Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels uit Schamper 545

Schamper 545 verscheen op 20 oktober 2014 onder hoofdredactie van Frédéric Piccavet.

Bekijk deze Schamper in PDF-formaat

Bekijk deze Schamper op Issuu

Mama, ik vertrek naar Syrië!

20 oktober 2014 — door Amelia Malfait, Adel Mouchalleh & Jonas De Schaut

Wat Duitsland in de 19e eeuw voor de romantische ziel was, blijkt Syrië en Irak nu te zijn voor een aantal verloren moslimjongeren. In de hoop rust en innerlijke vrede te vinden, kopen zij een enkel ticket richting hun paradijs, richting hun langverwachte kalifaat. “In België werd ik letterlijk depressief. Ik heb het kalifaat nodig. Ik heb jihad nodig.”

Edito

20 oktober 2014 — door Frédéric Piccavet

Het Neve-effect

20 oktober 2014 — door Sara Vansteenkiste & Laura Arens

Vier groepen, een intieme setting en een presentator die het geheel aan elkaar praat, dat is de magische formule van Kraakpand. Dit jaar koos de Handelsbeurs voor een opmerkelijke gastheer. Naast zijn eerste soloalbum, een rubriek in Café Corsari en een eigen festival, wist hij tijd vrij te maken voor Kraakpand. Je kan er niet om heen: Jef Neve is alomtegenwoordig.

IS: back to the future?

20 oktober 2014 — door Olivier Vander Bauwede & Pieterjan Schepens

Een kalifaat, onthoofdingen en slavernij. Keert het Midden-Oosten terug naar de middeleeuwen? Islamoloog en professor aan de UGent Gino Schallenbergh plaatst de ideologie van Daesh in historisch en theologisch perspectief.

UGent moet 13,5 miljoen euro besparen

20 oktober 2014 — door Arno Vanhollebeke & Frédéric Piccavet

Prognoses worden opgemaakt, begrotingen krijgen vorm. In 2015 moet de UGent bijna 13,5 miljoen euro besparen. “Het zal overal pijn doen.”

Filmorgie op Film Fest Gent

20 oktober 2014 — door Sofie Steenhaut, Nicolas Van Laere, Jessie Van Cauter & Suzanne Grootveld

We zitten momenteel halverwege de natte droom van elke filmliefhebber. Film Fest Gent . Enkele Schamperredacteurs offerden zich grootmoedig op en namen speciaal voor jullie deel aan deze uitputtende en soms perverse filmorgie. Een recap van de eerste filmweek. Omdat we onze lezers zo graag zien.

Van Looy goes USA

20 oktober 2014 — door Eva Van Ootegem & Maxim Lippeveld

Erik Van Looy is tegenwoordig bijna overal the talk of the town. Een nieuw seizoen van ‘De Slimste Mens Ter Wereld’ straalt als vanouds uit uw beeldbuis en ‘The Loft’ gaat dan toch eindelijk in première. Redenen genoeg voor een gesprek.

“Heineken heeft meer smaak dan veel van onze Belgische pilsen”

20 oktober 2014 — door Maxim Lippeveld

Het waarom van bier hoeft niemand uitgelegd te worden. Maar voor wat meer uitleg over het hoe is Gert De Rouck, brouwspecialist van de KULeuven, de aangewezen man. Afspraak in een aangename brasserie in het Gentse, voor een goeie babbel en een stevig glas.

“Voorlopig staat de Therminal nog recht”

20 oktober 2014 — door Brecht Vissers & Agathe Danon

Joyce Albrecht (22) is naast de jongste, ook de eerste vrouwelijke coördinator die de Dienst StudentenActiviteiten ooit gekend heeft. Ze zal ons de komende twee jaar vertegenwoordigen bij het stadsbestuur en de UGent zelf.

Achterklap

20 oktober 2014 — door Vanessa McClelland

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.