Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels uit Schamper 561

Schamper 561 verscheen op 30 november 2015 onder hoofdredactie van Becht Vissers.

Bekijk deze Schamper in PDF-formaat

Bekijk deze Schamper op Issuu

Open je stall, man!

30 november 2015 — door Koba Ryckewaert & Maxim Lippeveld

Midden november streek Richard Stallman, oprichter van de Free Software Foundation, neer in Gent om een lezing te geven over Copyright versus Community. De Jezus van de Vrije Software had eerder die dag bitter weinig zin om het Woord te verkondigen.

Digitalisering aan de UGent

30 november 2015 — door Suzanne Grootveld & Koba Ryckewaert

Van kinderwieg tot het digitale tijdperk waarin we ons vandaag bevinden, onze generatie is samen met het internet groot geworden. Inmiddels is een wereld zonder het net niet meer in te beelden. Waar blijft onze geliefde universiteit in het tijdperk waarin de computer heerst?

"Ik wil niet dat Oogst een bron van frustratie wordt"

30 november 2015 — door Sofie Steenhaut & Adel Mouchalleh

Jozefien Van Beek en Frederik Willem Daem richtten bijna een jaar geleden ‘Oogst’ op. “Een tentoonstelling op papier die op elk moment bezocht en gelezen kan worden,” aldus de slogan die op elk nummer prijkt. Oogst is met andere woorden enkel op papier te lezen. Een persoonlijke keuze, zo blijkt, en een bold move in tijden van digitalisering.

Hydra: de mythe doorprikt

30 november 2015 — door Laetitia Mouton & Elise Onderdeur

Op het ogenblik van verschijnen van dit vodje, lanceert Zeus WPI een nieuwe versie van (U)Gentse App ‘Hydra’. Wij gaan na waarom de app tot op heden slechts de harten van een zevenkoppig gebruikerspubliek wist te veroveren.

Kunst in het digitale tijdperk

30 november 2015 — door Sofie Steenhaut & Marie Van Oost

Talloze filters leveren zelfs een foto van de kat van je buren duust likes op, en steeds meer musea springen op de digitale kar met een app. Is er nog wel sprake van authenticiteit of verliest kunst door die digitalisering aan waarde?

Als Devisch in het water

30 november 2015 — door Nicolas Van Laere & Elise Onderdeur

Is de hyperevolutie van medische ontwikkelingen zoals stamceltherapie en prenatale testen een goede zaak? Moeten we naast de mogelijkheden ook eens stilstaan bij de gevaren? Een gesprek met Ignaas Devisch, medisch filosoof bij de Universiteit Gent.

Edito

30 november 2015 — door Brecht Vissers

"Hier word je toch niet vrolijk van?"

30 november 2015 — door Laura Massa & Pieter Gordts

“Bereken de afgeleide van f(x) = 2 cos (3x) * sin (x)”, dat was wat we voorlegden in de vorige editie van Schamper. Zelf geen idee hoe daar aan te beginnen? Geen nood, u bent niet alleen! Uit recente peilingen bleek immers dat de mate waarin de eindtermen in de derde graad van het secundair gehaald worden alarmerend is. “Dit is een alarmbel voor ons onderwijs”, aldus professor Martin Valcke.

"Wantrouwen en onwetendheid zijn slechte raadgever"

30 november 2015 — door Laura Massa & Aaricia Lambrigts

Parijs en Brussel staan nog steeds in het teken van terreur die gelegitimeerd wordt in naam van de islam. Maar in welke mate mag dit geloof voor al het veroorzaakte leed verantwoordelijk gesteld worden? Wij gingen terug naar de bron met hoogleraar Arabistiek & Islamkunde Jo Van Steenbergen.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.