Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels door Andries Rosseau

Geen pijn voor ons proefkonijn

10 oktober 2016 — door Andries Rosseau & Joline Vermeulen

Dierproeven: ethisch verantwoord of niet? Een consensus bereiken blijkt verschrikkelijk moeilijk. Spelen ze nog steeds een onvermijdelijke rol in ons hedendaags onderzoek, of worden ze langzaamaan voorbijgestreefd door nieuwe methodes?

Sense, what else?

10 oktober 2016 — door Andries Rosseau

Van alpaca’s tot zebravisjes, alle beestjes zijn persoonlijke vrienden van Sense, de studentenvereniging die zich vol overgave inzet voor het welzijn van dieren. Vorige week hielden ze hun openingsavond en Schamper ging eens een kijkje nemen.

Ontwerp zelf uw Gent

25 april 2016 — door Andries Rosseau, Marie Van Oost & Eva Christiaens

Gent heeft een verleden en waarschijnlijk ook een toekomst – als er geen vat chemicaliën ontploft op de Sterre. Om een idee te krijgen van hoe die toekomst eruit ziet, mochten Gentenaars hun fantasie de vrije loop laten. Leuk, jammer dat de toekomst nog zo veraf is.

Pounding pounding techno

11 april 2016 — door Andries Rosseau & Shauni De Gussem

Do you know where your teenager is at five o’clock in the morning? Drugs, dirty dancing, and pounding technomusic. Maar dat is allemaal geen probleem, want hun lever wordt binnenkort toch bionisch vervangen en hun zelfrijdende auto brengt hen veilig thuis nadat ze een telepathisch berichtje stuurden om te zeggen dat ze zeker oké zijn.

Gendoping

29 februari 2016 — door Suzanne Grootveld & Andries Rosseau

In het tijdperk van zwaarden en sandalen, waar de dieren nog goden waren en de rivieren nog konden spreken, kende men ook al ‘magische’ kruiden en paddenstoelen die lichaamsbevorderend werkten. Sindsdien is de mens niet meer gestopt met zoeken naar betere pepmiddelen die we tegenwoordig kennen als doping.

Nacht van de verlichting

14 december 2015 — door Olivier Vander Bauwede & Andries Rosseau

Voor het tweede jaar op rij vierden vrije gedachten hoogtij in de vorm van een ideeënfestival, de Nacht Van de Vrijdenker. Onder de maneschijn kwamen denkers uit allerlei vakgebieden samen om er filosofische thema’s in een ander daglicht te laten zien.

Schamperlab: In hogere sferen

30 november 2015 — door Andries Rosseau & Nicolas Van Laere

Heb je altijd al eens willen hallucineren, maar vind je LSD net wat te kinky (en nogal illegaal)? Wil je jouw brein stimuleren om actiever of net slaperig te zijn? Ooit al eens jouw droomwereld actief willen bouwen en daarbij je eigen onderbewustzijn verkennen? Dan is deze Schamperlab net iets voor jou! Feest!

Technologie ten strijde

2 november 2015 — door Andries Rosseau

De klimaatproblematiek is nog steeds een heet kooltje waar vele schakels hun verantwoordelijkheid in moeten nemen. Hier enkele innovatieve ideeën die mee helpen strijden tegen te warme voetjes.

Voorwaarts, Mars!

19 oktober 2015 — door Andries Rosseau & Olivier Vander Bauwede

Met de recente mediastorm over stromend water op de rode planeet en vervolgens het Hollywoodsucces van The Martian is er geen twijfel meer: Mars is hot, en dat ondanks haar gemiddelde temperatuur van min 60 graden celsius. Alle nerdy facts over Mars die u altijd al wilde weten, leest u hier.

Iedereen gezond

19 oktober 2015 — door Andries Rosseau & Aaricia Lambrigts

Over de invoering van de ‘suikertaks’, waarmee de Vlaamse Regering het gebruik van frisdranken wil beperken, is nog lang het laatste niet gezegd. Wij wogen de pro’s en de contra’s af van een taksenbeleid.

Neutronenbommenstickers

11 mei 2015 — door Andries Rosseau & Olivier Vander Bauwede

De Organisation européenne pour la recherche nucléaire, of het CERN, bestaat ondertussen zo’n 65 jaar. In die jaren werd heel wat verwezenlijkt door duizenden gepassioneerde wetenschappers. En een deel van dat talent komt rechtstreeks uit onze universiteit.

Balthazar - Thin Walls

14 april 2015 — door Andries Rosseau

Na een succesvolle Europese tour vorig jaar was het heel even stil rond Balthazar, een van dé Belgische muzieksensaties van het afgelopen decennium. De mediastilte was gelukkig maar van korte duur, want hun derde album, Thin Walls, is er en rolt als foorhete broodjes over de toonbank.

Liefde vol lente

20 april 2015 — door Andries Rosseau

Aangezien het lente is en de zon verschrikkelijk kriebelde, had ondergetekende zin om eens wat anders te schrijven. Bij deze nemen we u mee op een kleine wandeling doorheen een bijna volledig fictief park en dito verhaal. Dit alles doorspekt met de nodige wetenschappelijke knipogen natuurlijk.

Everybody was Kung Fu fighting

30 maart 2015 — door Andries Rosseau

In een wereld waarin wetenschap als rasechte kruisvaarder waarheid van bullshit scheidt, is vaak weinig plaats meer voor oosterse tradities en hun mystieke aura. Toch is veel ervan vandaag nog steeds nuttig en toepasbaar.

Reasonable doubt

13 maart 2015 — door Lei Lei Lau & Andries Rosseau

In samenwerking met Het Denkgelag, nodigde TEDxGhent gisteren vier sprekers uit in de prachtige Miry Concertzaal. Ze spuiden hun gepeperde mening over zaken zoals ons absurde brein, de nakende wereldhervorming door robots en waarom ongelijk hebben goed voor je is.

Het Intelligente Broodroostertje

16 maart 2015 — door Brecht Vissers & Andries Rosseau

A long time ago in a galaxy far, far away waren er al droids die op (en vooral naast) stinkende hippiejedi’s moesten schieten. Artificiële intelligentie kan zelfs in de Star Warsprequels, maar hoe ver staan wij nog van hyperintelligente machines?

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.