Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

561

Open je stall, man!

30 november 2015 — door Koba Ryckewaert & Maxim Lippeveld

Midden november streek Richard Stallman, oprichter van de Free Software Foundation, neer in Gent om een lezing te geven over Copyright versus Community. De Jezus van de Vrije Software had eerder die dag bitter weinig zin om het Woord te verkondigen.

Digitalisering aan de UGent

30 november 2015 — door Suzanne Grootveld & Koba Ryckewaert

Van kinderwieg tot het digitale tijdperk waarin we ons vandaag bevinden, onze generatie is samen met het internet groot geworden. Inmiddels is een wereld zonder het net niet meer in te beelden. Waar blijft onze geliefde universiteit in het tijdperk waarin de computer heerst?

"Ik wil niet dat Oogst een bron van frustratie wordt"

30 november 2015 — door Sofie Steenhaut & Adel Mouchalleh

Jozefien Van Beek en Frederik Willem Daem richtten bijna een jaar geleden ‘Oogst’ op. “Een tentoonstelling op papier die op elk moment bezocht en gelezen kan worden,” aldus de slogan die op elk nummer prijkt. Oogst is met andere woorden enkel op papier te lezen. Een persoonlijke keuze, zo blijkt, en een bold move in tijden van digitalisering.

Hydra: de mythe doorprikt

30 november 2015 — door Laetitia Mouton & Elise Onderdeur

Op het ogenblik van verschijnen van dit vodje, lanceert Zeus WPI een nieuwe versie van (U)Gentse App ‘Hydra’. Wij gaan na waarom de app tot op heden slechts de harten van een zevenkoppig gebruikerspubliek wist te veroveren.

Kunst in het digitale tijdperk

30 november 2015 — door Sofie Steenhaut & Marie Van Oost

Talloze filters leveren zelfs een foto van de kat van je buren duust likes op, en steeds meer musea springen op de digitale kar met een app. Is er nog wel sprake van authenticiteit of verliest kunst door die digitalisering aan waarde?

Als Devisch in het water

30 november 2015 — door Nicolas Van Laere & Elise Onderdeur

Is de hyperevolutie van medische ontwikkelingen zoals stamceltherapie en prenatale testen een goede zaak? Moeten we naast de mogelijkheden ook eens stilstaan bij de gevaren? Een gesprek met Ignaas Devisch, medisch filosoof bij de Universiteit Gent.

Edito

30 november 2015 — door Brecht Vissers

Schamperlab: In hogere sferen

30 november 2015 — door Andries Rosseau & Nicolas Van Laere

Heb je altijd al eens willen hallucineren, maar vind je LSD net wat te kinky (en nogal illegaal)? Wil je jouw brein stimuleren om actiever of net slaperig te zijn? Ooit al eens jouw droomwereld actief willen bouwen en daarbij je eigen onderbewustzijn verkennen? Dan is deze Schamperlab net iets voor jou! Feest!

On The Origin Of

30 november 2015 — door Pieterjan Schepens

God mag dan misschien alwetend zijn, de gemiddelde student blijft onwetend over zijn eigen vierkante meter. Omdat God tot op heden weigerde die kennis met ons te delen, doen wij dat in zijn plaats. Vandaag: het Boerekot.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.