Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels door Eva Christiaens

Ontwerp zelf uw Gent

25 april 2016 — door Andries Rosseau, Marie Van Oost & Eva Christiaens

Gent heeft een verleden en waarschijnlijk ook een toekomst – als er geen vat chemicaliën ontploft op de Sterre. Om een idee te krijgen van hoe die toekomst eruit ziet, mochten Gentenaars hun fantasie de vrije loop laten. Leuk, jammer dat de toekomst nog zo veraf is.

Who lost Korea?

29 februari 2016 — door Emilie Devreese, Arthur Joos & Eva Christiaens

Sinds vorig academiejaar heeft de Universiteit Gent er een nieuwe campus bij. Niet in Gent, wel in Zuid-Korea. Een grote investering, maar na een jaar blijken de slaagcijfers aan de Ghent University Global Campus (GUGC) bijzonder laag te liggen. De investering waard? Een overzicht van het project.

Overpoort autovrij

15 februari 2016 — door Adel Mouchalleh & Eva Christiaens

Eind deze maand zal de Gentse gemeenteraad het nieuwe circulatieplan, dat vanaf 3 april 2017 van kracht zal zijn, goedkeuren. Dat plan is een onderdeel van het mobiliteitsplan, waarvan de grote lijnen in september al op een fiat van de gemeenteraad konden rekenen. In de Overpoortstraat kan het plan op veel steun rekenen bij de talrijke horecazaken, terwijl het veel woede opwekt bij de kleine groep handelaars die er ook actief zijn.

Clair Obscur

15 februari 2016 — door Eva Christiaens

Feesten voor het goede doel, dat betekent ongegeneerd lessen skippen en een kater oplopen zonder schuldgevoel. Bij Clair Obscur is het een missie: al feestend richting wereldvrede. Mede-initiatiefnemer Anton Thys legt ons uit hoe het geld in het filantropische laatje belandt.

"Ik ben nog te jong voor een retrospectieve"

3 maart 2016 — door Laura Massa & Eva Christiaens

Transformatie alom in het S.M.A.K.: vanaf morgen zijn twee gloednieuwe tentoonstellingen voor het grote publiek te zien. ‘Donogoo Tonka’ van Rinus Van de Velde overschaduwde daarbij geheel ongewild de retrospectieve van de Duitse kunstenaar Michael Buthe. Toch doet u er goed aan om beide exposities te bezoeken.

Gent Jazz | Dag 5

17 juli 2015 — door Eva Christiaens & Koba Ryckewaert

De vijfde dag van Gent Jazz stond volledig in het teken van de gitaar, met Gary Clark Jr en Rodrigo y Gabriela als hoofdacts.

Grants not debt

16 november 2015 — door Eva Christiaens & Esther Beeckaert

Londen stond op 4 november op stelten, toen tienduizenden studenten de straat op kwamen uit protest tegen sterk stijgende inschrijvingsgelden. Het Verenigd Koninkrijk is al langer gekend om haar enorme studiekosten en nieuwe regeringsplannen dreigen de studiebeurzen definitief te schrappen.

Wetenschapskort

16 november 2015 — door Eva Christiaens

Cultuuragenda

16 november 2015 — door Eva Christiaens

Klimaatneutraal op kot

2 november 2015 — door Eva Christiaens, Marie Van Oost & Suzanne Grootveld

De tijden van de eenzame zweverige boomknuffelaars zijn voorbij. Tegenwoordig is iedereen duurzaam. Laat die dreadlocks alvast groeien, want met deze tips ontdek je de hippie in jezelf.

Had je 28 miljoen, wat zou jij dan doen?

19 oktober 2015 — door Eva Christiaens

Met de goedkeuring van een voorontwerp door de Vlaamse Regering over nieuwe besparingen, zouden alle Vlaamse studenten samen maar liefst 28 miljoen euro mislopen. Een hoop geld waar je heel wat mee kan verwezenlijken. Enkele suggesties van onze redactie.

Studiebegeleiders onder druk

2 maart 2015 — door Arno Vanhollebeke & Eva Christiaens

Universiteit Gent wil meer inzetten op de individuele begeleiding van studenten. De werklast van de studie- en trajectbegeleiders ligt echter nu al bijzonder hoog, zo getuigen enkelen onder hen: “Ik werk in piekperiodes tot 14 uur per dag, met stress en gezondheidsklachten als gevolg.”

The Loft

14 oktober 2014 — door Eva Christiaens & Sofie Steenhaut

Vanavond opent het 41ste Film Fest Gent haar deuren en dat gebeurt in volle glans en glorie met de première van The Loft, Erik Van Looy’s langverwachte Hollywoodremake van Vlaanderens grootste publiekstrekker ooit. Schamper mocht alvast in de cinemastoeltjes zakken voor een preview.

Flexibiliseren: wie zijn best doet, zal het leren

6 oktober 2014 — door Eva Christiaens & Jessie Van Cauter

Steeds meer studenten spreiden hun studies over een langere termijn en bepalen hun eigen studietraject. De slaagpercentages dalen en in de huidige besparingscontext komt het debat rond hervormingen van de flexibiliseringsmaatregelen weer op de voorgrond. “De flexibilisering is te ver doorgeslagen.”

The Drop

6 oktober 2014 — door Eva Christiaens

Pizza in studentencafetaria's

22 september 2014 — door Eva Christiaens

It's not just a cup of coffee

21 april 2014 — door Yana Morren & Eva Christiaens

Hoewel Ethiopië de bakermat is van koffie met een unieke smaak en fleurige toets, gaat de kwaliteit erop achteruit. Kassaye Tolessa, een Ethiopische doctoraatsstudente aan onze universiteit, onderzoekt hoe biochemische analyse de kwaliteit van koffie kan voorspellen en verbeteren. Maar kan wetenschap de kwaliteit van koffie wel bepalen? Thomas Labath, eigenaar van koffiehuis Labath, denkt er alleszins anders over.

Voor eens en voor altijd

31 maart 2014 — door Eva Christiaens

Als moderne kruisvaarder van de waarheid, trekt Park Meeters tweewekelijks ten strijde tegen de onwetendheid van de massa. Zijn nobele doel: het volk weer kritisch laten nadenken. Of de gesel bovenhalen.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.