Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels door Adel Mouchalleh

Axolotl als huisdier

10 oktober 2016 — door Adel Mouchalleh & Axel De la Marche

‘Huisdieren niet toegelaten.’ Een zinnetje dat in menig huurcontract staat, maar dat nogal vaak “per ongeluk” over het hoofd wordt gezien. Sommigen doen het wellicht omdat ze hun beestje niet kunnen missen, anderen voor de adrenalinerush die gepaard gaat met het breken van de regels. Sommigen houden het op Meneer Snoezels de siamese kat, anderen zoeken het exotischer op.

Vluchtelingen aan de UGent

26 oktober 2016 — door Adel Mouchalleh, Veera Voordeckers & Aaricia Lambrigts

In 2015 registreerde de Dienst Vreemdelingenzaken 35 476 asielaanvragen. Een kleine 61% van die aanvragen werd erkend. Vervolgens gaan velen werken of studeren. Geen gemakkelijke opgave. Aan de Universiteit Gent zijn er initiatieven om toekomstige studenten te begeleiden.

Het Getal

26 oktober 2016 — door Adel Mouchalleh

Talent uit Gent | Zwoltopia

9 mei 2016 — door Adel Mouchalleh

Onze redactie selecteert voor u een jonge artiest uit Gent die naarstig verder timmert om de grote K voor zijn kunst te krijgen. Deze week: Jeroen Van Zwol van Zwoltopia.

Innoversity: utopia of reality?

29 februari 2016 — door Adel Mouchalleh & Elena De Bacquer

Met veel tralala werd de Innoversity Challenge vorig semester aangekondigd. Hunger Games-gewijs geraakten tien teams door de selectieprocedures, en makkelijker wordt het niet. “Ze zitten nog in een preselectie, het echte werk zal pas later komen.”

Overpoort autovrij

15 februari 2016 — door Adel Mouchalleh & Eva Christiaens

Eind deze maand zal de Gentse gemeenteraad het nieuwe circulatieplan, dat vanaf 3 april 2017 van kracht zal zijn, goedkeuren. Dat plan is een onderdeel van het mobiliteitsplan, waarvan de grote lijnen in september al op een fiat van de gemeenteraad konden rekenen. In de Overpoortstraat kan het plan op veel steun rekenen bij de talrijke horecazaken, terwijl het veel woede opwekt bij de kleine groep handelaars die er ook actief zijn.

Durf Verbeteren

15 februari 2016 — door Adel Mouchalleh, Suzanne Grootveld & Sarah Van Meel

Na onze berichtgeving inzake het psychosociaal welzijn van werknemers aan de Universiteit Gent (zie het artikel ‘Durf Pesten’ in editie 553) is het een en ander veranderd aan onze universiteit. Er wordt hard gewerkt aan het welzijnsbeleid, maar we zijn er nog niet helemaal.

Durf Verbeteren

15 februari 2016 — door Adel Mouchalleh, Suzanne Grootveld & Sarah Van Meel

Na de berichtgeving van vorig jaar over het psychosociaal welzijn van de werknemer aan de UGent (zie het artikel ‘Durf Pesten’_, red.) is het een en ander veranderd aan onze universiteit. Er wordt hard gewerkt aan het welzijnsbeleid, maar we zijn er nog niet.

"Ik wil niet dat Oogst een bron van frustratie wordt"

30 november 2015 — door Sofie Steenhaut & Adel Mouchalleh

Jozefien Van Beek en Frederik Willem Daem richtten bijna een jaar geleden ‘Oogst’ op. “Een tentoonstelling op papier die op elk moment bezocht en gelezen kan worden,” aldus de slogan die op elk nummer prijkt. Oogst is met andere woorden enkel op papier te lezen. Een persoonlijke keuze, zo blijkt, en een bold move in tijden van digitalisering.

Kort

30 november 2015 — door Adel Mouchalleh

Harry Potter and the Cursed Child: een dubbelrecensie

14 augustus 2016 — door Shauni De Gussem & Adel Mouchalleh

We did our waiting! 12 years of it! In Azkaban! Of toch de volle 9 jaar. In onze zetel met de zeven boeken en acht films rondom ons. En nu eindelijk een vervolg! De meningen over de sequel lopen sterk uiteen. Ook op onze redactie. Daarom, hier een YASSS-recensie en een NOPE-recensie.

Home sweet Home?

3 december 2015 — door Adel Mouchalleh

“Durf Denken ... maar zwijg” staat te lezen op de Facebook-pagina van het Home Konvent (HK), de studentenorganisatie die zich bezig houdt met de waarborg, beheer van de sfeer en sociale cohesie op de homes van de Universiteit Gent. Met een lang bericht wil het HK protesteren tegen het voorstel over de afschaffing van cantussen en fuiven op de homes, en de inperking van de andere activiteiten tot ten laatste 12 uur ‘s nachts.

De helse tocht naar Europa

24 september 2015 — door Adel Mouchalleh

De zomer van 2015 zal de geschiedenis ingaan als de zomer van de vluchtelingen. Duizenden lieten hun hebben en houden achter om het conflict in hun thuisland te ontvluchten. Naast de boottocht over de Middellandse Zee is de zogenaamde Balkanroute een van de belangrijkste wegen die de vluchtelingen gebruiken om hun eindbestemming in Europa te bereiken.

"Ze gaan de verkeerde richting uit!"

24 augustus 2015 — door Adel Mouchalleh

Atheïsten, gelovigen en alles wat ertussen ligt zijn het erover eens. Zelfs de joden, christenen en moslims zijn gestopt met hun onderlinge conflicten om een oplossing te vinden voor deze ramp. Jawel, beste lezer, de grootste ramp aller tijden heeft zich aangekondigd. Het gaat niet over de herexamens. Ook niet over de storm die ons land teistert. Het is erger dan dat ...

Gent Jazz | Dag 3

13 juli 2015 — door Adel Mouchalleh

Het eerste deel van Gent Jazz werd op de derde dag afgesloten. Dé publiekstrekkers bij uitstek waren Lady Gaga en Tony Bennett, al was de rest ook de moeite waard. Het Jazzfestival, deze keer door de ogen van een leek.

On The Origin Of

16 november 2015 — door Adel Mouchalleh

God mag dan misschien alwetend zijn, de gemiddelde student blijft onwetend over zijn eigen vierkante meter. Omdat God tot op heden weigerde die kennis met ons te delen, doen wij dat in zijn plaats. Vandaag: het Gentse tramnetwerk.

Maak je geen illusies

16 november 2015 — door Adel Mouchalleh & Koba Ryckewaert

Trouwe volgelingen zullen weten dat Maarten Boudry, wetenschapsfilosoof en enfant terrible aan de UGent, ongeveer even frequent in Schamper staat als ongepaste nazireferenties. Nie wieder, denken ze vast. Maar nu schreef Boudry een boek, dus we mogen.

Petra en de Vos: een hormonaal sprookje

2 november 2015 — door Koba Ryckewaert & Adel Mouchalleh

De Panoramareportage over hormoonverstoorders deed begin oktober heel even wat stof opwaaien, maar dat ging even snel weer liggen. Terecht, of stevenen we onbezorgd op een nieuw wereldwijd gezondheidsschandaal af?

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.