Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

430

Man Scheert Baard

7 maart 2005 — door Axel De Backer

Gedurende de hele maand maart organiseert het Huis van Alijn wekelijks een les “scheren met klassiek scheermes”. Zij die hunkeren naar de jolige tijd van weleer, toen scheermessen nog voornamelijk gehanteerd werden door overdadig besnorde barbiers in plaats van berbers met een doorzichtig pubersnorretje, kunnen hun hartje ophalen.

Studeren met een handicap

7 maart 2005 — door Dries Vrijders

Als gehandicapte medemens hoef je tegenwoordig niet meer kleumend in een kerkportaal om aalmoezen te bedelen. Een handicap hoeft je zelfs niet meer van hogere studies weg te houden. Sinds 1991 kan je terecht bij de BSH, de Begeleidingsdienst voor Studenten met een Handicap. Die overspant zowel de UGent, de studenten van de Gentse Hogescholen en sinds 2004 ook de Hogeschool West-Vlaanderen.

Marketing

7 maart 2005 — door Rien Emmery

Academisch onderzoek naar cocaïnegebruik

7 maart 2005 — door Simon Calcoen & Rien Emmery

Cocaïne. Je kent het waspoederachtige goedje wel. Het vertoont veel gelijkenissen met peper: je krijgt er ook zo´n wee gevoel van in de neus en vroeger was het ook onbetaalbaar. Een studie van de UGent over de democratisering van cocaïne deed vorig maand heel wat stof opwaaien, zelfs tot op het niveau van de nationale politiek.

Marc De Clercq bijna rector

7 maart 2005 — door Tim F. Van der Mensbrugghe

Rector André De Leenheer is aan zijn laatste maanden bezig als de baas van de universiteit. Op 22 maart wordt zijn opvolger verkozen. Huidig vice-rector Marc De Clercq wordt het meest gehoord als zijn opvolger. Doch, De Clercq laat zijn hoofd nog niet op hol slaan.

Wankele erecties

7 maart 2005 — door Tim F. Van der Mensbrugghe & Stefaan Duc

De Gentse inboorlingen zijn trots op de Boekentoren. De academische erectie staat al jaren op instorten, maar dat dondert blijkbaar niet. Alleen Gentenaars kunnen tevreden zijn met een stuk schroot dat staat te trillen op zijn fundamenten. Of zoals ze het in de Muide zeggen: “�Wijf, kè mijn kluten volgezupen, mijn fluite stoa su wankel oas iets, ma ‘k bender vrie content mee en goa ´k ui subiet ne kier goe in al ui goaten pakken.”

Vera Drake

7 maart 2005 — door Wim Van Lancker

Wet de kleerhangers en laat aanrukken dat zeepsop! Vera Drake handelt over abortus ten tijde van het oerconservatieve Groot-Brittanië van de jaren vijftig.

Dertig jaar eigenzinnige geschiedenis van Schamper

7 maart 2005 — door Maarten De Gendt

Schamper, het eigenzinnige studentenblad van de Gentse universiteit, heeft sinds haar ontstaan in 1975 al meer dan 400 edities uitgebracht. Het blad dat ooit begon als een project van een kleine groep progressieve studenten, kan inmiddels terugblikken op een turbulent verleden, met inbeslagnames, verschijningsverboden en een gestolen oplage. In het volgende artikel – dat in drie delen in Schamper zal verschijnen – komen enkele van de meest memorabele feiten uit de geschiedenis van Schamper aan bod.

De magie van de Cardanas

7 maart 2005 — door Gert Boel

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.