Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels uit Schamper 548

Schamper 548 verscheen op 1 december 2014 onder hoofdredactie van Frédéric Piccavet.

Bekijk deze Schamper in PDF-formaat

Bekijk deze Schamper op Issuu

"Aan dat moreel paternalisme hebben ze echt niets"

1 december 2014 — door Pieter De Smet, Selin Bakistanli & Laura Massa

Praten over sekswerk is voor velen nog steeds een taboe. En ondanks een wettelijk verbod op het exploiteren van sekswerk, gebeurt net dát onder de neuzen van de beleidsmakers. Tijd voor duidelijkheid, vinden Gert Vermeulen en Tom Claes van de Universiteit Gent.

UGent moet niet weten van herindeling academiejaar

1 december 2014 — door Arno Vanhollebeke

Les vanaf 1 september, de tweede zit meteen na de eerste zit, een kortere zomervakantie… De gevolgen van het voorstel om het academiejaar te hervormen lijken drastisch. Nu blijkt dat de Universiteit Gent niet warm loopt voor dit voorstel: “Als zowel de KU Leuven als de UGent tegen zijn, dan wordt het moeilijk om dit erdoor te krijgen.”

Black Holes and Revelations

1 december 2014 — door Amelia Malfait & Thomas Jacobs

We vergeten het soms eens, maar Interstellar herinnerde er ons gelukkig aan: sommige aspecten van de fysica zijn waanzinnig cool. Het web is ondertussen bezaaid met artikels die claimen de wetenschap achter de film te kunnen verklaren. Wij lieten de film achter ons, en zochten uit wat zwarte gaten nu echt zijn. Professor Karel Van Acoleyen was onze gids.

Maquettes. Verbeelding op schaal

1 december 2014 — door Suzanne Grootveld & Michiel Geldof

Maquettes verschalen de wereld om ons heen, om deze vorm te kunnen geven. De brug van idee naar werkelijkheid. Met de bedoeling het publiek te overtuigen van haar schoonheid.

On the origin of

1 december 2014 — door Lotte Debrauwer

God mag dan misschien alwetend zijn, de gemiddelde student blijft onwetend over zijn eigen vierkante meter. Omdat God tot op heden weigerde die kennis met ons te delen, doen wij dat in Zijn plaats. Vandaag: de Neuzekesoorlog.

Partijonafhankelijkheid

1 december 2014 — door Thomas Jacobs

In de eerste Schamper van dit jaar vond u bij een artikel over de besparingen in het hoger onderwijs een kaderstukje. Daarin gaven de Gentse politieke studentenverenigingen in één zin hun mening over de besparingen. De vergelijking tussen de verenigingen en de nationale partijen in de kolom daarnaast, leidde echter tot boze telefoontjes naar de redactie. Is die vergelijking inderdaad uit de lucht gegrepen?

Who wants to live forever?

1 december 2014 — door Olivier Vander Bauwede & Simon Hoebeke

Van het mythische Elixir Vitae over Dorian Gray tot Doctor Who, sinds mensenheugenis is het eeuwige leven onderwerp van de menselijke fantasie en fascinatie. U hoeft het echter niet zo ver te zoeken. De echte sleutel tot het levensmysterie bevindt zich gewoon in uw moestuin. We spraken erover met Bart Braeckman, professor in de verouderingsfysiologie.

Edito

1 december 2014 — door Frédéric Piccavet

Wining without dining

1 december 2014 — door Nicolas Van Laere & Laura Massa

Als volleerde oenologen trokken we naar zes verschillende supermarkten om daar de goedkoopste wijnen te testen. Omdat we professionele ghetto bitches zijn, sorteren we ze hieronder volgens het SSSS-principe (See, Smell, Sip, Summarize) van duur naar goedkoop.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.