Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels uit Schamper 562

Schamper 562 verscheen op 14 december 2015 onder hoofdredactie van Brecht Vissers.

Bekijk deze Schamper in PDF-formaat

Bekijk deze Schamper op Issuu

"Het kastenstelsel is een westers construct"

14 december 2015 — door Koba Ryckewaert

Midden november ontving rector Anne De Paepe een klachtenbrief uit India, met als aanleiding een vermeende hate speech van professor Balagangadhara — Balu — Rao, van de Universiteit Gent. Op een congres aan de Universiteit van Hyderabad zou hij kastelozen beledigd hebben. Tijdens onze zoektocht naar duiding ontvouwde zich een conflict dat diep geworteld zit in het radarwerk van onze alma mater.

Bad men do what good men dream

14 december 2015 — door Laura Massa & Nicolas Van Laere

Toegegeven: sinds Hannibal Lecter weet iedereen ongeveer wat een psychopaat is. Maar het beeld dat we opgedragen krijgen van Hollywood blijkt niet steeds accuraat. We lieten ons onderzoeken door psychiater en hoogleraar Kurt Audenaert (UGent).

Have yourself a Chewie Christmas

14 december 2015 — door Sofie Steenhaut, Shauni De Gussem, Brecht Vissers & Wouter De Rycke

Kerstlichtjes in de bomen. Kerstmarkten met hun kraampjes. Maar nee, jij kan niet, want het is blok. Daarom selecteerden wij voor u de leukste kerstfilms om u eraan te herinneren welk deel van het jaar u altijd moet missen. Lees: bekijk de volgende films, omdat alles altijd beter is dan blokken.

#FeesMustFall

14 december 2015 — door Koba Ryckewaert

Afgelopen semester werd Zuid-Afrika gekenmerkt door studentenprotesten. Wat begon als een reeks kleine protesten aan verschillende universiteiten, culmineerde midden oktober tot een nationale protestbeweging die haar pijlen mikte op de verhoging van de collegegelden.

Dertig jaar studenten aan de top

14 december 2015 — door Elise Onderdeur & Marije De Decker

Hiep hiep hoera, de Gentse Studentenraad viert feest! Dit jaar blaast het overkoepelend overlegplatform voor studenten dertig kaarsjes uit en dat mag gevierd worden. Maar wat hebben die dertig jaar veranderd voor de Gentse student en hoe kijkt de studentenraad hier zelf tegenaan?

Sleigh my name, sleigh my name

14 december 2015 — door Laura Massa

Glühwein, schnaps, of is chocomelk meer uw ding? Alle zoets en lekkers is nog tot na het nieuwe jaar te proeven op en rond de Korenmarkt. Dat u na dit decadente semester geen cent meer hebt, hoeft dus geen probleem te zijn.

't Is gebeurd!

14 december 2015 — door Yob Hillewaert

De carrière van Thomas Huyghe kwam in 2015 in een stroomversnelling te zitten. Hij begon in januari te werken voor Woestijnvis, waar hij stilaan bekend raakt als opvolger van Erik Van Looy. Zijn carrière zit duidelijk in The Loft.

Achterklap

14 december 2015 — door Selin Bakistanli

Beter blokken

14 december 2015 — door Brecht Vissers

21 december. Je scheurt nu pas dat plastiekje van je reader. Je buigt nederig het hoofd aan je bureau. Het is toch veel meer dan gedacht. De cafeïnevoorraad is gelukkig aangevuld. Een boom zwaait naar je vanuit je raam. Haha, dag boom! Neen, geen tijd. Je moet nu studeren. Nu of nooit.

Column

14 december 2015 — door Bos Goderis

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.