Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels uit Schamper 555

Schamper 555 verscheen op 11 mei 2015 onder hoofdredactie van Frédéric Piccavet.

Bekijk deze Schamper in PDF-formaat

Bekijk deze Schamper op Issuu

Glazen plafonds en mannenbastions

11 mei 2015 — door Simon Hoebeke, Esther Beeckaert & Arno Vanhollebeke

Who run the world? Girls? Dan toch steeds nog niet aan de Vlaamse universiteiten. Slechts één op vier professoren is een vrouw. Hoe hoger u op de hiërarchische ladder klimt, hoe meer u het testosteron in de neusgaten voelt kriebelen. This is (still) a man’s world, Mr. Brown.

Zin en onzin van het jobstudentenstatuut

11 mei 2015 — door Pieterjan Schepens & Koba Ryckewaert

Steeds meer studenten werken om in hun studies en levensonderhoud te voorzien. Het huidige systeem dat studentarbeid regelt, kan op heel wat kritiek rekenen. Het hervormen blijkt echter ook niet zo eenvoudig.

Slecht, en met u? - Studeren en depressie

11 mei 2015 — door Brecht Vissers, Koba Ryckewaert, Richard Heijn & Nicolas Van Laere

Leonard Cohen beschreef het zo mooi in Avalanche: misstap u op de lawine en zij bedekt heel uw ziel. Steeds meer jongeren hebben depressieve gedachten. En de studiedruk? Die blijft maar stijgen.

"Voor televisie moeten ze mij nooit vragen"

11 mei 2015 — door Laura Massa & Laetitia Mouton

Na de Biënnale in Venetië, de overzichtstentoonstelling Sculptures & Drawings in het S.M.A.K. en een eredoctoraat van de UGent, mogen wij naast haar zoontje bij Berlinde De Bruyckere op de schoot. “Ik sta studenten graag te woord,” lacht ze.

Hoaxerij en hocus pocus

11 mei 2015 — door Brecht Vissers & Olivier Vander Bauwede

U wordt constant beduveld, bedot en beetgenomen. Niet alleen zitten er soms maar zeven worstjes in een doosje van acht, maar ook de wetenschap is tegenwoordig niet meer te vertrouwen. Als het dat ooit al was.

Edito

11 mei 2015 — door Frédéric Piccavet

Het Loserstatuut

11 mei 2015 — door Vanessa McClelland

Naar de les gaan, blokken, af en toe bijklussen en dan nog tijd maken om zich in te zetten voor extracurriculaire activiteiten, dat is het leven van vele studenten. Godzijdank voor het bestaan van een bijzonder statuut... dat geen zak voorstelt!

Neutronenbommenstickers

11 mei 2015 — door Andries Rosseau & Olivier Vander Bauwede

De Organisation européenne pour la recherche nucléaire, of het CERN, bestaat ondertussen zo’n 65 jaar. In die jaren werd heel wat verwezenlijkt door duizenden gepassioneerde wetenschappers. En een deel van dat talent komt rechtstreeks uit onze universiteit.

Het nieuw elan van de studentenhuisvesting

11 mei 2015 — door Pieter De Smet, Brecht Vissers & Laetitia Mouton

Twee jaar na een serieuze opdoffer voor de Stad Gent, zit het studentenhuisvestigingsbeleid weer op de rails. De Gentse aanpak heeft haar eigen plan gekregen en enkele Vlaamse parlementsleden komen nu zelfs aanzetten met een conceptnota voor overkoepelende Vlaamse maatregelen. En dat allemaal voor uw stinkend kot.

Achterklap

11 mei 2015 — door Selin Bakistanli & Pieter Gordts

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.