Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels door Arthur Joos

Tussen hoop en huivering

26 oktober 2016 — door Arthur Joos

“Four more years! Four more years!”, scandeerden de honderden aanwezigen van een Clinton-rally vorige week, wanneer hoofdspreker Michelle Obama hen eraan herinnert dat zij en haar familie binnenkort op zoek moeten naar een nieuwe woonst.

Raad der klagende studenten?

9 mei 2016 — door Laura Massa, Laetitia Mouton & Arthur Joos

De rechters van de Raad voor Studievoortgangsbetwistingen luiden de alarmbel. Ze zouden overspoeld worden met dossiers. Zijn studenten dan echt zo’n neuters geworden? “Je moet die cijfers heel sterk relativeren: qua beroepen hadden we afgelopen academiejaar een status quo aan de Universiteit Gent”, licht professor Sabien Lust toe.

Ongenoegen bij uitwisselingsstudenten

11 april 2016 — door Elise Onderdeur & Arthur Joos

De bekendmaking van uitwisselingsbestemmingen aan de Universiteit Gent draaide aan verschillende faculteiten uit op een totaal fiasco. Ook studenten die op overzeese uitwisseling gaan, uitten hun ongenoegen: 125 kandidaten voor 23 beurzen, terwijl zonder beurs een kostenplaatje van €10 000 en meer geen uitzondering is.

Who lost Korea?

29 februari 2016 — door Emilie Devreese, Arthur Joos & Eva Christiaens

Sinds vorig academiejaar heeft de Universiteit Gent er een nieuwe campus bij. Niet in Gent, wel in Zuid-Korea. Een grote investering, maar na een jaar blijken de slaagcijfers aan de Ghent University Global Campus (GUGC) bijzonder laag te liggen. De investering waard? Een overzicht van het project.

Interieur inferieur?

29 februari 2016 — door Laetitia Mouton, Laura Massa, Lieselot Le Comte & Arthur Joos

Het oog wil ook wat. Nee, deze keer gaat het niet over uw fascinatie voor die ene blonde deerne op de tweede rij, maar over wonderschone pareltjes die achter Gentse gevels schuilgaan. Wat gebeurt er met authentieke interieurs na hun glorietijd? Krijgen ze een tweede leven of worden ze genadeloos buitengekeild?

Student Kick-Off 2016: Urbanus & De Fanfaar, Suspenders' Gravity en Momma Said So

28 september 2016 — door Shauni De Gussem & Arthur Joos

De lange dagen van de zomer, de herexamens, de festivals, de mojito’s, het zuchten van de warmte, het neuten op Frank Deboosere, het is allemaal alweer gedaan. Gelukkig behoedt Student Kick-Off ons van een vakantiewhiplash. Onder een stralende Gentse zon ging hét startevenement van het academiejaar van start met pintjes en muziek. Was je er niet bij? No worries, wij vatten de acts voor jou samen.

"Dat zegt heel veel over hoeveel vertrouwen er is in de universiteit"

15 juni 2016 — door Arthur Joos

Twee anonieme getuigenissen klaagden gisterenavond op nieuwsplatform Apache.be de manier aan waarop Universiteit Gent omgaat met de recente onthullingen inzake aantijgingen rond seksuele intimidatie en machtsmisbruik: “Toen rector De Paepe werd verkozen dachten we ‘eindelijk een vrouw’, maar ook zij geeft nu toe aan dat cliëntelisme”, luidt het.

Getuigenis bevestigt klachten seksuele intimidatie Gentse professor

13 juni 2016 — door Arthur Joos & Brecht Vissers

“Ik heb nooit getuigd omdat ik wist dat dit op alle niveaus zou worden gesust.” Zo komt een anonieme ex-doctoraatstudent van de betrokken professor naar voren. Hij bevestigt de doofpottheorie van online nieuwsmedium Apache. Maar het gaat nog verder volgens hem: “Het eigenlijke verhaal beperkt zich niet tot één betrokken professor, maar gaat vooral over kromme universitaire structuren en hiërarchieën die machtsmisbruik in stand houden én verzwijgen.” Al ontkende rector van de Universiteit Gent Anne De Paepe formeel het bestaan van een doofpotoperatie in een gesprek met onze redactie.

