Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels door Esther Beeckaert

On the origin of

9 mei 2016 — door Esther Beeckaert

Wijn is fijn. Maar wat pas echt cool is, is je eigen wijn verbouwen. De monniken van de Gentse Sint-Pietersabdij wisten dat al zo’n twaalf eeuwen geleden. Voor de hipsters onder u: spits de oren, want in de middeleeuwen was het bezit van een wijngaard een heuse mode.

WanaMa?

14 maart 2016 — door Esther Beeckaert, Selin Bakistanli & Laetitia Mouton

De master-na-masteropleidingen aan de Universiteit Gent moeten zelfbedruipend worden. Althans, als het van de Raad van Bestuur afhangt: in een eerste stemming over de nieuwe verdeelsleutel beslisten zij de ManaMa’s niet langer te financieren.

Extreme make-over: parkingeditie

14 maart 2016 — door Esther Beeckaert & Lieselot Le Comte

Van 21 tot 25 maart mogen de studenten architectuur eens iets anders doen dan kaartenhuisjes bouwen. Tijdens de Jokerweek komen ze uit hun van lijmgeur doordrongen labyrint om de wereld te verblijden met hun geniale ideeën. Ook u zult er wel bij varen.

Zijn mannen weldra overbodig?

29 februari 2016 — door Elise Onderdeur & Esther Beeckaert

“Ik kan perfect zonder man”, een leugen die menig vrouw vaak in de mond neemt. Toch schuilt er steeds meer waarheid in, althans volgens verschillende wetenschappers van de Universiteit Gent die zicht krijgen op een nieuwe doorbraak inzake kunstmatige bevruchting. De nieuwe techniek, waarbij zaad- en eicellen afgeleid worden uit een somatische cel zoals een huidcel biedt niet alleen hoop voor onvruchtbare koppels, maar ook voor homoseksuelen en oude vrijsters met kinderwens. Yeah, science, Bitch!

Marstomaatjes

15 februari 2016 — door Esther Beeckaert & Laura Massa

Wie ‘The Martian’, een sciencefictionfilm met Matt Damon als ruimte-avonturier, heeft gezien, weet dat een mens aardappelen kan kweken op basis van voedingsstoffen in z’n eigen faecaliën. Aan de Faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent zetten Oliver Grunert en Siegfried Vlaeminck, twee groene musketiers fictie om in realiteit. Ze kweken daar met succes tomaten op basis van algen uit urine. Maar spaghettisaus ermee koken, zit er voorlopig nog niet in.

Dagen Zonder Suiker

15 februari 2016 — door Esther Beeckaert

Academiejaar geopend, oude wonden nog niet

19 september 2015 — door Esther Beeckaert

Gisteren, vrijdag 18 september, verklaarde rector Anne De Paepe het Gentse academiejaar officieel voor geopend. Een reporter en fotograaf volgden onze rector en haar universitaire garde van begin tot eind. Wij halen er voor u de meest opvallende momenten en uitspraken uit.

"De werkstudent", een catch-22?

16 november 2015 — door Esther Beeckaert, Koba Ryckewaert & Emilie Devreese

In de vorige editie publiceerden wij een lezersbrief van Ine Rossey, werkstudent aan de UGent. Zij kreeg te horen dat deelnemen aan de praktijkvakken van de master Journalistiek voor haar onmogelijk is. Een ongelukkig incident, of scheelt er iets aan het werkstudentenstatuut?

Grants not debt

16 november 2015 — door Eva Christiaens & Esther Beeckaert

Londen stond op 4 november op stelten, toen tienduizenden studenten de straat op kwamen uit protest tegen sterk stijgende inschrijvingsgelden. Het Verenigd Koninkrijk is al langer gekend om haar enorme studiekosten en nieuwe regeringsplannen dreigen de studiebeurzen definitief te schrappen.

Pop-upduurzaamheidskantoor

2 november 2015 — door Esther Beeckaert

Met de nakende klimaattop in Parijs, zit ook de Universiteit Gent niet stil. Vanuit een pop-upuitvalsbasis die zich tweewekelijks verplaatst in de wandelgangen van de universiteit, vormt het Duurzaamheidskantoor de actieve spil in het duurzaamheidsbeleid van de UGent.

