Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

374

Doctorin' the tardis

22 november 1999 — door The Daleks

Eenieder die ook maar een beetje in filosofie is geïnteresseerd, kent vast wel de paradoxen van Zeno. Denken we maar aan deze van de Griekse (Atheense) held Achilleus en de schildpad. Volgens Zeno kan Achilleus de schildpad nooit inhalen indien deze een zekere voorsprong (bv.. 10 passen) heeft. Een gelijkaardige paradox ontdekten wij bij het bekijken van de Dr. Who special op BBC 2. De Daleks ­een kruising van wasmachines en jukeboxen op wielen- worden aanzien voor de grootste bedreiging van ons universum. Maar ze kunnen geen trappen beklimmen, waar is dan de dreiging ? Ren een trap op en je bent veilig. Deze paradox werd in de jaren tachtig opgelost. Die van Zeno is nog steeds omstreden.

Allemaal Indiaan

22 november 1999 — door bart Cosyns

Na producties als “Mijn Blackie”, “Moeder en kind” en “Bernadetje”, brengt Victoria in dezelfde trant ‘Allemaal Indiaan’. Een tragikomische afbeelding van het leven aan de rand van de maatschappij.

Vrouwen & Wetenschap

22 november 1999 — door Jarno Van de Walle

Is Sabine Hadedooren voor u dé wetenschapsvrouw van de 20ste eeuw? Surf dan snel naar www.physics.ucla.edu/~cwp vooraleer u helemaal mottig wordt. U zal zien: de wetenschap herbergt véle vrouwen. Het zijn stuk voor stuk vrouwen die hebben moeten vechten voor erkenning. Reeds duizenden jaren duurt de strijdŠ: dit zijn de ‘martelaressen van de wetenschap’.

In de bijbel lopen ook hoeren rond

22 november 1999 — door Bart Aerts

Vrij Huwelijk

22 november 1999 — door Bart Cosyns

Nobelprijswinnaar Dario Fo’s Vrij Huwelijk is één van zijn meest beroemde en geestige toneelstukken. Wordt dit stuk gebracht door een klein, maar geïnspireerd gezelschap als dat van Arca, dan heeft dit onvermijdelijk een onderhoudende, aangename avond tot gevolg.

Sabam-taks bestaat niet!

22 november 1999 — door Tim F. Van der Mensbrugghe

In een vorig artikel over SABAM (Schamper 372) werd steen en been geklaagd over het feit dat een SABAM-taks Vlaanderen verschrikkelijk zou teisteren. Toen moesten we het echter stellen zonder een reactie van SABAM, maar na lang wachten is er nu toch eindelijk een e-mailtje van de pr-man van SABAM, Jean-Pierre Desmet, op onze redactie aanbeland. Bleek dat we niet mochten spreken van een ‘taks’...

Geen nieuwe talencombinaties!

22 november 1999 — door Judit Verstraete

8 1/2 Women

22 november 1999 — door JB

Naar aanleiding van het filmfestival en zijn nieuwe film, werd in Gent een tentoonstelling gehouden van artistieke duizendpoot Peter Greenaway. Over de tentoonstelling kon u alles lezen in de vorige editie van Schamper. Wij hebben ons tot doel gesteld de nieuwe Greenaway te bespreken.

Therapy? Op doktersvoorschrift

22 november 1999 — door Maartje Braeckman

Onze huispsycholoog raadpleegde ons vorige week nog. Hij wou weten of we via onze nietszeggende inleidingen en bijhorende teksten iets probeerden uit te drukken, een onverwerkt jeugdtrauma bijvoorbeeld. Na de brave, overwerkte man enkele rustige uurtjes te hebben geschonken. (we bonden hem vast en lieten hem achter in de kelders van De Brug), keerden wij terug naar onze dagtaak, zijnde het schrijven van totaal nutteloze inleidingen bij al even nutteloze artikels. Zoals dit bijvoorbeeld.

Studeren & Topsport

22 november 1999 — door Maartje Braeckman

Kiezen is voor iedereen moeilijk. Bij de keuze van de studierichting zullen waarschijnlijk velen onder ons voor dilemma’s hebben gestaan . Maar nog moeilijker is het om te kiezen tussen studeren en topsport. Het is weinig vanzelfsprekend om een van beide uit te stellen tot later. Zowel topsport als studies zijn veeleisend en eisen resultaten op redelijk korte termijn, meestal tussen de leeftijd van18 en 25 jaar. Gelukkig voor de topsporters onder ons bestaat er zoiets als het topsportstatuut.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.