Stakers ontwikkelen zich tot driedimensionale wezens

31 mei 2016 — door Arthur Joos

Uit een recent interfacultair onderzoek in opdracht van de FOD Binnenlandse Zaken is gebleken dat stakers ergens vorige week de ontwikkeling naar de derde dimensie doormaakten. “Wat moeten we anders doen in de examenperiode? Examens verbeteren? Waarom denk je dat we assistenten hebben? Waar zijn jullie bij Schamper in godsnaam mee bezig? Jesus Christ,” aldus dhr. Albert Steen, professor aan de vakgroep Fysica en Sterrenkunde van de Universiteit Gent.

Beroepstermijn: rozegeur en maneschijn, of rookgordijn?

11 mei 2016 — door Laetitia Mouton, Pieter De Smet & Arthur Joos

In Schamper 568 schreven we hoe de interne beroepsprocedure van de Universiteit Gent een belangrijke filterfunctie voor de Vlaamse Raad voor betwistingen inzake studievoortgangsbeslissingen kan betekenen. Die filterfunctie keert zich echter meer dan eens tegen de studenten, zo blijkt uit de toevloed van reacties die we kregen in de nasleep van het vorig artikel.

Gentenaars geven studenten 8,4/10

25 april 2016 — door Arthur Joos & Loïs Savat

Met z’n 72.000 studenten mag Gent zich met trots de grootste studentenstad van Vlaanderen noemen. Maar wat vinden de Gentse locals nu eigenlijk van die exoten in hun habitat? Studenten uit het tweede jaar Communicatiemanagement van de Arteveldehogeschool zochten het voor u uit.

Verkiezingsperikelen bij het VRG

18 april 2016 — door Arthur Joos

Vandaag vangt de kiesweek aan bij het Vlaams Rechtsgenootschap Gent (VRG). Wat begon als een bijzonder vlotte lijstvorming, draaide al snel uit op een Griekse tragedie met House of Cards-allures en Dolchstoßlegenden.

"Het is geen luxehotel"

26 februari 2016 — door Arthur Joos

Tweehondervijftig vluchtelingen krijgen volgende week onderdak in de voormalige Rotterdamse bajesboot. Bed, bad en brood, en Gent voegt er nog een vierde B aan toe: met een hoofdletter: ‘Begeleiding’. “We moeten vanaf dag één inzetten op integratie”, zegt Rudy Coddens, Gents schepen van seniorenbeleid, armoedebestrijding en werk, tevens OCMW-voorzitter.

Talent uit Gent

16 november 2015 — door Laetitia Mouton & Arthur Joos

Tweewekelijks selecteren wij voor u een jonge artiest uit Gent die naarstig verder timmert om de grote K voor zijn kunst te krijgen. Deze week: illustratrice Babette Van Rafelghem.

“Jij bent wel heel mooi voor een zwarte”

19 oktober 2015 — door Arthur Joos, Bert Cambier & Marie Jacobs

“Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen.” Deze gevleugelde woorden van popicoon Thé Lau zijn in het licht van de vluchtelingencrisis brandend actueel. Migratie blijft een thema dat leidt tot debatten waar zelfs de meest pientere politici hun vingers aan verbranden.

SIMON says

21 september 2015 — door Esther Beeckaert & Arthur Joos

Een test nog voor de eigenlijke examens bezig zijn? Dat kan volgens Hilde Crevits. Vlaams minister van Onderwijs maakt zich sterk dat prestaties in het hoger onderwijs met de SIMON-test gemeten kunnen worden. Maar is dat zo?

“Ik wil wel vogelspotter worden”

20 april 2015 — door Arthur Joos

“Pas op, alles is hier aan het vorten,” waarschuwt hij ons wanneer we hem bij hem thuis opzochten, “het spookt hier.” Op zijn vingernagels naar eigen zeggen de restanten van een dood moment, onder de vorm van veelkleurige nagellak.

Fotopagina

20 april 2015 — door Arthur Joos

Als een bloemkelk trillend

15 maart 2015 — door Laetitia Mouton & Arthur Joos

Enkele weken geleden interviewden we Lien Wildemeersch over de nieuwste productie van Peter Verhelst, ‘Hotel Malaria’, waarin zij de vrouwelijke hoofdrol vertolkt.

Fotopagina

2 maart 2015 — door Arthur Joos

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.