Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels door Bert Dobbelaere

Industrieel ingenieurs aan de UGent?

20 mei 2010 — door Bert Dobbelaere

Tijdens de Europese onderwijshervorming van Bologna werd beslist om de studierichting industrieel ingenieur te academiseren. Nu de plannen concreter worden, uit de industrie haar twijfels over deze “pseudo-burgies”.

Universiteitsrankings

26 april 2010 — door Bert Dobbelaere

Wie mag een bank vooruit?

26 april 2010 — door Bert Dobbelaere

Academische ranglijsten zijn een behoorlijk oud fenomeen. In 1925 al werd de eerste opgesteld in de Verenigde Staten. Toch duurde het tot de 21e eeuw voor de eerste wereldwijde ranking die rekening houdt met meerdere factoren het levenslicht zag. Vandaag zijn ‘de rankings’ niet meer weg te slaan uit het academische jargon.

Marc Cogen vliegt bijna buiten (maar toch niet helemaal)

2 april 2010 — door Bert Dobbelaere

De kogel is door de kerk: professor en voormalig kandidaat-rector Marc Cogen mag geen les meer geven in de bachelorjaren. Slechte onderwijsevaluaties gaven de doorslag.

Compromis over homeprijzen

2 april 2010 — door Bert Dobbelaere

Op donderdag 1 april bereikte het Bestuurscollege een akkoord over de hogere homeprijzen. De huurtoelages voor beursstudenten blijven ook op homes Bertha en Heymans behouden.

Seks & asymmetrie

29 maart 2010 — door Bert Dobbelaere

Met azijn vangt men geen vliegen, met een scheve muil geen wijven.

Stijgende werkdruk stemt vakbond ontevree

10 februari 2010 — door Bert Dobbelaere

ACV-Openbare Diensten hield gisteren een vakbondsactie aan het rectoraat om de hoge werkdruk aan de universiteit aan te klagen.

Een thesisjaar voor iedereen?

17 februari 2010 — door Bert Dobbelaere

Aan de faculteit Letteren & Wijsbegeerte studeert waarschijnlijk binnenkort een jaartje niemand af. Een logisch gevolg van de invoering van de tweejarige masters, die misschien al vanaf 2011 van start gaan.

Keukenloze resto in het Boerekot?

30 november 2009 — door Bert Dobbelaere

De bio-ingenieurs in spe klagen al jaren over een plaatstekort in hun refter. Een nieuwe resto moet soelaas brengen, maar dreigt door geldgebrek zonder keuken te vallen.

World Wide Wonders

17 november 2009 — door Bert Dobbelaere

Leerstoel Dré Steemans

3 november 2009 — door Bert Dobbelaere

Filmfestival trouw aan Gentse roots?

19 oktober 2009 — door Bert Dobbelaere

In het cultuurkatern van deze Schamper vind je een uitgebreide bespreking van het Filmfestival Gent. Maar hoe Gents is dit festival eigenlijk? En wat is de invloed ervan op onze stad?

UGent vol West-Vlamingen

9 oktober 2009 — door Bert Dobbelaere

Onderwijskort

5 oktober 2009 — door Bert Dobbelaere

Filmkort

21 september 2009 — door Rini Vyncke & Bert Dobbelaere

Nieuwe studentenvereniging: TSO Pride

21 september 2009 — door Bert Dobbelaere

Steeds meer TSO-studenten dingen mee naar een universitair diploma. Sinds kort hebben zij hun eigen studentenvereniging.

Bouwkoorts aan de UGent

21 september 2009 — door Simon Leenknegt & Bert Dobbelaere

Horden generatiestudenten dwingen de universiteit om te investeren in extra capaciteit. Sommige bouwplannen zijn een instant success, andere blijven in het droomstadium plakken. Een gids door het toekomstige vastgoed van de UGent, voor wie ondertussen door de bomen het bos niet meer ziet.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.