Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels uit Schamper 564

Schamper 564 verscheen op 29 februari 2016 onder hoofdredactie van Brecht Vissers.

Bekijk deze Schamper in PDF-formaat

Bekijk deze Schamper op Issuu

Chicks for money and nothing for free

29 februari 2016 — door Marie Van Oost & Yob Hillewaert

Noem ze gerust echte venten, de jongens van het populaire theaterstuk ‘Chicks for money and nothing for free’. Gilles De Schryver, Arend Pinoy, Oliver Roels, Robrecht Vanden Thoren en Hendrik Van Doorn drinken Cara op het podium en zijn duidelijk fan van Dire Straits. What’s not to like?

Who lost Korea?

29 februari 2016 — door Emilie Devreese, Arthur Joos & Eva Christiaens

Sinds vorig academiejaar heeft de Universiteit Gent er een nieuwe campus bij. Niet in Gent, wel in Zuid-Korea. Een grote investering, maar na een jaar blijken de slaagcijfers aan de Ghent University Global Campus (GUGC) bijzonder laag te liggen. De investering waard? Een overzicht van het project.

Zijn mannen weldra overbodig?

29 februari 2016 — door Elise Onderdeur & Esther Beeckaert

“Ik kan perfect zonder man”, een leugen die menig vrouw vaak in de mond neemt. Toch schuilt er steeds meer waarheid in, althans volgens verschillende wetenschappers van de Universiteit Gent die zicht krijgen op een nieuwe doorbraak inzake kunstmatige bevruchting. De nieuwe techniek, waarbij zaad- en eicellen afgeleid worden uit een somatische cel zoals een huidcel biedt niet alleen hoop voor onvruchtbare koppels, maar ook voor homoseksuelen en oude vrijsters met kinderwens. Yeah, science, Bitch!

Innoversity: utopia of reality?

29 februari 2016 — door Adel Mouchalleh & Elena De Bacquer

Met veel tralala werd de Innoversity Challenge vorig semester aangekondigd. Hunger Games-gewijs geraakten tien teams door de selectieprocedures, en makkelijker wordt het niet. “Ze zitten nog in een preselectie, het echte werk zal pas later komen.”

Orwell’s Vertical Farm

29 februari 2016 — door Koba Ryckewaert & Elise Onderdeur

Een groot deel van ons, studenten die hun hart verloren hebben aan de Gentsche Innenstadt, zullen hier blijven hangen. Wereldwijd trekken meer en meer mensen naar de stad, en tot nu toe namen onze voedselbronnen niet echt deel aan deze migratie. Vertical Farming wil daar een eind aan maken, door te doen wat een stad met de bewoners ook doet: opstapelen, die handel.

Hervorming van het bijzonder statuut

29 februari 2016 — door Jolan Paredis & Lieselot Le Comte

Het bijzonder statuut helpt veel studenten met een functiebeperking of wanneer het studentenwerk wordt gecombineerd met extra werk van buiten de universiteit. Ook veel studentenvertegenwoordigers vallen hieronder. Zal het nietszeggende stukje papier dan eindelijk afdwingbare voordelen bieden?

Interieur inferieur?

29 februari 2016 — door Laetitia Mouton, Laura Massa, Lieselot Le Comte & Arthur Joos

Het oog wil ook wat. Nee, deze keer gaat het niet over uw fascinatie voor die ene blonde deerne op de tweede rij, maar over wonderschone pareltjes die achter Gentse gevels schuilgaan. Wat gebeurt er met authentieke interieurs na hun glorietijd? Krijgen ze een tweede leven of worden ze genadeloos buitengekeild?

Srebrenica, in stilte vergeten

29 februari 2016 — door Koba Ryckewaert

In 1995 vond in Srebrenica (Bosnië) de grootste genocide plaats in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Fotograaf Johannes De Bruycker en journalist Kasper Goethals brengen de verhalen uit die stad naar Gent, van 3 tot 6 maart in de Zebrastraat.

Fjord focus

29 februari 2016 — door Elena De Bacquer

Roering, ophef en een beetje consternatie in Noorwegen, waar een boorproject werd goedgekeurd dat opnieuw een fjord tot stortplaats voor chemisch afval zal maken. Bij gebrek aan Wøuter Deprez zetten vooral studenten hun schouders onder het protest en bezetten ze al enkele dagen de site.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.