Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels uit Schamper 549

Schamper 549 verscheen op 15 december 2014 onder hoofdredactie van Frédéric Piccavet.

Bekijk deze Schamper in PDF-formaat

Bekijk deze Schamper op Issuu

"Jullie spelen in de kaart van rechts."

15 december 2014 — door Arno Vanhollebeke & Frédéric Piccavet

Ja, het stakingsrecht is een fundamenteel basisrecht van onze democratie. En zeker, dat recht heeft al tot heel wat maatschappelijke veranderingen geleid in het verleden. Maar mag dat recht absoluut worden uitgeoefend? Neen, aldus Paul De Grauwe. “Alle vrijheden zijn beperkt en de beperking is net de vrijheid van anderen.” Een gesprek met de hoogleraar emeritus en Vlaanderens machtigste vakbondsbons Rudy De Leeuw.

Boeken toe: de sluiting van De Kaft

15 december 2014 — door Tom De Maerschalck & Alexander Baert

Op 23 december sluit De Kaft, een van de laatste tweedehands boekenwinkels in Gent. De winkel gaat prat op zijn goede smaak in literatuur, geschiedenis en filosofie, maar bood eveneens platen en cd’s aan. Eigenaar Patrick De Groef werpt met ons een blik terug op het verleden.

Gebrekkig verstandig

15 december 2014 — door Pieterjan Schepens & Olivier Vander Bauwede

De examens! U zwoegt. U zweet. U sakkert. U komt terug in augustus. Dromerige visioenen van een slimmer bestaan drijven door uw hersenpan. Uw cursussen erin tegen de middag, een telefoonboek tegen het vieruurtje. Die mensen bestaan, toch?

Parkietenparadijs

15 december 2014 — door Laura Massa

Exotische vedertooien, varkens in pyjama en schalkse kinderblikken. Bij illustrator Carll Cneut kan het allemaal. De vermaarde kunstenaar laat u gewillig in zijn hoofd kijken op de expo ‘In my head’ in de Sint-Pietersabdij.

Cashen met je thesis?

15 december 2014 — door Tom Cassauwers & Laura Massa

De Vlaamse Scriptieprijs wordt elk jaar uitgedeeld aan goede scripties om ze van de vergetelheid te redden. Dit jaar duelleren de UGent en de KU Leuven om eeuwige glorie. Of toch voor een jaar.

Edito

15 december 2014 — door Frédéric Piccavet

Mens sana in corpore sano

15 december 2014 — door Pieter Gordts & Vanessa McClelland

Het is niet alleen de slogan van ’s lands grootste voetbalclub, maar ook het devies van Jan Bonnarens, hoofd van de sportvoorzieningen aan de UGent: studeren én sporten, het kan. Meer nog, het moet.

Waar is da feestje?

15 december 2014 — door Jonas De Schaut & Alexander Baert

De ene student spendeert zijn vrije tijd in de Overpoort, de andere blokt zich dag in dag uit kapot. Toch zijn er andere manieren om je extracurriculaire activiteiten in te vullen. Student-ondernemer zijn is daar een van.

"Wij zijn een tamelijk melancholische band"

15 december 2014 — door Brecht Vissers & Amelia Malfait

Neen, die EP van I will, I swear is er nog steeds niet. Jammer. Gelukkig zijn we hun drie eerste singles nog niet beu. De organische en spontane manier van werken hoor je, daarom is het niet erg dat we er nog eventjes langer op moeten wachten.

Achterklap

15 december 2014 — door Lei Lei Lau

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.