Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

374

Depressies in Rouge Baiser: de Pien-factor

22 november 1999 — door Barbara Debuschere & David De Wolf

Als weergod daalde hij neer op ons lapje aarde en nu kan hij zich de grootvader van weermannetje Frank en weervrouwtje Sabine noemen. Bijna veertig jaar lang maakte hij letterlijk het mooie weer. En als de atmosferische capriolen daar niet bij wilden helpen, liet Vadertje Weer de zon schijnen in menig Vlaams hart met een grap en een grol. Zijn vette knipoog deed de pijn van ons kikkerweer vergeten.

Kunst verenigt humaan en exact

22 november 1999 — door Judit Verstraete

Op initiatief van het S.M.A.K. werkten de Hogeschool Gent en de RUG samen een opleidingsproject uit rond het behoud en beheer van actuele kunst. Het resultaat is de posthogeschoolvorming “Behoudsmedewerker, Patrimonium Consultant Agent” die vorige maand van start ging. We vroegen meer uitleg over deze gloednieuwe opleiding aan ir. Patricia Vervenne, anchorvrouw en externe coördinator van het project.

Interview Andries Verspeeten

22 november 1999 — door Maartje Braeckman

In de beste Jamberstraditie gingen we op zoek naar antwoorden op de wie-,wat-,waarom-vragen bij een student-topsporter zelf. We vonden Andries Verspeeten; een wielrenner die zijn sport combineert met studies Oost-Europese Talen & Culturen.

Doctorin' the tardis

22 november 1999 — door The Daleks

Eenieder die ook maar een beetje in filosofie is geïnteresseerd, kent vast wel de paradoxen van Zeno. Denken we maar aan deze van de Griekse (Atheense) held Achilleus en de schildpad. Volgens Zeno kan Achilleus de schildpad nooit inhalen indien deze een zekere voorsprong (bv.. 10 passen) heeft. Een gelijkaardige paradox ontdekten wij bij het bekijken van de Dr. Who special op BBC 2. De Daleks ­een kruising van wasmachines en jukeboxen op wielen- worden aanzien voor de grootste bedreiging van ons universum. Maar ze kunnen geen trappen beklimmen, waar is dan de dreiging ? Ren een trap op en je bent veilig. Deze paradox werd in de jaren tachtig opgelost. Die van Zeno is nog steeds omstreden.

Allemaal Indiaan

22 november 1999 — door bart Cosyns

Na producties als “Mijn Blackie”, “Moeder en kind” en “Bernadetje”, brengt Victoria in dezelfde trant ‘Allemaal Indiaan’. Een tragikomische afbeelding van het leven aan de rand van de maatschappij.

Vrouwen & Wetenschap

22 november 1999 — door Jarno Van de Walle

Is Sabine Hadedooren voor u dé wetenschapsvrouw van de 20ste eeuw? Surf dan snel naar www.physics.ucla.edu/~cwp vooraleer u helemaal mottig wordt. U zal zien: de wetenschap herbergt véle vrouwen. Het zijn stuk voor stuk vrouwen die hebben moeten vechten voor erkenning. Reeds duizenden jaren duurt de strijdŠ: dit zijn de ‘martelaressen van de wetenschap’.

In de bijbel lopen ook hoeren rond

22 november 1999 — door Bart Aerts

Vrij Huwelijk

22 november 1999 — door Bart Cosyns

Nobelprijswinnaar Dario Fo’s Vrij Huwelijk is één van zijn meest beroemde en geestige toneelstukken. Wordt dit stuk gebracht door een klein, maar geïnspireerd gezelschap als dat van Arca, dan heeft dit onvermijdelijk een onderhoudende, aangename avond tot gevolg.

Sabam-taks bestaat niet!

22 november 1999 — door Tim F. Van der Mensbrugghe

In een vorig artikel over SABAM (Schamper 372) werd steen en been geklaagd over het feit dat een SABAM-taks Vlaanderen verschrikkelijk zou teisteren. Toen moesten we het echter stellen zonder een reactie van SABAM, maar na lang wachten is er nu toch eindelijk een e-mailtje van de pr-man van SABAM, Jean-Pierre Desmet, op onze redactie aanbeland. Bleek dat we niet mochten spreken van een ‘taks’...

Geen nieuwe talencombinaties!

22 november 1999 — door Judit Verstraete

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.