Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels door Arno Vanhollebeke

Glazen plafonds en mannenbastions

11 mei 2015 — door Simon Hoebeke, Esther Beeckaert & Arno Vanhollebeke

Who run the world? Girls? Dan toch steeds nog niet aan de Vlaamse universiteiten. Slechts één op vier professoren is een vrouw. Hoe hoger u op de hiërarchische ladder klimt, hoe meer u het testosteron in de neusgaten voelt kriebelen. This is (still) a man’s world, Mr. Brown.

Associaties 2.0?

20 april 2015 — door Frédéric Piccavet & Arno Vanhollebeke

Hogescholen en universiteiten moeten beter leren samenwerken. Zeker nu ze krap bij kas zitten. Kunnen associaties, die ooit dienden om hogeschoolopleidingen te integreren in de universiteit, zichzelf heruitvinden of verworden ze tot wat ze vandaag al lijken te zijn: een lege doos?

Jarenlang contractueel wanbeleid aan UGent

28 maart 2015 — door Arno Vanhollebeke, Simon Hoebeke, Fabrice Luyckx & Thomas D'hiet

Universiteit Gent verdient een onvoldoende voor arbeidsrecht. Onwettige contracten, niet-toegekende pensioenrechten en discriminatie tussen werknemers. “De UGent maakt haar eigen arbeidsreglement”, klinkt het.

Jarenlang contractueel wanbeleid aan UGent

30 maart 2015 — door Arno Vanhollebeke, Thomas D'hiet, Simon Hoebeke & Fabrice Luyckx

Universiteit Gent verdient een onvoldoende voor arbeidsrecht. Onwettige contracten, niet-toegekende pensioenrechten en discriminatie tussen werknemers. “De UGent maakt haar eigen arbeidsreglement”, klinkt het.

Durf Pesten

30 maart 2015 — door Arno Vanhollebeke, Thomas D'hiet, Simon Hoebeke & Fabrice Luyckx

Burn-outs, vriendjespolitiek, pesterijen en angst. Het rommelt aan de Universiteit Gent. Het welzijnsbeleid voor de meer dan 9.300 werknemers krijgt langzaamaan vorm. En dat is maar goed ook, want zowel bij de centrale diensten als aan de faculteiten weerklinken verontrustende signalen.

Cowboy Hein

16 maart 2015 — door Arno Vanhollebeke, Simon Hoebeke & Thomas Jacobs

KAA Gent stormt op een top 3-plaats de eindfase van de competitie in. Tijd voor een gesprek met de trainer van la Gantoise over de belangrijkste bijzaak ter wereld.

Studiebegeleiders onder druk

2 maart 2015 — door Arno Vanhollebeke & Eva Christiaens

Universiteit Gent wil meer inzetten op de individuele begeleiding van studenten. De werklast van de studie- en trajectbegeleiders ligt echter nu al bijzonder hoog, zo getuigen enkelen onder hen: “Ik werk in piekperiodes tot 14 uur per dag, met stress en gezondheidsklachten als gevolg.”

Volgend jaar jaarvakken aan de UGent

14 februari 2015 — door Arno Vanhollebeke

De UGent grijpt vanaf volgend academiejaar terug naar jaarvakken in BA1, dit om studenten een langere inlooptijd te gunnen en om zo de verlengde studieduur in te perken.

Kater voor Student Kick-Off

16 februari 2015 — door Laetitia Mouton & Arno Vanhollebeke

Student Kick-Off mist jaarlijks tienduizenden euro’s aan inkomsten omdat de vrijwilligers gratis drank weggeven. In 2013 ging meer dan 70.000 euro, 43% van de drankomzet, verloren. Tijdens de meest recente editie besloot de organisatie hiertegen op te treden. Enkele vrijwilligers leggen de vinger op de wonde. “Werken voor de Kick-Off is echt oneerlijk.”

De Brug breidt uit

16 februari 2015 — door Arno Vanhollebeke & Esther Beeckaert

Na de Boekentoren, de Plateau en de Rozier worden voorbijgangers in de Sint-Pietersnieuwstraat alweer geconfronteerd met een bouwterrein in het hart van de universiteitsbuurt. Ditmaal in en rond de Brug. Wat gaat er gebeuren met onze geliefde resto?

UGent grijpt terug naar jaarvakken

16 februari 2015 — door Arno Vanhollebeke & Willem-Jan Persoons

Nadat de KU Leuven aankondigde zwaar gebuisde studenten te weren, komt ook de UGent op de proppen met enkele maatregelen om de studieduur in te perken. Zo komt er een deliberatie aan het einde van de bachelor en krijgen faculteiten de kans om terug meer jaarvakken in het eerste jaar in te voeren. Ook wordt de volgtijdelijkheid herbekeken: “De UGent gaat voor een constructieve aanpak, geen repressieve.”

UGent-maatregelen

16 februari 2015 — door Arno Vanhollebeke

Schorsing deert VRG nauwelijks

23 januari 2015 — door Arno Vanhollebeke

In februari 2015 is het Vlaams Rechtsgenootschap Gent (VRG) gedurende een maand geschorst, dit na de incidenten bij hun doop. De effectieve gevolgen van die schorsing blijken beperkt tot het betalen van 250 euro om een auditorium te huren voor een debat, de meeste van hun activiteiten gaan gewoon verder. Vragen steken de kop op of de UGent wel repressief genoeg optreedt.

“Waarom zou de Kerk moderner moeten zijn?”

30 december 2014 — door Arno Vanhollebeke

De oproep van de Antwerpse bisschop Johan Bonny om homoseksuele relaties kerkelijk te erkennen, kan niet op veel bijval rekenen bij enkele studentenverenigingen. De katholieke studentenverenigingen KVHV Gent en KVHV-Antwerpen vrezen een ommekeer: “De regels van het spel moet je respecteren en niet zomaar aanpassen aan een maatschappelijke tendens.” Jongsocialisten reageren verbolgen: “Dit is erger dan oerconservatief.”

"We vrezen dat 10% van het personeel hun job zal verliezen."

18 december 2014 — door Arno Vanhollebeke

De overheidsvakbond ACOD vreest dat het hoger onderwijs honderden mensen op straat moet zetten door de aangekondigde besparingen. “Vooral bij de hogescholen wordt het zeer moeilijk.” De instellingen zelf reageren voorzichtig: “Het is nog afwachten.”

Staakt de UGent?

14 december 2014 — door Arno Vanhollebeke

15 december, het langverwachte hoogtepunt van syndicaal verzet is aangebroken. Na vier weken mobiliseren willen het ACV, het ABVV en het ACLVB het land volledig platleggen. De Universiteit Gent staakt mee, of toch gedeeltelijk…

"Jullie spelen in de kaart van rechts."

15 december 2014 — door Arno Vanhollebeke & Frédéric Piccavet

Ja, het stakingsrecht is een fundamenteel basisrecht van onze democratie. En zeker, dat recht heeft al tot heel wat maatschappelijke veranderingen geleid in het verleden. Maar mag dat recht absoluut worden uitgeoefend? Neen, aldus Paul De Grauwe. “Alle vrijheden zijn beperkt en de beperking is net de vrijheid van anderen.” Een gesprek met de hoogleraar emeritus en Vlaanderens machtigste vakbondsbons Rudy De Leeuw.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.