de Overpoort, de andere blokt zich dag in dag uit kapot. Toch zijn er andere manieren om je extracurriculaire activiteiten in te vullen. Student-ondernemer zijn is daar een van. Om de twee weken zet Schamper er eentje in the picture.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.