Kabinet Crevits

19 oktober 2015 — door Koba Ryckewaert, Esther Beeckaert & Brecht Vissers

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) staat aan het roer bij storm op zee. Terwijl het onderwijs voor het tweede jaar de broekriem aanhaalt, bespreekt Crevits de besparingen, de oriënterings- en toelatingsproeven, en engagement bij studenten.

SIMON says

21 september 2015 — door Esther Beeckaert & Arthur Joos

Een test nog voor de eigenlijke examens bezig zijn? Dat kan volgens Hilde Crevits. Vlaams minister van Onderwijs maakt zich sterk dat prestaties in het hoger onderwijs met de SIMON-test gemeten kunnen worden. Maar is dat zo?

Glazen plafonds en mannenbastions

11 mei 2015 — door Simon Hoebeke, Esther Beeckaert & Arno Vanhollebeke

Who run the world? Girls? Dan toch steeds nog niet aan de Vlaamse universiteiten. Slechts één op vier professoren is een vrouw. Hoe hoger u op de hiërarchische ladder klimt, hoe meer u het testosteron in de neusgaten voelt kriebelen. This is (still) a man’s world, Mr. Brown.

Baden in plastic

20 april 2015 — door Koba Ryckewaert, Esther Beeckaert & Brecht Vissers

Onze zeeën zitten vol afval. Van de plasticsoep, de noordpacifische drek, heeft u vast al gehoord. Minder bekend zijn microplastics, de kindjes van deze smurrie. Lisbeth van Cauwenberghe legt uit hoe gevaarlijk ze zijn.

Vranckx en de (oer)nomade

30 maart 2015 — door Esther Beeckaert

Velen onder jullie worden waarschijnlijk warm van het romantische idee na je studies in het buitenland het avontuur op te zoeken. Voor Thomas Van de Putte werd deze droom een journalistieke realiteit. Als naar eigen zeggen ‘eerste der nomaden’ trok hij er voor het Canvas project Vranckx en de Nomaden met camera in de hand op uit.

Het gezicht van de oorlog

19 maart 2015 — door Esther Beeckaert & Willem-Jan Persoons

Woensdag 18 maart, 20 uur stipt. Het startschot klinkt voor de langverwachte lezing van Rudi Vranckx. Wij behoorden tot de happy few die de enorm populaire Vranckx live aan het werk konden zien.

"Ik ben journalist"

19 maart 2015 — door Esther Beeckaert & Willem-Jan Persoons

Gisteren vond de lezing Stemmen uit de Oorlog van Rudi Vranckx plaats. Duizend studenten konden een plaatsje bemachtigen in een overvol auditorium Leon De Meyer, in het Ufo. Wij kregen alvast de kans de Rudi even te spreken, vlak voor zijn lezing.

Stampen nu het nog kan

16 maart 2015 — door Esther Beeckaert, Adel Mouchalleh & Simon Hoebeke

Ons magazine bestaat 40 jaar, een flinke leeftijd. Hoog tijd om een moment van zelfbezinning in te lassen en enkele existentiële vragen te stellen over ons bestaan als studentenmedium. Introspectie is uiteraard veel leuker in dialoog met andere jongerenmedia. Wij traden dan ook in gesprek met drie concullega’s. Eerst aan beurt: StampMedia.

Studentenmedia worden groot

16 maart 2015 — door Esther Beeckaert, Simon Hoebeke & Adel Mouchalleh

Niet alleen wij houden ons bezig met studentenjournalistiek. Ook in Leuven bestaat er een studentenblad, dat eveneens al meer dan veertig jaar bestaat, Veto. Dat er een universiteit in Leuven is, wist je hopelijk wel. Zielsgenoten vinden we ook bij Urgent.fm, de Gentse studentenradio.

Uit liefde voor de lach

16 maart 2015 — door Simon Hoebeke & Esther Beeckaert

How do you celebrate women’s day, Marcel?” “Wiz as many as pozzible, ov courze!” Nee, voor zeemzoete complimentjes moest u op Internationale Vrouwendag niet in de Live Comedy Club in het Arca Theater zijn. Om uw lachspieren te laten kietelen des te meer. No kiddin’!

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.