Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels uit Schamper 547

Schamper 547 verscheen op 17 november 2014 onder hoofdredactie van Frédéric Piccavet.

Bekijk deze Schamper in PDF-formaat

Bekijk deze Schamper op Issuu

Toelatingsproef bij ingenieurswetenschappen?

17 november 2014 — door Arno Vanhollebeke

Toekomstige studenten die zich volgend academiejaar willen inschrijven voor een opleiding in de exacte – of in de ingenieurswetenschappen, zullen daarvoor mogelijks een toelatingsproef moeten afleggen. Verplicht maar niet bindend, en al vanaf volgend academiejaar.

Thomas Piketty: de kracht van ideeën

17 november 2014 — door Pieterjan Schepens & Thomas Jacobs

Welvaartsconcentratie is inherent aan ongebreideld kapitalisme: de dismal science slaat weer toe! De Franse econoom Thomas Piketty ziet zich nochtans niet als onheilsprofeet. We gingen naar hem luisteren in de Brusselse Bozar en namen hem zelfs even apart voor een aantal vragen.

Afschakelplan treft ook de UGent

17 november 2014 — door Arno Vanhollebeke

Chaos, miserie, diefstallen, complete duisternis. De mogelijke gevolgen van het afschakelplan klinken verre van rooskleurig. De UGent neemt haar voorzorgsmaatregelen en kijkt met een gerust hart de winter tegemoet. Maar toch, je weet maar nooit...

Sharing is caring

17 november 2014 — door Selin Bakistanli

Kmoe ne krabpaal én liefst groatis,” valt er te lezen tussen de vele berichten in de Facebookgroep Freecycle Gent. Enkele seconden staat het bericht bovenaan de pagina, om daarna te verdwijnen in de poel der hebzucht en vrijgevigheid. Freecycling zit op zijn absolute hoogtepunt en ook studenten maken steeds meer gebruik van dit concept.

Wetenschap met een Sovjetgezicht

17 november 2014 — door Pieterjan Schepens, Olivier Vander Bauwede & Thomas Jacobs

Een dikke week geleden vierden we de vijfentwintigste verjaardag van de val van de Berlijnse muur. Een goeie gelegenheid voor de wetenschapssectie van uw lijfblad om een duik te nemen in de wetenschapsgeschiedenis van de Sovjets.

"Don’t be a tragedy addict!"

17 november 2014 — door Laetitia Mouton & Laura Massa

We ontmoeten drievoudig internationaal poetryslamwinnaar Buddy Wakefield in een broeierig bovenzaaltje van Cafe Afsnis, terwijl hij zich zijn frietjes laat smaken. Een gesprek over dramalama’s, openstaande ritsen en tips voor een succesvolle carrière.

UGent: "Laat me nu toch niet alleen!"

17 november 2014 — door Pieter De Smet

Het hoger onderwijs mag voortaan zelf haar kwaliteitszorg gaan regelen. De universiteiten en hogescholen nemen dus afscheid van de fameuze opleidingsvisitaties. En het mag snel gaan.

Edito

17 november 2014 — door Frédéric Piccavet

Achterklap

17 november 2014 — door Frédéric Piccavet

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.